Miljoner strömlösa sedan Irma nått Florida

Sveriges Nyheter: Monsterorkanen Irma har dragit in över sydligaste Florida, och över 1,3 miljoner elkunder är strömlösa.

Tiotusentals människor har kurat ihop sig i skyddsrum i Florida i väntan på ovädret, som under natten tilltagit i styrka.

“Vidta genast åtgärder för att rädda ditt liv!”, varnar väderinstitutet NWS.

Irma drog in över sydligaste Florida som en kategori 4-orkan. Orkanens öga har passerat öarna Florida Keys, och rör sig åt nord-nordväst, med vindhastigheter på närmare 60 meter i sekunden, rapporterar Reuters med hänvisning till USA:s orkancenter NHC.

Ett första dödsfall med koppling till orkanen har rapporterats, sedan en man kört in i ett träd med sin bil i den hårda blåsten på en av öarna.

 

“Det här är en extremt farlig, livshotande situation!”, skriver USA:s meteorologiska institut NWS kontor i Key West i ett varningsmeddelande, samtidigt som man uppmanar folk som är kvar i området att genast vidta åtgärder för att rädda sina liv.

Myndigheterna har uppmanat 6,4 miljoner invånare i Florida att lämna sina hem inför orkanen, men det är oklart hur många som hörsammat maningen. Runt 127 000 människor rapporteras ha sökt sig till olika nödhärbärgen som öppnats runt om i delstaten, rapporterar nyhetsbyrån AP.

60-åriga Carol Walterson Stroud befinner sig i Key West, där hon tagit sin tillflykt till ett äldreboende tillsammans med sin make, barnbarn och hund.

“Vi är okej än så länge. Det blåser kraftigt”, skriver hon i ett sms till AP.

Ovädrets framfart hotar nu främst västkusten, där risken för översvämningar är överhängande. Orkancentret NHC varnar för 4,5 meter höga vågor längs kusten. Staden Saint Petersburg, nära storstaden Tampa, riskerar att hamna i orkanens öga. Saint Petersburg, med omkring en kvarts miljon invånare, har inte drabbats av någon kraftig orkan på nästan ett sekel.

USA:s president Donald Trump uppmanar människor som fortfarande befinner sig i Irmas väg att fly. Han kallar Irma “en storm av enorm destruktiv kraft” och ber alla i dess väg att följa instruktioner, ta sig därifrån och inte oroa sig för sina ägodelar.

– Egendom går att ersätta, till skillnad från liv. Säkerheten måste komma i första hand, säger Trump i en video som han har lagt upp på Twitter.

Han säger att hans administration övervakar situationen dygnet runt och står i ständig kontakt med borgmästare och andra tjänstemän i de drabbade områdena.

José drar sig bort

De senaste dagarna har Irma skapat enorm förstörelse när orkanen dragit fram över mindre öar i Karibien, såsom Saint-Martin, Barbuda och Anguilla. Det rapporteras om över 20 döda.

Orkanen José som följde i Irmas spår och hotade att slå mot de redan hårt drabbade öarna har dragit sig bort från Leewardöarna i nordöstra Karibien och väntas minska i styrka under de närmaste dygnen, rapporterar Reuters med hänvisning till NHC.

Fakta: Orkaner

Orkansäsongen i Atlanten inleds i juni och varar till slutet av november.

I snitt producerar en orkansäsong elva tropiska stormar längs USA:s kust, i Karibiska havet och Mexikanska golfen.

De flesta blir kvar till sjöss, men några blir orkaner. Orkaner graderas enligt Saffir-Simpson-skalan från 1 till 5.

När vindhastigheten överstiger 33 meter i sekunden råder orkanläge.

En orkan av kategori 5 har en vindhastighet på minst 70 meter i sekunden.

Kategori 5 innebär katastrofal skaderisk, även välbyggda hem får sannolikt tak och väggar förstörda. Större delen av de drabbade områdena blir obeboeliga i veckor eller månader efter orkanen.

Läs mer

Aftonbladet


Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.