Ledningens plan: “De har satt sig i den här situationen själva”


 143207h1024

De interna striderna inom Sverigedemokraterna fortsätter – och leder till fler utrensningar av kritiker.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

Enligt vad Aftonbladet erfar planerar partiledningen att kasta ut SD-topparna Björn Söder, Mikael Jansson och David Lång ur partistyrelsen.

– De har satt sig i den här situationen själva, säger en källa.

Förra helgen valde Sverigedemokraterna att helt bryta med sitt ungdomsförbund, SDU, efter en lång och infekterad konflikt. I våras uteslöts SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne och när SDU valde Jessica Ohlson, som står dem nära, till ny ordförande fick partiledningen nog. Man menade att ungdomsförbundet inte ställde upp på SD:s grundläggande värderingar och planerar nu att starta en helt ny verksamhet.

Men beskedet att omgående bryta med SDU hade inte fullt stöd i partistyrelsen. Björn Söder, som var partisekreterare fram tills i vintras, ifrågasatte öppet hur frågan hanterades. Enligt vad Aftonbladet erfar var även suppleanten och f.d. partiledaren Mikael Jansson kritisk. Han var en av få i SD-toppen som öppet tog avstånd från vårens uteslutningar. Dessutom var David Lång, riksdagsledamot och ledamot i partistyrelsen, kritisk till helgens beslut, enligt Aftonbladets källor.

Tre SD-toppar kan petas

Aftonbladet kan avslöja att de tre nu löper mycket stor risk att petas ur SD:s partistyrelse på landsdagarna i slutet av november och därmed kraftigt förlora inflytande i partiet.

– De kommer nog inte finnas med i nya styrelsen, det förs diskussioner om det. De har satt sig själva i den situationen, säger en SD-källa.

Björn Söder sågs länge som en del av den absoluta SD-toppen tillsammans med Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och Richard Jomshof. Tillsammans tog de över partiet 2005 då de manövrerade ut dåvarande partiledaren Mikael Jansson. Söder var tillsammans med de andra de som ledde partiet när de växte sig allt starkare.

Men enligt vad Aftonbladet erfar har det sedan lång tid funnits en konflikt mellan den f.d. partisekreteraren och framför allt Jomshof och Karlsson. På sistone har Söder vid flera tillfällen kritiserat sina gamla bundsförvanter.

– Om han nu går så långt och är så öppen med sin kritik blir det lättare att ta beslutet att han inte kommer vara med i partistyrelsen, säger en källa.

Det innebär också att Söder kommer att förlora sin plats i partiets mäktiga verkställande utskott.

Står till förfogande

Björn Söder säger själv att han kandiderar till partistyrelsen.

– Jag har meddelat valberedningen att jag står till förfogande på den post som våra ombud vill välja mig till. Men jag är inte intresserad av att bli partiledare.

Aftonbladets uppgifter om att han är på väg att petas säger han så här om:

– Det är upp till landsdagarnas ombud att välja sin partistyrelse. Och jag har meddelat att jag står till förfogande och respekterar sedan det beslut som fattas på landsdagarna.

Även Mikael Jansson kandiderar för att sitta kvar och har meddelat att han står till förfogande till den plats som passar i partiet. Inte heller han vill bli partiledare.

– Nej, men vi är några stycken som är rädda för det här om Åkesson skulle inte orka fortsätta, då är det inte självklart vem som skulle ta över. Så därför har vi nominerat oss till samtliga poster. Men Åkesson ser stark ut, säger han.

Han säger själv att han inte hört något om att han kan komma att petas.

– Vi får se vad som händer när valberedningens förslag kommer. Det är landsdagarna som fattar beslut till sist.

SD möts i november

Även David Lång säger att han vill sitta kvar i partistyrelsen.

– Det har jag meddelat valberedningen. Jag kandiderar både som ordinarie eller suppleant.

Uppgifterna om att han skulle vara på väg att petas känner han inte igen.

– Det har jag inte hört något om.

SD:s valberedning arbetar just nu med att ta fram ett förslag på partistyrelse inför landsmötet som äger rum den 27-29 november. Ordförande Michael Rosenberg vill inte ge några kommentarer om vilka som kommer finnas med.

– Valberedningen ska ha sina sammanträden först och det har inte vi haft. I nuläget finns det bara ett stort antal kandidater till partistyrelsen och i övrigt kan jag inte säga något.

Möt Peje Emilsson.

Veteran inom Moderaterna och en av de verkligt tunga makthavarna bakom kulisserna i partiet. Grundare av PR-byrån Kreab, vinstdrivande friskole­koncernen Kunskapsskolan och äldreomsorgsföretaget Silver Life.

I hans holdingbolag, Magnora AB, ingår även Demoskop som mäter opinionen och som används exempelvis för att göra undersökningar om att väljarna gillar friskolor.

Pengarna läcker

Efter valet beslutade sig regeringen, tillsammans med Vänsterpartiet, för att försöka begränsa vinstuttaget ur väl­färden. Det handlar sammanlagt om miljarder av skattebetalarnas pengar som läcker från skola, vård och omsorg till privata fickor och bankkonton i skatte­paradis. Regeringen lovade förra hösten att en proposition ska läggas under 2016. Detta är självfallet ett mycket allvarligt hot mot Peje Emilssons i imperium. Affärsidén är ju en variant av det som nationalekonomer kallar ”rent-seeking”, alltså att genom lobbying manipulera juridiska och ekonomiska system för att plocka på sig pengar. Grunden för verksamheten, liksom vinsterna, är skatte­finansierade.

Gått emot sin retorik

I går avslöjade Dagens Industri att Peje Emilssons Kreab avvärjt hotet genom att samarbeta med Sverigedemokraterna. Partiet har redan börjat sätta käppar i hjulet för propositionen om vinster genom att rösta med Alliansen i finansutskottet och gå emot sin tidigare politik. Kreab har genom förre Timbro­chefen Markus Uvells omvittnat nära relationer med SD-toppen Linus Bylund lyckats charma SD. Men det stannar inte där. Ett flertal av näringslivets riktigt tunga spelare som Almega och Vård­företagarna träffas nu i smyg med Sverige­demokraterna. Som i all lobbying handlar det i praktiken om ett stöd till kommunikation och politikutveckling för SD. Och det är mäktiga krafter de nu får på sin sida. Att Sverigedemokraterna har rötter i nazismen, att deras svans hotar journalister och att partiets företrädare skriver saker som ”Kan ingen ställa sig på Öresundsbron med en kulspruta!” spelar mindre roll.

I de fina salongerna är det viktigare att bevara flödet av skattepengar ur väl­färden.

Att Peje Emilssons Kreab på detta sätt köper upp SD och deras väljare innebär att politikens kontinentalplattor nu rör sig. Siktet är knappast bara inställt på propositionen om välfärdsvinster.

Många frågor kvar

Har man en gång tagit klivet och öppnat dörren för SD kommer den att vara svår att stänga. Det finns ju så många fler frågor att samarbeta kring. Och det finns, förr eller senare, en regering att fälla.

För SD:s väljare återstår nu att foga sig i rollen som garant för välfärdskapitalets fortsatta vinstjakt.

 Aftonbladet

Facebook kommentarer

اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: