Miljardsatsning på sänkt pensionärsskatt

Sveriges Nyheter: Regeringen vill sänka skatten för pensionärer med 4,42 miljarder nästa år.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

Tre av fyra pensionärer får sänkt skatt med upp till 5 000 kronor per år – samtidigt ska pensionärsskatten vara helt borta 2020.

– Det här handlar om anständighet, säger Stefan Löfven.

I våras övervägde regeringen en skattesänkning på 2,2 miljarder kronor under 2018, vilket skulle innebära ett par hundralappar i sänkt skatt i månaden för många.

I dag meddelade statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) att man fördubblar satsningen på landets pensionärer nästa år. Reformen finns med i den budget regeringen presenterar inom kort.

Skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare ska vara borta år 2020, slog man också fast.

– För oss är det här en fråga om anständighet. De som jobbat och byggt upp det här landet är skyldiga ett tack, säger Stefan Löfven.

Skattesänkningen ska enligt förslaget omfatta 1,5 miljoner personer över 65 år och innebär att tre av fyra äldra får sänkt skatt 2018.

I en intervju med Aftonbladet efter presskonferensen utvecklade Löfven varför satsningen kommer just nu.

– Vi har lovat sedan oppositionstiden och inte minst i valrörelsen att vi vill ta bort den här orättvisa klyftan i beskattning mellan pension och lön. Vi har redan steg, nu fortsätter vi och ser till att pensiuoner upp till 17000 kronor i månaden inte ska betala mer i skatt än vad en löntagare gör.

Många pensionärer har varit otåliga. Ni säger att klyftan ska vara bort år 2020, varför går det inte att göra tidigare?

– Vi har många områden att se över. Vi behöve också förbättra äldreomsorgen, sjukvården, skolan och se till att bygga mer. Men det här är ett tydligt besked. Det är den största enskilda posten i den budget vi presenterar snart.

Flera borgerliga partier har också öppnat för att sänka skatten för pensionärer. Men det ger Löfven inte mycket för.

– De säger att de vill ha ett sjätte jobbskatteavdrag, vilket gör att pensionärerna återigen skulle få betala mer i skatt i förhållande till en löntagare. Då ökar man klyftan igen, säger han.

På en inkomst på 17 000 kronor kommer man enligt förslaget att kunna få en skattesänkning på cirka 410 kronor i månaden, beroende på vilken skattesats man har.

Läs mer

Aftonbladet


Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer

اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: