Stora insatser – 16 gripna

3610166_2048_1152

 Sveriges Nyheter – Belgien: Kraftigt beväpnad polis genomförde räder på 19 platser i Belgien under söndagskvällen. 16 personer har gripits. Tidigare på söndagen meddelade landets premiärminister att fortsatt högsta terrorberedskap gäller i Bryssel.

Under insatsen spärrades flera gator av i centrala Bryssel. Polisen uppmanade de boende att hålla sig inomhus och på avstånd från fönstren. Polisen vädjade till medierna att avstå från att rapportera detaljer om operationen för att inte underlätta för misstänkta terrorister.

Polisinsatsen avblåstes strax före midnatt, natten till måndagen.

Vid en presskonferens efter midnatt berättade åklagaren att räder hade genomförts i Molenbeek, Anderlecht, Jette, Schaerbeek, Charleroi och Forest. Totalt 16 personer har gripits. Belgiska medier uppger att en person skadades lindrigt.

Två skott avslossades mot ett fordon i Molenbeek, sedan föraren vägrat stanna. Föraren greps senare. Det är oklart om händelsen har med den pågående terrorutredningen efter Parisdåden att göra.

Polisen hittade inga vapen eller sprängämnen.

Den misstänkte Paristerroristen Salah Abdeslam är inte en av de gripna.

Enligt uppgifter till tidningen Dernière Heure ska någon som liknar Salah Abdeslam ha siktats av polis i Liége vid 19.30-tiden på söndagen när han färdades i en BMW. Fordonet satte av i riktning mot Tyskland på E40. Polisen försökte genskjuta bilen i Barchon, men lyckades inte få fast mannen. 

Gripandena påverkar inte beredskapsnivån i Bryssel som ligger kvar på den högsta nivån. Alla andra planerade åtgärder på måndagen, såsom stängda skolor och inställd tunnelbanetrafik, gäller fortfarande, skriver tv-kanalen RTBF. 

DN

Facebook kommentarer

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.