Varning: Monsterfästing finns i Sverige – sprider dödlig sjukdom

1096824
Sveriges Nyheter: Nu har man hittat bevis på att den fasade taigafästingen nu finns i norra Sverige. Den är mycket fruktad för spridningen av en farlig variant av sjukdomen TBE. – Den har indirekt orsakat många dödsfall i östra och centrala Ryssland, säger Thomas Jaenson, professor i medicinsk entomologi vid Uppsala universitet, till SVT.

Förra sommaren upptäckte forskare att fästingen etablerat sig på flertalet öar och halvöar i Kalix och Haparanda. Den verkar mest trivas i områden med fuktig och tät blandskog. Djuren som fästingen mest angriper och när sig på är älg och skogshare, men den kanske också ge sig på människor, skriver tidskriften Parasites & Vectors.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

Anledningen till att monsterfästingen nu finns i Sverige tros vara att den följt med fåglar, älgar eller hundar som varit eller kommer ifrån Baltikum och Ryssland.

Det mest obehagliga är att taigafästingen ser precis ut som den vanliga fästingarten som annars finns i Sverige. Enligt forskare krävs det ett bra mikroskop för att kunna se skillnad.

Sjukdomen som monsterfästingen sprider kallas för Far Eastern som är en mycket dödligare variant av TBE. Dödligheten har varit så hög som 30 procent bland de insjuknade. Den variant av TBE som sprids av svenska fästingar har en genomsnittlig dödlighet på omkring en procent.

Så här ser en “svensk fästing” ut när den närt sig på blod. Den fruktade taigafästingen. Som nu tros finnas i Sverige och sprider dödliga sjukdomen Far Eastern (TBE).

Dödligheten i östra Ryssland och Baltikum kan delvis bero på att många områden inte har särskilt bra intensivvård. Dock så verkar viruset mer aggressivt.

I Sverige eller Finland finns ännu inga fall av Far Eastern-smittan – men det har hittats i Estland. Forskare tror också att risken är stor att smittan kommer till Sverige förr eller senare.
Nu vill forskarna se om taigafästingen finns på andra platser än i Norrbotten. Risken för det är faktiskt väldigt stor.

Anledning till panik är det ännu inte – men man ska samtidigt inte nonchalera risken. Det som är bra är att det vanliga vaccinet mot TBE-virus också biter på taigafästingens virus, rapporterar SVT.

MSN

Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

أضف تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.