ylliX - Online Advertising Network
الأخبار في السويد

Kvällsnyheter i Sverige idag 30/03/2019

ستوكهولم - السويد بالعربي /

Sveriges NyheterKD vill ha ”lagom” EU
Ett ”lagom” EU som varken drar mot överstatlig superstat eller mot avveckling av hela samarbetet är Kristdemokraternas mål när partiet laddar inför valet till EU-parlamentet om knappt två månader.

للحصول على دعم فوري اضغط هنا

EU stod i fokus när partiets kommundagar i dag avslutades i Örebro.

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا
هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا
لمشاهدة جميع فيديوهات السويد الهامة والجديدة على يوتيوب اضغط هنا

– Framför allt handlar det här om det stora vägvalet som EU står inför där det finns både de som tycker att vi ska lämna EU-samarbetet som sprider en öppen populism och det är på frammarsch i Europa, säger Sara Skyttedal, partiets förstanamn.

– Samtidigt har vi superstatsfederalismen som är på frammarsch och som med sin överstatsambitioner riskerar förtroendet för EU. Vi vill se ett helt annan väg framåt mot ett mer lagom EU.

Er kampanjslogan verkar vara Make EU lagom again på svengelska. När var EU lagom?

– Vi tror att EU måste tillbaka till det som var idén när EU grundades. Försvara freden, främja välfärden och värdena. Inte det EU som vissa kämpar för i dag som rör sig mot superstatsfederalism.

Sara Skyttedal är alltså kritisk mot dem som vill ha mer beskattning och styrning av välfärdspolitiken på EU-nivå men också mot dem som verkar vilja lämna samarbetet.

Hon pekar på att det fortfarande finns hinder på den inre marknaden där varor, människor och tjänster fritt ska kunna passera gränser som hon vill i stället fokusera på.

Partiledaren Ebba Busch Thor vänder sig i samma anda konkret mot exempelvis de svenska socialdemokraterna.

– Ska man rösta för partier som Socialdemokraterna som är beredda att låta EU lägga sig i arbetstider och svenska barnfamiljers föräldraledighet? Nej, menar vi. Om man vill värna EU så måste man också i vissa delar rädda EU från sig självt, säger Ebba Busch Thor.

Brå utreder koppling mellan brott och ursprung
För första gången sedan 2005 har Brottsförebyggande rådet, på grund av stor efterfrågan, bestämt att undersöka sambandet mellan brottslighet och gärningsmannens bakgrund.

Frågan om huruvida BRÅ ska ägna sig åt att utreda sambandet mellan brott och härkomst har varit omdebatterad. Justitieminister Morgan Johansson sade i februari 2018 att inga sådana kartläggningar behövs, att de studier som redan gjorts räcker och att om man rensar för socioekonomiska faktorer så försvinner den den överrepresentation bland personer med utrikes bakgrund som upptäckts tidigare.

Efterfrågan på en ny studie som utreder vilket samband som finn har varit stor, skriver rådet på sin hemsida. Stina Holmberg är forskningsråd på BRÅ.

– Det finns ett stort intresse hos de som arbetar med kriminalpolitiska frågor att få en så korrekt bild som möjligt av detta, och då har vi kommit fram till att de tär motiverat att göra en sådan här studie.

Förra gången som en liknande studie utfördes av BRÅ var 2005. Då kollade man dels på en uppdelning mellan personer med svensk respektive utländsk bakgrund. Men man gick också något djupare och kollade på olika geografiska områden, exempelvis Västasien, Nordafrika, och Australien.

Vissa har efterfrågat att man ska kolla på nationsnivå, men hur exakt studien ska utformas den här gången är inte ännu klart, enligt Stina Holmberg:

– Det finns för- och nackdelar med olika redovisningssätt. Går man ner på enskilda länder kan det vara lät att man missförstår och att man tror att folk från ett visst land är mer brottsliga. Man kan också får ett för litet urval om man tittar på enskilda länder, så det är en avvägning.

En av de som välkomnar beslutet är Johan Forssell, rättspolitisk talesman för moderaterna.

– Det hade såklart varit ännu bättre om det kommit långt tidigare, men bättre sent än aldrig.

En risk med en sådan kartläggning är, enligt vissa, att det kan leda till ökade fördomar mot personer med utländsk bakgrund.

– Jag tror att den stora risken i sammanhanget är att man inte tar fram all fakta, för det är då felaktiga föreställningar och rykten sprids väldigt lätt. Då är det bättre att man tar fram all fakta och så får alla förhålla sig till det, säger Johan Forssell.

