ylliX - Online Advertising Network
Morgonnyheter i Sverige

Morgonnyheter i Sverige idag 29/03/2019

ستوكهولم - السويد بالعربي /

Sveriges NyheterKD håller möte i opinionsmässig medvind
DIREKT
I dag startar Kristdemokraternas kommundagar och samtidigt tar partiet ett nytt kliv uppåt i opinionsmätningarna. Partiet har nu gått om Centerpartiet och är Sveriges femte största parti, enligt Novus.

للحصول على دعم فوري اضغط هنا

Efter valet förra året slutade KD på 6,3 procent, god marginal över riksdagsspärren. Sedan dess har stödet för partiet ökat och Novus väljarundersökning för mars visar att partiet har 8,6 procent stöd.

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا
هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا
لمشاهدة جميع فيديوهات السويد الهامة والجديدة على يوتيوب اضغط هنا

Men en fråga splittrar partiet när de i dag, fredag, samlas för kommun- och regionpolitiska dagar i Örebro. För en vecka sedan öppnade partiledare Ebba Busch Thor upp för samtal med Sverigedemokraterna.

Bert-Inge Karlsson är tidigare gruppledare för KD i Klippans kommun, han har valt att lämna partiet på grund av öppningen mot SD.

Ellenor Liljestoft (KD) är kommunalråd i Bromölla där KD styr tillsammans med SD, hon är inte oroad av utvecklingen.

– Jag ser det som ett förtydligande av att vi pratar med alla partier, säger Ellenor Liljestoft (KD).

Två nya ledamöter invalda i Svenska Akademien
Författarna Anne Swärd och Ellen Mattson har valts in som nya ledamöter i Svenska Akademien. Det enligt ett pressmeddelande.

Det var vid Svenska Akademiens sammankomst igår kväll som man beslöt att välja in författarna Ellen Mattsson och Anne Swärd som nya ledamöter i Akademien.

Ellen Mattson har varit verksam som författare sedan 1992, då hon debuterade med romanen “Nattvandring”. Hon har gett ut ett tiotal romaner, senast “Sommarleken” (2016) som kunde följas som radioföljetong i Sveriges Radio. Hon har tilldelats ett flertal litterära priser, däribland Svenska Dagbladets litteraturpris 1998 och Gerard Bonniers pris 2018.

Anne Swärd debuterade 2003 med romanen “Polarsommar”, som nominerades till Augustpriset. Hennes senaste roman “Vera” gavs ut 2017. Swärd har vid sidan av författarskapet även arbetat som konstpedagog och illustratör.

Ellen Mattson efterträder Jayne Svenungsson på stol 9 medan Anne Swärd efterträder Sara Stridsberg på stol 13.

De nya ledamöterna kommer att ta sitt inträde vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december.

Brexit: ”Ska aldrig mer rösta”
Många britter är mycket besvikna över att Storbritannien inte som planerat lämnar EU i dag. Engelsmannen John Banks från Stoke-on-Trent säger att han tappat förtroendet för brittiska politiker på grund av hur de hanterat brexit.

– Jag röstade för att lämna och det är därför jag är upprörd, säger John Banks som precis som väldigt många andra i brexitstaden Stoke-on-Trent börjat känna att utträdet kanske aldrig blir av.

Banks är inte bara arg på politikerna som inte lyckats få till utträdet utan också på alla de som höll i kampanjen på lämna-sidan 2016. Han tycker att de lovade mer än vad som gått att hålla. Ingen nämnde till exempel gränsproblematiken på Irland, anser han. John Banks är så besviken att han bestämt sig för att aldrig mer rösta.

– Det vore att kasta bort tiden. Parlaments-ledamöterna bråkar med varandra för att de inte gillar hur det brittiska folket röstade, säger han

I dag ska premiärminister Theresa May göra ett tredje försök att få utträdesavtalet med EU godkänt i parlamentet men det ser nästan omöjligt ut. Visserligen kommer inte förlusten bli lika stor som senast men det fattas fortfarande många röster.

Senast i kväll klockan elva brittisk tid måste avtalet vara godkänt för att Storbritannien ska få skjuta upp utträdet till den 22:a maj. Annars är det den tolfte april som gäller.

OECD förespråkar lottade skolplatser
Det krävs omfattande reformer om Sverige ska lyckas vända den negativa utvecklingen i skolan. Inte minst måste det fria skolvalet styras med fastare hand, enligt OECD.

I OECD:s färska analys av svensk ekonomi viks ett avsnitt åt skolan. OECD har ägnat en hel del intresse åt den efter 2013, då det visade sig att svenska elevers resultat försämrats rejält i kunskapsmätningen Pisa.

Vid det här laget har Pisaresultaten förbättrats något. Men OECD, som refererar utvecklingen från 90-talet och framåt, ser fortfarande stora behov av förändringar i skolsystemet. Läraryrket måste göras mer attraktivt. Löneökningar räcker inte, utan OECD vill också se mer forskningsbaserad lärarutbildning, mer fortbildning samt mer tid åt undervisning och mindre åt administration.

