Polisen i Norge avlossade sina vapen två gånger under 2014, och ingen kom till skada. Under samma år drog de sina vapen 42 gånger vilket var det lägsta under tolv år. På de tolv åren dödades endast två personer, visar ny statistik som the Independent tidigare rapporterat om.

Aftonbladet berättar att i Sverige ser statistiken inte lika ljus ut som i vårt grannland. Under 2014 drog svensk polis vapen 191 gånger utan att behöva skjuta. 14 gånger avfyrade de varningsskott, och 25 gånger gav de verkanseld. Totalt avled tre personer i Sverige 2014 av polisens skott, visar polisens statistik. Sedan 1995 har 22 personer skjutits till döds av Svensk polis.

– Lite förenklat kan man säga att den norska taktiken går ut på att dra sig undan, frysa situationen, be om beväpningsorder och sedan lösa situationen. Svenska poliser har ett val att stanna kvar och kan på så sätt utsätta sig för onödigt farliga situationer, sa Johannes Knutsson vid Politihögskolen i Oslo.

 

Majoriteten av norska poliser patrullerar obeväpnade, vilket inte är fallet i USA där de ständigt bär vapen. Under det första halvåret 2015 dödades 547 personer i landet, varav 503 av skjutvapen, skriver the Independent. Enligt statistiken är det också ungefär hundra gånger mer sannolikt att bli dödad av polisen i USA jämfört med i Storbritannien, och då har man tagit med befolkningsmängden i beräkningen.

”Ett försök att dra tillbaka militariseringen av den amerikanska polisen skulle behöva uppnås genom att öka den ekonomiska och etniska jämställdheten och legitima möjligheter för de fattiga”, sa en sociologiprofessorn Guðmundur Oddsson vid Northern Michigan Unicersity.

Men det är också betydligt fler poliser som skjuts till döds i USA jämfört med Storbritannien. Under 2013 dödades 30 poliser i USA, och senast någon blev skjuten till döds i Storbritannien var 2012, då två