Förslag på vinsttak för välfärdsföretag inom skola och omsorg

Sveriges Nyheter: Regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om ett förslag för vinsttak inom välfärden, skriver SVT.

Förslaget innebär en begränsning av vinster för privata välfärdsföretag inom skola och omsorg.

Friskolor och privata företag inom omsorg ska inte få ta ut mer än 7 procent i vinst, enligt förslaget.

Regeringen har kommit överens med Vänsterpartiet om förslag till ett vinsttak för privata välfärdsföretag inom skola och omsorg.

Friskolor och privata företag inom omsorgen ska få ta ut mer än 7 procent vinst av det operativa kapitalet, samt statslåneräntan, skriver SVT.

– Vår utgångspunkt är att skattebetalarnas pengar ska gå till det de är avsedda för, vi ska inte ha några stora vinstuttag. Det handlar om legitimiteten för svensk välfärd, säger Ardalan Shekarabi (S) till SVT.

 

Men vinsttaket gäller inte alla, privata vårdcentraler, sjukgymnaster och privatläkare är inte inkluderade i förslaget, istället vill regeringen tillsätta en ny utredning för att hitta andra sätt att begränsa vinsterna.

– Vi vill ta tillvara på fackens synpunkter och se hur man kan reglera sjukvården men vinstjakten ska ta slut även i sjukvården, det behöver de cancersjuka och de multisjuka, säger Ulla Andersson (V).

Den nya utredningen om att begränsa vinster i välfärden ska vara klar i juni.
Kommer troligtvis röstas ner

Att begränsa vinster i välfärden har varit hård kritik från oppositionen och enligt SVT så kommer förslaget antagligen inte gå igenom. Men om det skulle blockeras av oppositionen så säger Ulla Andersson att medborgarna får ta ställning i valet 2018.

SVT: Ni har ju lovat era väljare att en proposition även om vården ska komma före valet. Varför har du gett dig här?

– Vänsterpartiet har baxat den här frågan ända hit mot många starka krafters vilja, inte minst högern och riskkapitalisterna i välfärden, jag tycker vi har kommit väldigt, väldigt långt.

Läs mer

Aftonbladet


Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.