Utredningen ska påbörjas under året, och resultatet presenteras under 2020.

Tusentals palestinier demonstrerar vid gränsen
I dag har tusentals palestinier demonstrerat vid gränsen mellan Gaza och Israel.

Demonstrationen markerar att det är ett år sedan som stora protester inleddes vid gränsen.

Enligt den israeliska armén har omkring 20 000 demonstranter samlats och många uppges kasta granater och stenar och bränna bildäck.

Minst två palestinier, rapporteras ha dödats av israeliska soldater, enligt palestinska källor. Den israeliska militären har inte kommenterat dödsfallen.

Ny modell för att hantera is-återvändare
I Stockholm inleds nu ett särskilt samarbete med polis och åklagare för att försöka hantera de som återvänt från terrorgruppen IS. Modellen är unik, enligt det moderata finansborgarrådet, Anna König Jerlmyr.

  • Vi samarbetar för att hitta uppgifter om de här individerna. Men polisen har inte jobbat så här tidigare. Men nu har vi sökt kontakt med Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet och Lise Tamm, som är chefsåklagare där, välkomnar detta, säger Anna König Jerlmyr.

  • Men också polisens egna krigsbrottskommission välkomnar det här. Det här kommer att bli ett helt nytt sätt att angripa det här problemet.

Stockholms stad har hittills identifierat 19 individer som återvänt från terrorgruppen IS, och som kan misstänkas för krigsförbrytelser eller folkmord.

  • Det kan handla om socialtjänsten, att de delger information som de sitter på, om individer, som jag vill kalla mördare, som har deltagit i just strider och återvänt. Och delgett det till Säkerhetspolisen så att de kan börja öppna upp utredningar.

Samarbetet innebär att Socialförvaltningen nu blir skyldiga att lämna information till polis och åklagare vid misstänkta krigsförbrytelser, för att lättare få dem dömda.

I dag finns också flera orosanmälningar vad gäller barn till återvändande från IS, säger Anna König Jerlmyr, moderat finansborgarråd i Stockholm.

  • Där finns det ju en oro för att också barnen blir utsatta för det här våldet, och det måste vi givetvis kartlägga, och också göra omhändertaganden där det behövs.

Vildsvinsstammen exploderar – LRF Sörmland välkomnar nya skyddsjaktsregler
Sörmland hör till de län med flest vildsvinsskador i lantbruket. LRF Sörmland välkomnar de nya reglerna för skyddsjakt på vildsvin.

– Jag tycker att det är bra, det är ett steg i rätt riktning, säger Clas Rydberg, viltansvarig på LRF Sörmland.

Vildsvin är ett växande problem för markägare och lantbrukare. Regeringen har därför beslutat att tillåta så kallade elektroniska bildförstärkare, bildomvandlare eller värmekameror på vapen i jakten, utan att först behöva söka tillstånd från länsstyrelsen. Reglerna träder i kraft den 15 maj.

Syftet är att det ska bli lättare att jaga djuren på natten när de är aktiva.

Sörmland är ett av de hårdast drabbade länen med kostnader på cirka 1200 kronor per hektar för drabbade lantbrukare. Enligt Clas Rydberg så fortsätter problemen med vildsvin att växa på flera håll i länet och att han menar att då är nödvändigt med de här hjälpmedlen.

– Jag skulle vilja luckra upp regelverket kring skyddsjakt ännu mer, säger Clas Rydberg.

Sportextra med trippelt hockey och innebandy
DIREKT

Lördagens sex timmar långa Sportextra bjuder på tre heta hockeymatcher och kvartsfinalmötet i innebandy mellan Rönnby och Pixbo.

Ishockey: SM-kvartsfinal 5:7
kl.15.15
Färjestad-HV71 (Mats Fagerström)
kl.18.00
Luleå-Växjö (André Pettersson)

Ishockey: SHL-kval 2:7
kl.18.30
Leksand-Mora (Magnus Wahlman och Lars-Gunnar Jansson)

Innebandy: SM-kvartsfinal 2:5 damer
kl.16.00
Rönnby-Pixbo (Emma Rauch)

Programledare: Roger Burman, Alexander Lundholm, Petra Svensson och Johan Bengts…………….Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

لسرعة التواصل معنا ارسل ايميل لنا ..اضغط هنا

h2>إضغط هنا لتفوز بجائزة ضربة حظ مع الشركة الراعية ..أشترك مجانا لتكون مؤهل للفوز من هنا . يمكنك أن تجرب عدة مرات وتؤهل نفسك لرحلة العمر مجانا اضغط هنا

Dela detta:

أضف تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: