ylliX - Online Advertising Network
الأخبار في السويد

Morgonnyheter i Sverige idag 29/03/2019

ستوكهولم - السويد بالعربي /

Sveriges NyheterBrexitavtalet röstades ner – igen
Trots stora försök att samla stöd för sitt avtal blev det ett tredje nederlag för Mays brexitavtal. Direkt efteråt kallade Donald Tusk till toppmöte den 10 april, två dagar innan nästa brexit-deadline.

للحصول على دعم فوري اضغط هنا

Det blev en väntad tredje förlust för Theresa Mays utträdesavtal. Efter att det framgick att hon inte fick ta samma avtal till omröstning igen utan rejäla ändringar delade hon helt enkelt på avtalet och lät parlamentet rösta på den ena delen – vilket talmannen godkände. Det räckte inte, men Theresa May ger inte upp.

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا
هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا
لمشاهدة جميع فيديوهات السويد الهامة والجديدة على يوتيوب اضغط هنا

Claes Aronsson, Sveriges radios korrespondent i London:

– Hon antyder inte på något sätt att hon tänker avgå. Vi vet att Theresa May kommer få väldigt svårt att lägga fram sitt avtal en gång till i underhuset, så frågan är om hon här öppnar för att faktiskt göra ändringar i den delen som det inte röstades om i dag och som handlar om den framtida relationen till EU.

Av yttersta vikt för att det skulle kunna gå vägen för May är om man lyckas att blidka en betydande del av Labourledamötena.

– De här två partierna står stilla och stampar och vägrar röra sig en millimeter åt varandras håll. Skulle May bara röra sig lite mot Labour här skulle det kunna bli en lösning, men det förutsätter att de kan komma överens om något på måndag när de tar över dagordningen igen.

På måndag går ledamöterna in i underhuset för ytterligare ett ställningstagande. EU, som tappat tålamodet med brexit, har gett landet till den 12 april att hitta en lösning, och på måndag hålls en så kallad indikativ omröstning där parlamentet ska försöka enas om en väg framåt.

En sådan omröstning hölls även i onsdags. Då framkom att inget av de åtta förslagen som lades fram hade majoritetsstöd. Det förslag som hade starkast stöd, om än inte majoritet, var en andra folkomröstning.

– Då ska man komma ihåg att det är det förslaget som har de argaste motståndarna i Torypartiet. Det som blir avgörande nu är om underhuset kan komma överens om någonting på måndag, en slags mjukare brexit, säger Claes Aronsson.

Skulle underhuset kunna enas om ett mjukare avtal skulle det kunna leda till en ny omröstning några dagar senare, tror Claes Aronsson:

– Men det är också en stor risk att det här inte fungerar och att det måste hållas ett EU-val, en partiledarstrid i tories och ett nyval innan året är slut.

Storbritanniens premiärminister Theresa May hade en tuff uppgift inför dagens omröstning.

I de två tidigare omröstningarna har det blivit nedröstat av en överväldigande majoritet i parlamentet. Hennes egen partipiska har inte räckt, och det var därför av yttersta vikt inför dagens avgörande omröstning att hon lyckades övertyga de andra lägren att stödja hennes avtal.

I hennes egna parti finns också flera som varit mycket negativa till hennes avtal, bland annat de hårdföra brexitörer som föredrar att landet lämnar helt utan avtal – hård brexit. Där har May lyckats omvända flera genom att helt enkelt lova att hon själv kommer avgå om hennes avtal går igenom. Något som lockar många som tycker hon skött processen dåligt.

– Så chanserna har ökat, men hon har fortfarande behov av mångaröster från Laboursidan, och då är det frågan hur många som är beredda att bryta mot sitt partis policy för att ro det här avtalet i land för Theresa May, säger Claes Aronsson inför dagens omröstning.

Helst skulle May behövt ha haft med sig i alla fall ett 20- eller 30-tal från Labour för att säkra sitt avtal. Det var en svår uppgift, eftersom många i Labour hoppas på att själva ta över processen. Antingen med sig eget alternativ, eller rent av ett extraval.

Till exempel har Labourledaren Jeremy Corbyn krävt ett extraval om May förlorar dagens omröstning.

För det tredje handlade det om DUP, det nordirländska koalitionsparti som hjälper Torypartiet till majoritet i parlamentet. DUP har sagt att de vägrar rösta på hennes avtal på grund av de som kallas “the backstop”, en klausul som är tänkt att se till så att det inte blir någon gräns mellan Irland och Nordirland.

Rättegången mot aktivisten Elin Ersson tas om
Hovrätten för Västra Sverige har i dag beslutat att rättegången mot aktivisten Elin Ersson ska tas om i tingsrätten. Anledningen är att en nämndeman varit jävig.

Göteborgs tingsrätt dömde Ersson för brott mot luftfartslagen, efter att hon hindrade ett flygplan att lyfta för att stoppa en utvisning till Afghanistan.

Men nu blir det en ny rättegång i tingsrätten. Anledningen är att en av de nämndemän som deltog i domen var jävig.

