Så jämför han SD med Donald Trump

reinfeldt-fredrik

Sveriges Nyheter: Donald Trumps framfart i den amerikanska valrörelsen orar ex-statsminister Fredrik Reinfeldt.  – I grunden slutar hans typ av rörelse alltid på samma sätt. Med våld, hat och misstro mellan människor, säger han.
Valåret 2014 höll dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt sitt sista tal på scenen i Almedalen. Efter att Alliansen förlorade makten har han sadlat om. Nu ägnar han sig åt konsultverksamhet, att skriva böcker och att hålla föreläsningar.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

Men både förra året, och i år, är Reinfeldt på plats under politikerveckan i Visby. I år deltar han i flera seminarier om det svenska pensionssystemet som hans kunder anordnar.

– Det är det enskilt största bakslaget i EU:s historia. Det har hela tiden handlat om en utveckling mot fler medlemmar och att mitt i detta få beskedet att ett av de viktigaste länderna lämnar, är ett oerhört bakslag, säger han.

Reinfeldt säger sig vara djupt oroad över ”de känslor som nu släpps fria”. – Men jag är även oroad över hur det kampanjades för de som ville lämna. Jag hör nu om människor i Storbritannien som inte har perfekt brittisk engelska, som blir stoppade och uppmanas att åka hem. Det är den miljön man skapat, grundtänket är “vi och dom”.

Precis som sin tidigare M-kollega Anders Borg tror Reinfeldt att läget kan bli ännu värre.
– Det man sår får man skörda. I förlängningen kan stämningarna bli mer hätska och läget ännu mer extremt än vad det redan är. Därför är jag väldigt bekymrad över vad det lösgör för krafter, både i Storbritannien men också på andra platser i Europa.

Efter valet i Storbritannien riktas nu många blickar mot de stundande presidentvalen i USA och Frankrike, där Donald Trump respektive Marine Le Pen firat framgångar som kandidater.

Reinfeldt är frän i sitt omdöme om republikanen Trump: – Det är exakt samma sak som händer i USA som skedde med brexit. Han bygger upp ett hårdfört “vi och dom”-tänkande. Det är alltid samma typ av agenda, det blir alltid protektionism och hotet kommer alltid från utlänningar. Det är typiskt att han pratar murar, att han ska slänga ut mexikaner.

Fredrik Reinfeldt menar att Sverigedemokraterna kan härledas till samma miljö här hemma.
– SD har vuxit fram som den svenska exploatören av precis de här uppfattningarna, med ett likadant sätt att resonera.

Aftonbladet

Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

أضف تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.