Så många svenskar vill ha nyval

pk-bild-jpg

Sveriges Nyheter: Majoriteten vill inte ha nyval före det ordinarie valet 2018. 60 procent säger nej till förslaget medan 20 procent säger ja. Detta visar en mätning som Novus genomfört för Ekot.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

– Jag är inte särskilt överaskad över det. Vi har ju inte haft ett extraval i Sverige sedan 1958. Men jag tror inte att man kan sätta ett likhetstecken mellan detta och det faktum att väldigt många känner att Sverige är på väg åt fel håll, säger Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé.

55 procent av alliansväljarna säger nej till extraval och 35 procent säger ja. Inom Moderaterna finns ju en opinion för att försöka fälla regeringen, vilket i förlängningen skulle kunna leda till nyval.

Men inte ens bland de moderata väljarna finns en övervikt för att genomföra extraval visar mätningen från Novus. 42 procent säger ja medan 48 procent säger nej.

– Ett extraval är något som Stefan Löfven kan utlysa. Det är inget beslut som alliansen fattar, säger Tomas Tobé.

Och vad är ditt svar till de drygt 40 procent moderata väljare som ändå vill ha ett nyval?

– Att det är viktigt att fokusera på de samhällsproblem som Sverige står inför, att utveckla svar för detta, och alliansen är beredd att ta ansvar för Sverige och det tänker vi göra senast 2018, säger Tomas Tobé.

Bör regeringen fälla regeringen med en gemensam budget?

– Alliansen är överens om att ha en gemensam budget 2018, och skulle det bli aktuellt tidigare så kommer vi att återkomma.

Och i vilket läge skulle det kunna bli aktuellt?

– Det är ett läge där fyra partier har bestämt sig för att vi vill presentera en budget tidigare. Men vi utgår nu från det besked som vi har givit, det vill säga 2018 tänker vi söka regeringsmakten tillsammans igen.

Sverigedemokraterna är det enda parti som försökt fälla statsminister Stefan Löfven genom en misstroendeförkaring i riksdagen. Bland partiets sympatisörer är det en klar majoritet, 66 procent som vill ha ett extraval medan 27 procent säger nej.

Richard Jomshof, partisekreterare för Sverigedemokraterna tycker att det är svårt att dra några slutsatser av en enskild mätning, men är inte överaskad över att en klar majoritet av partiets sympatisörer förespråkar nyval och inte heller att 27 procent säger nej.

– Till saken hör ju att vi också i partiet diskuterat att nyval är ju inte den enda vägen ur det här, utan regeringen skulle faktiskt kunna ombildas, säger Richard Jomshof.

Vad är partiledningens linje i den här frågan om nyval eller inte?

– Vår linje är framför allt att vi vill ha en annan regering. Och sen om det sker via ombildning eller sker via nyval, det spelar inte så jättestor roll, säger Richard Jomshof.

Bland socialdemokratiska sympatisörer är det 10 procent som vill ha ett extraval medan 82 procent tvärtom säger nej.

Mätningen omfattar 1001 intervjuer och genomfördes den 8-14 februari.

Sveriges Radio

Läs mer

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

أضف تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.