OECD återkommer också till den bristande likvärdigheten i svensk skola. Gapet mellan de bäst och de sämst presterande eleverna har ökat, och familjebakgrund spelar allt större roll för skolresultaten. Ökande skillnader syns också på skolnivå och OECD pekar på att skolorna med de största pedagogiska och sociala utmaningarna har svårast att rekrytera skickliga lärare.

OECD vill därför se ett ökat statligt ansvarstagande för skolans finansiering. Vidare vill OECD se en uppstramning av det fria skolvalet för att minska skolsegregationen. Kösystemet till populära friskolor borde ersättas med lottning, eller genom att elever från socioekonomiskt svaga hem får förtur till en viss del av platserna, enligt OECD.

Rapporten uppmanar också till en strängare prövning när nya friskolor ska etableras, i syfte att minska riskerna för skolsegregation.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) hoppas att rapporten ska leda till en konstruktiv diskussion om hur skolan ska bli mer likvärdig.

– Det är ingen tvekan om att OECD ger oss värdefulla analyser. Och det är ingen vänstertankesmedja utan OECD, som lämnar kritik mot marknadsinslagen i svensk skola och talar om för oss att vi måste ta i likvärdighetsfrågorna, säger hon.

Men att lotta platser till attraktiva friskolor blir inte aktuellt. Den idén har redan förts fram.

– Lottning var ett förslag från Skolkommissionen och vi vet att det finns ett väldigt stort motstånd i riksdagen. Därför kommer jag inte att ta upp det. Men jag blir allt mer kritisk till kötid som urvalsregel. Den gynnar barn vars föräldrar har koll, den gynnar barn som är födda tidigt på året och den gynnar barn som är födda i den aktuella staden. Det är orättvist, säger Anna Ekström.

Nästa vår väntas ett betänkande om minskad skolsegregation. Utredningen ser bland annat över urvalsreglerna till friskolor.

Rikard Grip slutar i skidlandslaget
Rikard Grip lämnar posten som landslagschef för det svenska längdlandslaget.

– Jag är glad och tacksam över att ha fått de här åren tillsammans med längdlandslagets fantastiska åkare och kollegor. Jag är stolt över allt vi presterat och över att ha varit delaktig i att utveckla organisationen med mitt ledarskap. Nu känner jag att det är dags att ta mig an nya utmaningar och låta andra förvalta och utveckla det vi gjort tillsammans, säger Grip i ett pressmeddelande.

Rikard Grip har arbetat som ledare för landslaget i tio år. Under hans tid som förbundskapten och landslagschef har det svenska längdlandslaget åkt hem 35 medaljer på VM och OS.

H&M toppar förväntningarna
Klädjätten Hennes & Mauritz överträffade analytikernas förväntningar för första kvartalet och aktien rusar över 13 procent i börsöppningen.
H&M redovisar en vinst före skatt på 1 043 miljoner kronor för perioden december-februari, det första kvartalet i företagets brutna räkenskapsår.

Det kan jämföras med vinsten på 1 263 miljoner kronor samma period föregående år. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 679 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen uppgick till 51 015 miljoner kronor, jämfört med 46 181 miljoner kronor ett år tidigare.

“Vårt pågående förändringsarbete har bidragit till starkare kollektioner med ökad fullprisförsäljning, lägre prisnedsättningar och ökade marknadsandelar,” skriver vd Karl-Johan Persson i en kommentar.

Trots omställningen till e-handel planerar koncernen att öppna 335 nya butiker under 2019. Samtidigt stängs 160 butiker, vilket ger ett nettotillskott på 175 butiker.

Enligt Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, skickar H&M både positiva och negativa signaler med sin rapport.

  • Man kan ju konstatera att resultatet är bättre än väntat och att man har reat mindre det här kvartalet, vilket är positivt och innebär att man säljer mer till fullpris.

På minussidan finns fortfarande ett ökande varulager som ökade 5 procent under kvartalet och uppgår till 39 968 miljoner kronor, jämfört med 34 959 miljoner kronor i fjol.

  • Det som varit ett problem är att lagret ökat och ökat. Att hålla ett stort lager binder en massa kapital och det kostar pengar. Varor som ligger för länge på lagret går till slut inte att sälja. Men H&M har talat om att lagret nu håller en högre kvalitet med mer basvaror som inte är lika viktigt att man säljer vid en viss tidpunkt, säger Maria Landeborn.

Det är än så länge för tidigt att säga om H&M lyckats vända trenden med marginaler som sjunkit under en lång tid, säger hon……………..Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

لسرعة التواصل معنا ارسل ايميل لنا ..اضغط هنا

h2>إضغط هنا لتفوز بجائزة ضربة حظ مع الشركة الراعية ..أشترك مجانا لتكون مؤهل للفوز من هنا . يمكنك أن تجرب عدة مرات وتؤهل نفسك لرحلة العمر مجانا اضغط هنا

Dela detta:

أضف تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: