Forskare vid Ohio state university tror sig ha hittat en ny, hittills okänd biverkning av paracetamol, den aktiva ingrediensen i värktabletter som Alvedon och Panodil: Den kan trubba av både positiva och negativa känslor.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

Genom att låta ett 40-tal collegestudenter äta 1 000 milligram, alltså två tabletter motsvarande Alvedon, och sedan titta på fotografier ur en databas som används av psykologer för att analysera känslor, såg forskarna en skillnad mot ytterligare 40 som tog ett placebopiller, utan paracetamol.

Bilder på exempelvis barn som leker med katter sågs inte som lika upplivande av de som ätit paracetamol. Bilder med upprivande eller obehagliga motiv sågs heller inte som lika besvärande för de som ätit preparatet, jämfört med de som fick ett piller utan paracetamol.

 

Studenterna fick själva uppge hur mycket de påverkades på en skala från – 5 (extremt negativt) till + 5 (extremt positivt),
Neutrala bilder, som ett fotografi av en ko på en äng, graderades lika av båda lägren.
Studien gjordes om ytterligare en gång med 85 deltagare, och enligt universitetet fick man liknande resultat.

Hans Sjögren, klinisk utredare på Läkemedelsverket, har lång erfarenhet av paracetamol och bekräftar att liknande teorier har diskuterats, men att det inte finns några definitiva resultat.
– Sannolikt så finns det en svag effekt som gör att man blir lite mindre emotionellt upprörd över saker, både positivt och negativt. Det är ungefär som ett lugnande medel, säger han.

Han poängterar också att den aktuella studien gjorts av psykologer, och att han själv i huvudsak tittat på medlet ur medicinsk synvinkel.
Han varnar för att använda värktabletter för att handskas med känslor.
– Problemet är att om man tar för mycket av det här så riskerar man att dö. Använder man det som lugnande medel så kan man råka väldigt illa ut, säger han.

Metro