Före rättegången skrev nämligen nämndemannen en kommentar, i anslutning till en nyhetsartikel om händelsen, där han kallade Ersson för en ”brottsling”, avslöjade Svenska Dagbladet.

– Den kommentar innehöll bland annat ett uttalande som hovrätten menar måste förstås så att nämndemannen ansåg att Elin Ersson var en brottsling, säger Eva Lönqvist, hovrättsråd och vice ordförande i hovrätten, till Ekot

Hovrätten tycker att detta uttalande var ägnat att rubba förtroendet till nämndemannens opartiskhet i målet och att nämndemannen var jävig.

– Nämndemannen skulle inte ha deltagit i rättegången, säger Lönqvist.

Därför skickar nu hovrätten tillbaka målet till tingsrätten och det blir en ny rättegång. Domen i tingsrätten upphävs därmed. Nämndemannen har också stängts av från sitt uppdrag.

Erssons försvarsadvokat Tomas Fridh tycker det är viktigt för rättssäkerheten att det blir en ny rättegång.

– Jag tycker beslutet är jätteviktigt på två sätt. Dels är det viktigt att vi gång på gång lyfter fram principen om en opartisk domstol och dels är det viktigt att hovrätten här poängterar att även om ett mål är uppmärksammat och även om det är finns många som har åsikter om ett mål innan det prövas så måste domstolen ändå hitta en rätt som är beredd att pröva det opartiskt, säger han till Ekot.

Elin Ersson nekar till anklagelserna och vill nu bli frikänd.

– Hon är oskyldig. Det är inget brott hon har begått. Vi hoppas så klart att en ny rätt kommer lyssna mer på våra argument, säger advokat Fridh.

Nya akademiledamoten: Jag fick lite panik
Författarna Anne Swärd och Ellen Mattson valdes i dag in i Svenska Akademien, för att fylla de platser som lämnats av Jayne Svenungsson och Sara Stridsberg.

Det är en bit kvar innan alla de arton stolarna i Svenska Akademien är fyllda igen. Men idag gick de från de fjorton till de sexton när författarna Anne Swärd och Ellen Mattson valdes in i gänget.

Ellen Mattson kommer från bohuslänska Ljungskile och debuterade med romanen “Nattvandring” 1992. Senaste romanen, “Sommarleken” från 2016 gick som följetong i Sveriges Radio.

– Jag fick lite panik. Men också blir man naturligtvis väldigt glad och känner sig hedrad, säger Ellen Mattson till P4 Väst.

I intervjun säger Mattson också att hon, även om hon ville säga ja, blev nervös för hur det skulle påverka hennes eget skrivande:

– Det måste gå, jag måste hitta ett sätt att kombinera de här sakerna. För mig är skrivandet nödvändigt, jag har skrivit i 30 år, men jag tycker också att Akademien är en så viktig institution. Jag vill gärna försöka bidra med det jag kan.

Anne Swärd, från Klippan hade lite mindre blandade känslor inför att bli invald när P4 Kristianstad pratade med henne på tåget till Stockholm:

– Det känns superspännande och uppfodrande och utmanande.

Hon tror också att just nu är en bra tid att gå in i Akademien, som ju har kantats av skandaler i över ett års tid.

– Den lilla kontakt jag haft med akademien såhär långt så har jag förstått att stämningen blir bättre och bättre. Jag kanske hade känt mig lite mer tveksam till att svara ja för ett år sedan. Samtidigt kan jag känna att det känns extra meningsfullt att gå in där nu, säger Anne Swärd till P4 Kristianstad.

Metro ställer in betalningar
Konkurshotade gratistidningen Metro ställer in sina betalningar, skriver Expressen.

Företaget som har skulder på drygt 59 miljoner kronor vänder sig under fredagen till Stockholms tingsrätt med en begäran om företagsrekonstruktion som beviljades kort därefter.

Det största kravet kommer från Skatteverket som har en fordran på 11,2 miljoner kronor.

Bekvämare för hundarna i polisens nya bil
Polisens nya hundfordon har blivit utrustade med rejält mycket större hundburar. Den är anpassad för terräng och innebär bättre arbetsmiljö, både för hundarna och deras förare.

Länsstyrelsen i Skåne påpekade för några år sedan att polisen har för små hundburar i bilarna. Sedan 2014 har arbetet med utformningen av den nya bilen pågått och under fredagen var det premiärvisning i Göteborg av den första bilen som är i bruk.

– 300 bilar kommer att bytas ut under de närmsta åren, berättar regionchefen Klas Johansson.

De nya bilarna är modernt utrustade med bland annat reglerbara fläktar och övervakning av hur hundarna har det.

Polisen Paulina Lindholm har schäferhunden Amigo:

– Det är en stor hund så jag tror att han blir väldigt nöjd med de nya, större hundburarna.

KD: Ge poliser lönebonus för att återgå till jobbet
Ett KD i opinionsmässig medvind inledde idag sina kommundagar i Örebro. Ett av partiets nya förslag är ge pensionerade poliser lönebonus för att komma tillbaka till jobbet och utreda brott i nära relationer.

I dag startar Kristdemokraternas kommun- och regionpolitiska dagar i Örebro. Dagarna inleddes med ett tal av partiledare Ebba Busch Thor.

Ett av flera förslag som KD lägger fram är att pensionerade poliser ska få lönebonus om de återgår i tjänst. Syftet är att öka antalet utredare för att bättre kunna motverka våld i nära relationer och utreda fler sexualbrott.

Polisen ska kunna ge upp till 50 procent i lönepåslag anser Ebba Busch Thor och partiet är beredda att satsa 400 miljoner per år i tre år för att göra satsningen möjlig.

Under talet passade Busch Thor även på att kritisera den så kallade januariöverenskommelsen.

– Vad är egentligen januariöverenskommelsen? Det är en politisk överenskommelse mellan partier som förenas över, inte vad de är för, utan enbart över vad de är emot, konsekvenserna blir bisarra, säger Ebba Busch Thor, partiledare KD.

Efter valet förra året slutade KD på 6,3 procent, god marginal över riksdagsspärren. Sedan dess har stödet för partiet ökat och Novus väljarundersökning för mars visar att partiet har 8,6 procent stöd.

Men en fråga splittrar partiet när de i dag samlas för kommun- och regionpolitiska dagarna. För en vecka sedan öppnade partiledare Ebba Busch Thor upp för samtal med Sverigedemokraterna.

I sitt tal sa Busch Thor att hon hoppas att KD och M i framtiden åter ska kunna samarbeta med L och C.

– Med övriga fyra partier som vi inte ser som möjliga permanenta partners måste vi kunna hålla samtal. Tro inte att jag inte förstår hur svårt det känns för en del men jag är övertygad om att vi valt rätt väg. Vi är så grundmurat trygga i våra värderingar att vi inte behöver vara rädda för andras även om vi ogillar dem, säger Ebba Busch Thor, partiledare KD.

Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach menar att frågan orsakar splittring inom partiet.

– Det är helt enkelt så att KD är splittrade sedan ganska lång tid tillbaka i den här frågan. Flera ledamöter röstade emot beslutet att öppna mot SD och särskilt för kärnväljare som är flyktingvänliga och ofta religiösa är detta svårt, säger Fredrik Furtenbach.

Bert-Inge Karlsson är tidigare gruppledare för KD i Klippans kommun, han har valt att lämna partiet på grund av öppningen mot SD.

Ellenor Liljestoft (KD) är kommunalråd i Bromölla där KD styr tillsammans med SD, hon är inte oroad av utvecklingen.

– Jag ser det som ett förtydligande av att vi pratar med alla partier, säger Ellenor Liljestoft (KD).

Kvinna misstänks ha tänt eld på man
Förbipasserande hittade i slutet av förra veckan en brinnande man vid Brommaplan. En kvinna i 60-årsåldern har nu häktats misstänkt för mordförsök.

Mannen har ådragit sig svåra brännskador och hålls nu nedsövd, något Aftonbladet var först att rapportera om.

Polisen har inte kunnat höra målsäganden än, och åklagaren utesluter inte att det kan röra sig om en olyckshändelse.

Kvinnan nekar till brott.

Vargen kommer – men varifrån?
Det var något av ett mysterium när varg plötsligt dök upp i Värmland 1981, efter att ha varit utrotad i Sverige sedan mitten av 60-talet.

Många frågade sig varifrån den kommit, och det har till och med uppstått rykten om att den skulle kunna vara en hybrid mellan varg och hund.

Nu har genetiker vid Uppsala universitet kartlagt den skandinaviska vargens härkomst, genom att studera DNA-prover från 145 varghannar och titta på Y-kromosomen. Y-kromosomen är den arvsmassa som enbart finns hos hannar, och som ärvs på fädernesidan.

I studien har man inte kunnat hitta några spår av hund, men däremot upptäckt att den svenska vargen har samma ursprung som den finska, vilket kan betyda att den från början vandrade in i Sverige österifrån, menar evolutionsbiolog Hans Ellegren:

– Det innebär rimligen att den vargstam som vi har i Skandinavien i dag har ett ursprung någonstans från norra Europa. Vi har samma utvecklingslinjer i Sverige som vi också hittat i Finland, säger han, och fortsätter:

– Antingen har vargarna i Sverige vandrat in från Finland eller från någon närliggande del av det allra nordligaste Europa. Eller så kanske de till och med fanns kvar i norra Skandinavien när vi trodde att de var utdöda, men det kan vi inte se med de genetiska analyserna.

Agnes Faxén
agnes.faxen@sr.se

Referens: Smeds, L. et al. “The evolutionary history of grey wolf Y chromosomes”. Molecular Ecology. https://doi.org/10.1111/mec.15054………Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

لسرعة التواصل معنا ارسل ايميل لنا ..اضغط هنا

h2>إضغط هنا لتفوز بجائزة ضربة حظ مع الشركة الراعية ..أشترك مجانا لتكون مؤهل للفوز من هنا . يمكنك أن تجرب عدة مرات وتؤهل نفسك لرحلة العمر مجانا اضغط هنا

Dela detta:

أضف تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: