ylliX - Online Advertising Network
الأخبار في السويد

Kvällsnyheter i Sverige idag 31/03/2019

ستوكهولم - السويد بالعربي /

Sveriges Nyheter: Ökade krav på skydd av känslig information
Den första april införs en ny lag som ställer större krav på att myndigheter och privata företag ska skydda säkerhetskänslig information som kan skada Sveriges säkerhet om den hamnar i orätta händer.

للحصول على دعم فوري اضغط هنا

– Den kommer innebära en stor skillnad. Vi får nu en säkerhetsskyddslag som inte bara gäller för myndigheters verksamhet utan även för privata verksamheter, säger Fredrik Agemark, chef för säkerhetsskyddsenheten vid Säkerhetspolisen.

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا
هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا
لمشاهدة جميع فيديوهات السويد الهامة والجديدة على يوتيوب اضغط هنا

Lagen börjar gälla den första april, och omfattar alltså även privata aktörer som bedriver verksamhet som anses vara av betydelse för Sveriges säkerhet. Det kan till exempel handla om teleoperatörer, företag inom el och energi-sektorn, eller banker.

– Eftersom många verksamheter är avreglerade så behöver ju även skyddet vara för privata verksamheter om man då bedriver verksamhet som säkerhetskänslig, det vill säga verksamhet som är av betydelse för Sveriges säkerhet, säger Fredrik Agemark.

Lagen innebär bland annat att den som bedriver säkerhetskänslig verksamhet ska göra en analys av behovet av säkerhetsskydd och vidta de åtgärder som behövs, det kan till exempel handla om att skydda uppgifter som omfattas av sekretess, att obehöriga inte kan komma in i anläggningar eller att personer som inte är pålitliga ur säkerhetssynpunkt inte ska arbeta i känsliga verksamheter.

– Det dimensionerande hotet är ju främmande makt, eller personer som med hot om våld försöker ta sig in på anläggningar, komma åt, stjäla eller förstöra information, säger Fredrik Agemark, enhetschef hos Säkerhetspolisen.

Enligt Säkerhetspolisen har hotet mot Sverige och svenska intressen ökat de senaste åren. Bland annat uppges 15 olika länder bedriva underrättelseverksamhet i Sverige.

– Det pågår hela tiden olika typer av försök till att stjäla information eller påverka information. Många privata aktörer har en väldigt hög säkerhet i dag, likaväl som många myndigheter har en hög säkerhet, men nu får vi en heltäckande lagstiftning kring det här, säger Fredrik Agemark.

Ledig polis grep bastubadare – hyllas
En efterlyst man som polisen jagat en längre tid greps på lördagskvällen i en ångbastu på ett spa i Stockholm – av en ledig polis från Rinkeby. Nu hyllas polisen i sociala medier.

Christoffer Bohman, biträdande lokalpolisområdeschef i Rinkeby, skriver så här i ett inlägg på Facebook:

“Du bästa kollega som höll huvudet kallt även när det hettade till i en potentiellt farlig situation och trots att du var ledig och avslappnad på ett SPA.

Jag tackar dig för ditt engagemang som så uppenbart inte bara finns när du är på arbetet!”

Amnesty kritiserar elbilstillverkare
Elbilsindustrin måste ta ett större ansvar för att stoppa barnarbete och dåliga arbetsförhållanden när material till elbilsbatterierna utvinns, enligt människorättsorganisationen Amnesty.

– De måste ta ansvar för leverantörskedjan. De måste titta på var de utvinner det och hur förhållandena är för personer som är involverade. Om det sker brott mot mänskliga rättigheter måste de byta leverantör eller försöka hjälpa till att lösa problemet, säger Amnestys internationella generalsekreterare Kumi Naidoo till Ekot.

Amnesty tycker att industrin nu måste skapa, vad organisationen kallar, världens första helt etiska batteri. Det är ett batteri som tillverkas på ett hållbart sätt och där man till exempel inte bryter mot mänskliga rättigheter.

– Det kan ske inom fem år. Fem år är ett realistiskt mål, säger Kumi Naidoo till Ekot.

Det är allt fler elbilar som säljs runt om i världen. Amnestys generalsekreterare säger att elbilarna är en viktig del av lösningen när det gäller klimatförändringarna.

Men det finns utmaningar och problem när det gäller elbilarna och batterierna till dem.

Ett känt problem är de förhållande som finns i samband med en del av utvinningen av den viktiga batterimetallen kobolt i Kongo-Kinshasa, där en stor del av världens kobolt bryts.

– Situationen när det kommer till mänskliga rättigheter, i gruvdriften i Kongo, är förkrossande tragisk, säger Kumi Naidoo.

I en del av gruvbrytningen i landet jobbar barn så unga som sju år, enligt Amnesty. Det finns också problem med gruvarbetare som inte har någon skyddsutrustning så som handskar eller masker, vilket kan orsaka sjukdomar.

Men också att arbetet sker för hand under väldigt långa arbetspass, säger Kumi Naidoo.

– Minst 20 procent av det som bryts i Kongo sker av informella gruvarbetare med händer och utan handskar och masker. Barn så unga som sju år, säger han till Ekot.

Men samtidigt pågår det redan ett arbete inom bilindustrin för att just hitta och lösa etiska problem, när det gäller utvinningen av kobolt. Ett exempel är att flera stora fordonstillverkare, sedan flera år, har gått samman för att jobba med sådana frågor.

Franska Renault samarbetar med bland annat leverantörer för att se till att batterierna är etiska, säger Eric Feunteun, chef för företagets elbilsprogram.

– Vi har ett starkt samarbete med NGO:s och våra leverantörer för att säkerställa kvalitén av leverantörerna längs med värdekedjan, säger han till Ekot

Swedbank: Åklagaren har tagit dokument han inte har rätt till
Åklagaren som leder förundersökningen har lagt beslag på dokument som han inte har rätt till. Det menar jurister som Swedbank anlitat.

– Det här är ingenting som en åklagare har rätt till med automatik, men däremot så har banken möjlighet att ge honom det när man har klart för sig att det inte kan få konsekvenser som skadar banken i någon annan ände.

De handlingar som upprättas av en advokat, på uppdrag av dennes klient är belagd med så kallad advokatsekretess.

Det är klienten, i det här fallet Swedbank, som bestämmer om advokatsekretessen ska åberopas eller ej. Såhär sa chefsåklagaren vid Ekobrottsmyndigheten, Thomas Langrot i fredags.

– Jag hoppas att bankens ledning medverkar fullt ut. Det är min förhoppning. Jag har sagt det tidigare och det är min förhoppning att de kommer att släppa på sekretessen kring de båda rapporterna och även annan information som man hävdar är advokatsekretess.

Det gäller alltså dels rapporter som tagits fram av en norsk advokat, dels annat material som Swedbanks advokat menar att åklagaren tagit med sig, utan att ha rätt till det.

Att advokater, med hjälp av denna sekretess, blir användbara redskap för de som sysslar med penningtvätt, det håller Hans Strandberg inte med om.

Storsatsning på nattåg till kontinenten
Regeringen satsar 50 miljoner kronor i år på nattåg till Europa.

Staten ska upphandla nattåg från Sverige till destinationer i övriga Europa. Vilka platser och om tågen ska gå via Öresundsbron eller någon av de skånska färjelinjerna mot Europa är inte klart – det ska Trafikverket titta närmare på. Förslaget ska presenteras 10 april och är en del av den så kallade vårändringsbudgeten.

Väljare: Det finns en möjlighet att det blir fusk
I dag går Ukrainarna till valurnorna för att rösta fram sin president, som även blir överbefälhavare i det enda europeiska land som i dag utkämpar ett krig i Europa. Det finns dock farhågor om valfusk. Vår korrespondent besökte några vallokaler i huvudstaden Kiev.

– Jag är inte säker, det finns alltid en möjlighet att det blir fusk, säger Marina som är och röstar i en förort till Kiev full med tolv-våningshus.

Hennes två barn är med. De bestämde att mamma skulle gå in i valbås nummer 2, sen skulle syster och bror lägga valsedeln i val-tunna no 2. Marina är glad, det är kul att rösta, det är för framtiden och barnen älskar det.

– De har väntat hela veckan, sagt, klart du ska gå och rösta, och de ville absolut följa med, säger Marina.

Valet hos folk präglas av förhoppningar om att bygga, delta och utveckla den unga demokratin i Ukraina. Men de flesta av kandidaterna anses på olika sätt vara en del av den omfattande korruptionen i landet och det har förekommit valfusk förut

Jurij har precis röstat. Han tror ändå att det kommer att gå att lita på valet, hyfsat. Men resultatet, det är inte det viktiga.

– Allt kommer att bli underbart, men inte nu, kanske om fem, tio, tjugo, trettio år, säger Jurij. Demokrati byggs av människor, inte av system.
Det är en inte ovanlig åsikt att stöta på i Ukraina.

Det är en ung demokrati med stora problem. Men med tålamod, att rösta, att var och en hugger i och tar eget ansvar, så ska det nog bli ett bra och demokratiskt Ukraina tills slut……………Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

لسرعة التواصل معنا ارسل ايميل لنا ..اضغط هنا

h2>إضغط هنا لتفوز بجائزة ضربة حظ مع الشركة الراعية ..أشترك مجانا لتكون مؤهل للفوز من هنا . يمكنك أن تجرب عدة مرات وتؤهل نفسك لرحلة العمر مجانا اضغط هنا

Dela detta:

أضف تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: