Så får du koll på vilka yrken som passar dig

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!
Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Går du och funderar över vad du vill bli? Då ska du ge Arbetsförmedlingens intressetest en chans. Här berättar Svala Firus Waltersson, psykolog på Arbetsförmedlingen, hur du drar nytta av ditt testresultat på bästa sätt.

Arbetsförmedlingens intressetest tar bara ett par minuter att göra. I testet får du svara på 66 påståenden om vad du är intresserad av och tycker om att göra. Dina svar resulterar sedan i förslag på yrkesområden och yrken som passar just dig.

Intressetestet

– Börja med att titta på de yrken som hamnar högst på listan. Läs på om dem i Yrken A till Ö. Försök att lista ut om de har något gemensamt. Förmodligen har du hittat något som är en stark drivkraft för dig, säger Svala Firus Waltersson som är legitimerad psykolog på Arbetsförmedlingen.

Yrken A till Ö

Vilka förmågor efterfrågas

Du kan också försöka ”bryta ner” ett yrke i vilka arbetsuppgifter det innehåller och vilka förmågor det ställer krav på

– Kolla sedan om det finns några delar som du är mer lockad av än andra. Det kan ge dig ingångar till andra yrken som innehåller mer av just det som du är intresserad av, säger hon.

Ibland kan ett yrkesförslag kännas väldigt förvånande.

– Men om du googlar lite, pratar med någon som arbetar inom området så kan du få en bättre känsla för vad yrket innebär, tipsar Svala Firus Waltersson.

Stäm av resultatet

Om du känner att du behöver mer vägledning kan du stämma av testresultatet med en kompis som känner dig väl eller med en arbetsförmedlare.

– Känner du att du behöver fördjupad vägledning? Lyft behovet med din arbetsförmedlare. De kan avgöra om du kan få tillgång till vägledningsgrupper, insatser hos externa aktörer eller fördjupad vägledning från psykolog om det bedöms som en rimlig insats, säger hon.

Samtidigt som Svala Firus Waltersson tipsar om intressetestet vill hon passa på att varna för de många kostnadsfria personlighetstest som man kan hitta på nätet.

– Man ska tolka resultaten av personlighetstest via nätet med extrem försiktighet. De är i allmänhet gravt förenklade och leder lätt fel, säger hon.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Svalas tips om tester som kan ge dig vägledning

Arbetsförmedlingens tester och guider. Utöver intressetestet finns också möjligheten att göra en självskattning av dina kompetenser och tips för hur du planerar inför din framtid.

Finska Arbetsförmedlingen har en bra tjänst för vägledning, utifrån arbetsaspekter, intressen och personliga egenskaper. Testet innehåller 72 frågor och är på svenska.

Onet online är en bra samlingssida om yrken. Den innehåller bra yrkesbeskrivningar och vad de kräver för förmågor. Där finns också ett bra intressetest. Sidan är på engelska.

123test är en samling av tester. Där kan du hitta personlighetstest som är mer robusta och väletablerade än många av dem som du kan hitta på nätet. Sidan är på engelska.

Viacharachter är ett test som du kan göra om du har svårt att se dina positiva sidor och styrkor. Testet kan ge dig viss vägledning. Sidan är på engelska.

Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.