Priset på guld sjunker!

Blandade guldsmycken i en hög. Foto: Staffan Löwstedt/TT.

Priset på guld har sjunkit under året och den amerikanska centralbankens förväntade räntehöjning gör att många analytiker spår att priset kommer att fortsätta nedåt.

– Vi har haft en nedåtgående resa på guldpriset sedan 2011. Men nedgången har accelererat på senaste tiden, säger Jörgen Kennerman, råvaruanalytiker på Swedbank.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

Priset på guld har, efter uppgång till nära 1300 dollar per uns i januari, sjunkit och ligger nu runt 1100 dollar per uns.

Kennerman tror att priset på guld antagligen kommer vara pressat även framöver och det har delvis att göra med att oron från finanskrisen dämpats. Men den främsta anledningen i nuläget är att den amerikanska centralbanken Federal Reserve förväntas höja sin styrränta till hösten.

– En räntehöjning innebär att det blir mindre intressant att placera sina besparingar i guld eftersom du kan få en bättre avkastning via obligationer eller genom att köpa aktier, säger Kennerman

SverigesRadio berättar att priset på guld har sjunkit ändå sedan 2011 och Thine Saltvedt, råvaruanalytiker på Nordea Markets, tror att även om väntade räntehöjningar påverkar priset idag så handlar det samtidigt om att vi ser en normalisering av guldpriset som sköt i höjden i och med finanskrisen.

– Vi hade en våldsam uppgång perioden från 2009 till runt 2011. Sedan har vi också haft en kraftig nedgång den sista tiden. Men tittar man på en längre trend kan man nog se en svag uppgång, säger Thine Saltvedt, Råvaruanalytiker på Nordea Markets.

Facebook kommentarer

اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: