SD större än Moderaterna


Sveriges Nyheter: Så SJUKT mycket pengar fick Benjamin Ingrosso för Let’s Dance

Moderaterna rasar i SCB:s partisympatiundersökning. Partiet får 18,1 procent och är för första gången mindre än Sverigedemokraterna.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

Moderaternas 18,1 procent är ett tapp på 4,7 procentenheter jämfört med novembermätningen, då partiet fick 22,8 procent.

Moderaternas minskning är statistiskt säkerställd både jämfört med november 2016 och jämfört med riksdagsvalet 2014, då partiet fick 23,3 procent. Partiet har säkerställda tapp på 1,8 procent till gruppen “vet ej”, cirka 1,7 procent till Centerpartiet, cirka 0,9 procent till Liberalerna och cirka 0,7 procent till Socialdemokraterna.

Mätningen bekräftar det ras för Moderaterna som flera andra opinionsmätningar har pekat på under våren. I det krisläge som råder har även partiledarfrågan börjat diskuteras. Under gårdagen krävde Christian Gustavsson, ordförande för Moderaterna i Östergötland och ledamot av partistyrelsen, öppet att partiledaren Anna Kinberg Batra ska avgå. Samtidigt backas hon upp av sina partikollegor i det tunga Skånedistriktet.

Sverigedemokraterna får 18,4 procent och är därmed större än Moderaterna. Det är en ökning med 0,9 procentenheter jämfört med novembermätningen.

“Glädjande”

– Jag glädjer mig åt att vi fortsätter att ha en positiv trend, även om den är svag. Och att vi nu är andra största parti i den här mätningen är också glädjande så klart, säger Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson.

TT: Är ni rädda för att M stänger dörren till er om raset fortsätter för M?

– Det finns ju inga alternativ egentligen och det har M insett, medan C och Folkpartiet (Liberalerna, reds anm) fortfarande försöker låtsas som att man inte måste välja. Men det är ju så i dag att man måste välja mellan SD och S, det är enda sättet att få majoritet, säger Karlsson.

Centerpartiet får 11,3 procent, en ökning med 4,2 procentenheter jämfört med november. Centerpartiet får väljare från flera grupper: 1,7 procent från M, 1,2 procent från “vet ej”, 0,4 procent från Liberalerna, 0,3 procent från SD och 0,2 procent från V.

Jämfört med riksdagsvalet har C statistiskt säkerställda nettovinster på 3,6 procent från M, 1,0 procent från MP, 0,9 procent från Liberalerna, 0,8 procent från KD och 0,6 procent från S.

KD under spärren

Miljöpartiet håller sig kvar över riksdagsspärren med oförändrade 4,5 procent. Kristdemokraterna är dock kvar under riksdagsspärren och får 3,2 procent. Liberalerna får oförändrat 5 procent. Övriga, där Feministiskt initiativ är störst, minskar med en procentenhet och stannar på 2,2 procent.

Socialdemokraterna får 31,1 procent, en ökning med 1,9 procentenheter jämfört med november.

Vänsterpartiet backar till 6,3 procent, ett tapp på 1,4 procentenheter.

SCB:s mätning av opinionsläget är den största som görs i Sverige och kommer två gånger per år. Cirka 9 000 personer har under maj tillfrågats hur de skulle rösta om det vore val i dag. Ungefär hälften har svarat.

Läs mer

MSN


Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer

اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: