Unga hjälper unga till jobb

Möllans Basements grundare, Balqis Lamis Khattab (i förgrunden), med två kollegor
Möllans Basements grundare, Balqis Lamis Khattab (i förgrunden), med två kollegor

Sveriges Nyheter:Till källarlokalen Möllans Basement i Malmö kommer unga för att lära sig skriva cv, nätverka och söka jobb
– Sedan vi startade för två år sedan har nästan 300 av ungdomarna fått jobb och ett tiotal börjat på högskola, yrkeshögskola eller folkhögskola, säger grundaren 24-åriga Balqis Lamis Khattab.

Det sociala företaget Möllans Basement har lyckas lotsa ett stort antal unga till jobb. Succéreceptet består av massor med individuellt praktiskt stöd i kombination med Balqis Lamis Khattabs stora kontaktnät bland arbetsgivare runt om i Malmö.

– Vi är fem ledare mellan 19 och 24 år som jobbar här. Vi är engagerade, vi bryr oss. Vi lyssnar på ungdomarna, frågar hur de mår. Vi försöker ge dem livskunskap, utveckla dem och få dem att utveckla sig själva. Det finns ju många företag som hjälper arbetssökande att skriva cv:n, men vårt arbetssätt är unikt, säger Balqis Lamis Khattab.

Intervjuade ungdomar i Rosengård
Som tidigare aktiv i projektet ”Tjejer i förening” i Rosengård engagerade sig Balqis Lamis Khattab redan som tonåring för att göra de ungas röster hörda. Under ett sommarjobb hos Stena fastigheter på Möllan hade hon som uppdrag att skapa aktiviteter för de boende området.

Hon gick runt och pratade med ungdomarna och skrev ned vad de hade att säga. Därefter gjorde hon en projektplan som sedan blev Möllans Basement. De första två åren finansierades verksamheten av Stena fastigheter. Nu är det kommunen som står för kostnaderna.

– Ungdomarna berättade för mig att de ville ha jobb, kontakter och utbildningar men inte visste hur de skulle gå till väga. Många unga har ett stort driv, de vill mycket men vet inte vad de kan eller hur de ska göra för att visa det. Deras berättelser och deras önskemål blev grunden till Möllans Basement, säger Balqis Lamis Khattab

Stödet som de unga får hos Möllans Basemant är väldigt praktiskt och anpassat till varje individ. En viktig del handlar om att få ungdomarna att tro på sig själva, att våga ringa på en jobbannons eller att göra ett spontanbesök hos en arbetsgivare.

– Här får de hjälp med att skriva sina cv:n och får sedan kontaktuppgifter till olika arbetsgivare som de ska höra av sig till. De flesta får jobb redan efter en vecka. Företag jag har kontakt med vet att jag håller på med det här och ofta har de ett konkret rekryteringsbehov som vi kan hjälpa dem med, säger Balqis Lamis Khattab.

Skapar förtroende för myndigheter

Möllans Basement lyckas inte bara ordna jobb åt ungdomar. De är även en viktig del i integrationen av dem i samhället. Misstron och till och med rädslan för myndigheter bland unga är utbredd och det försöker Balqis Lamis Khattab ändra på med olika förtroendeskapande aktiviteter.

Ett exempel är polisen. Många av ungdomarna är rädda för polisen och har ingen tillit till polismyndigheten. Därför kontaktade Balqis Lamis Khattab polisen för att se om det fanns något de kunde göra för ungdomarna för att visa att de faktiskt inte är så farliga.
– Det visade sig att polisen då behövde gränskontrollanter i och med att kontrollerna stärktes vid bron. Så jag slussade vidare massor av ungdomar dit – och alla fick jobb, säger Balqis Lamis Khattab.

– När ungdomarna ser polisen på gatan nu så hälsar de för det är ju deras kollegor, tillägger hon.

Även om jobbförmedlandet i källarlokalen har blivit väldigt lyckosam är inte Balqis Lamis Khattab den som slår sig till ro och nöjer sig med det hon har. I stället vill hon hela tiden utveckla verksamheten, växa och kunna hjälpa fler unga.

– Möllan ligger mitt i stan, så alla från hela Malmö tar sig hit. Vi skulle behöva samarbeta med fler kompetenta personer, föreningar, vad som helst, som kommer in med koncept som vi kan implementera i Möllans Basement. De får gärna vara med och bidra ekonomiskt också så vi kan anställa fler.

Startar gymnasieutbildning

Balqis Lamis Khattab avslöjar att hon är i färd med att förverkliga en dröm, att starta en entreprenörskola.

– Ja allt är klart nu, vi drar igång nästa år. Ett treårigt gymnasieprogram med inriktning mot entreprenörskap. Många unga lockas av att starta företag och jag vill hjälpa dem att undvika alla fallgropar som finns. Jag tror verkligen att Möllans Basement är jättebra för ungdomarna och jag vill ta det ett steg längre.

Vilka är ditt bästa jobbsökartips till ungdomar?

– För unga som inte har någon arbetslivserfarenhet handlar det mycket om att våga, att vara modig, tro på dig själv och inte ge upp när det går trögt. Jag tror på att ”knacka dörr” hos arbetsgivare. Då har du chansen att visa upp vem du är som person i stället för att bara vara några rader i ett ansökninsbrev. Så har jag fått mina jobb, genom att träffa arbetsgivare. Jag har aldrig skickat ett cv via internet, säger Balqis Lamis Khattab.

Läs mer


Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.