Trump ska erkänna Jerusalem som huvudstad

© Foto: TT Trump ska erkänna Jerusalem som huvudstad.
© Foto: TT Trump ska erkänna Jerusalem som huvudstad.

USA:s president Donald Trump kommer, trots varningar från allierade, i ett tal att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Talet kommer att hållas klockan 19 svensk tid. Uppgiften kommer från medarbetare i Vita huset och rapporteras av flera nyhetsbyråer.

– Han ser detta som ett erkännande av faktiska förhållanden, både historiska och nuvarande förhållanden, säger en medarbetare.

Han kommer också att beordra att den amerikanska ambassaden flyttas från Tel Aviv till Jerusalem. Men en flytt kommer att dröja “flera år” snarare än “månader”.

– Det kommer att ta tid att hitta en plats och ta itu med säkerhetsproblem, och bygga en ny ambassad, säger personen.

Presidenten stödjer en tvåstatslösning om israeler och palestinier kan komma överens, säger en annan medarbetare.

– President Trump är även fortsatt övertygad om att det går att nå en fredsuppgörelse mellan israeler och palestinier och är optimistisk, säger medarbetaren.

Att flytta ambassaden var ett vallöfte från Trump under presidentvalskampanjen.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas har fått beskedet om ambassadsflytten i ett telefonsamtal med Trump. I samtalet varnade Abbas “för de farliga konsekvenserna av ett sådant beslut för fredsprocessen, säkerhet och stabilitet i regionen och världen”.

Även det jordanska kungahuset har varnat Trump för att beslutet är farligt.

Jordanien har kallat till ett snabbt krismöte i Arabförbundet och i organisationen Islamiska konferensen (OIC).

– Jerusalem är en palestinsk, jordansk, islamisk och kristen fråga och alla försök att besluta över dess öde är av noll och intet värde, har Jordaniens utrikesminister Ayman al-Safadi sagt till Reuters.

En ambassadflytt och ett utpekande av staden som Israels huvudstad kan få stora konsekvenser, sade utrikesminister Margot Wallström (S) på väg in till ett extrainsatt EU-möte med USA:s utrikesminister Rex Tillerson i Bryssel.

– Det är ju katastrofalt. Det kommer att leda till jättestora effekter och oro förstås. Men nu spekuleras det kring andra lösningar, så låt oss se först vad det är man säger, sade Wallström.

Israel ser Jerusalem som sin huvudstad, men största delen av det internationella samfundet, däribland USA, använder i stället Tel Aviv för ambassader och liknande….Läs mer

Källa:

TT Nyhetsbyrån

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

 

Facebook kommentarer

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.