ylliX - Online Advertising Network
الأخبار في السويد

Kvällsnyheter i Sverige idag 28/03/2019

ستوكهولم - السويد بالعربي /

Sveriges NyheterYlva Johansson (S) missnöjd med Arbetsförmedlingens förslag
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är missnöjd med hur Arbetsförmedlingen tolkat Januariavtalet.

للحصول على دعم فوري اضغط هنا

Dagens besked om vilka kontor som föreslås läggas ned borde inte ha kommit nu, enligt ministern.

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا
هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا
لمشاهدة جميع فيديوهات السويد الهامة والجديدة على يوتيوب اضغط هنا

– Jag anser att generaldirektören har tagit ett förhastat beslut. Vi förbereder ett uppdrag från regeringen till Arbetsförmedlingen om att ta en helhetsbild när det gäller kontorsstrukturen och säkerställa att man inte släcker ner verksamhet i förtid innan det finns fungerande alternativ. Och att vi får en helhetsbild av den statliga närvaron, säger Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Arbetsförmedlingen presenterade i dag sitt förslag till nytt kontorsnät. I det pressmeddelande som släpptes i dag föreslås 132 kontor över hela landet läggas ned successivt under 2019 och 2020. Kvar blir 106 kontor som ska drivas på olika vis.

I nästa vecka inleds samverkan kring förslaget med de fackliga organisationerna. Det är fortfarande oklart när ett slutligt beslut om Arbetsförmedlingens framtida kontorsnät fattas.

Arbetsförmedlingen har tidigare framfört att omstruktureringen av myndigheten är i linje med det januariavtal som ligger till grund för den nuvarande regeringen.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger dock att Arbetsförmedlingens generaldirektör trots hennes uppmaning har gått vidare med förslaget till nytt kontorsnät och gjort en egen tolkning av januariavtalet.

– Jag har haft en dialog med GD och berättat att det snart kommer ett regeringsuppdrag som är en tolkning av januariavtalet och föreslagit att han ska invänta det regeringsbeslutet innan han gör en egen tolkning och tar förhastade beslut. Men han har ändå valt att göra det och jag tycker att det är olyckligt, säger Ylva Johansson.

Här lägger AF ner
Förslaget är att lägga ned 132 kontor.

Arbetsförmedlingen föreslår i dag att lokalkontoren i 132 kommun ska läggas ned. Och det ska ske successivt under 2019 och 2020, skriver AF i ett pressmeddelande.

– Att minska kontorsnätet är nödvändigt. Vi är mitt inne i en omställningsprocess med ett varsel på 4 500 anställda på grund av de budgetförutsättningar vi har för året. Vi kan inte genomföra en så stor personalneddragning utan att göra förändringar i antalet kontor, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg enligt pressmeddelandet.

Samtidigt kommer Arbetsförmedlingen att få ett nytt kontorsnät. Det omfattar 106 egna kontor med olika öppettider, skriver AF i pressmeddelandet.

– Vi har vetat det ett tag, att Arbetsförmedlingen kommer dra sig bort. Och vi är väldigt bekymrade, säger Lars Ekberg (S) kommunalråd på Malå kommun.

Det som AF presenterar i dag är enbart ett förslag. Nästa vecka inleds samverkan kring förslaget med de fackliga organisationerna. Det är fortfarande oklart när ett slutligt beslut om Arbetsförmedlingens framtida kontorsnät fattas.

För många arbetssökande innebär det att man antingen måste resa till annan ort för att träffa en arbetsförmedlare eller sköta kontakten digitalt via nätet.

Det blir alltså inga personliga möten i samma utsträckning. Arbetsförmedlingens kontor i Ånge är bland de som föreslås läggas ner.

Liam Kjerp bor i Ånge och är arbetssökande och tycker att det är fel att lägga ner kontoret där.

– Det är så många unga som blir arbetslösa och måste ha ett ställe att ta sig till. Vad ska man stänga ner för då? Är det för att de vill snåla på pengar, eller?

Man pratar om att ersätta det, att sköta det digitalt och över nätet, tror du att det är viktigt med det personliga mötet?

– Det är nog viktigare än allt annat eftersom när man träffar en individ framför ögonen så tror jag man får en helt annan berättelse än när man pratar med någon via mail eller telefon. Så, det är väldigt viktigt att man har såna personliga träffar.

Vad skulle du vilja säga till de som nu föreslår att det här kontoret ska läggas ner?

– Skärp er, skärp er förfan, säger Liam Kjerp till P4 Västernorrlands reporter, Fredrik Birging.

Swedbanks styrelse fick ansvarsfrihet
Aktieägarna röstade på dagens bolagsstämma för att bevilja ansvarsfrihet för hela bankens styrelse, inklusive ordförande Lars Idermark. En som däremot inte fick det är den före detta vd:n Birgitte Bonnesen.

En timme innan Swedbanks bolagsstämma skulle starta kom beskedet att Birgitte Bonnesen får sparken som bankens vd. Anders Karlsson, koncernfinanschef, utsågs till tillförordnad vd och koncernchef.

På själva stämman sedan gjorde aktieägarna sina missnöjda röster hörda genom att inte bevilja henne ansvarsfrihet till den nu före detta vd:n.

Fortsatt förtroende hade de dock för styrelsen, ledd av ordförande Lars Idermark som beviljades ansvarsfrihet med god marginal.

Under stämman frågade Johan Sidenmark, vd för AMF, Idermark om han litar på att han fått korrekt information om penningtvätt från Bonnesen.

Idermark svarade:

  • Vi måste utgå från att den information vi får i styrelsen är korrekt, sen måste vi avvakta de utredningar som pågår.

Redan i morse gick flera storägare ut och berättade att de planerade att rösta emot ansvarsfrihet för Bonnesen.

Så här skrev Folksam i ett pressmeddelande i morse: Ekobrottsmyndigheten i Sverige har fattat beslut om att utvidga förundersökningen beträffande brottsmisstanken mot Swedbank, vad gäller tidsperiod och till att också omfatta ytterligare en brottsmisstanke – grovt svindleri. Folksamgruppen kommer därför att vid årsstämman i Swedbank, rösta mot ansvarsfrihet för den verkställande direktören.

Även Alecta och AMF uppgav att de ämnade att rösta nej till ansvarsfrihet för ex-vd:n. Till slut var det 70 procent som röstade mot ansvarsfrihet för Bonnesen.

Droppen som fick aktieägarnas tålamod med Bonnesen att rinna över var gårdagens uppgifter från Ekobrottsmyndigheten att banken nu, förutom insiderbrott och penningtvätt, dessutom är misstänkt för att ha gjort sig skyldig till svindleri.

Det kom fram efter ett tillslag vid Swedbanks huvudkontor i centrala Stockholm vid lunchtid i går. Detta fick också bankens aktie att sjunka kraftigt, och när börsen stängde i går hade den rasat nästa 12 procent. I morse öppnade den på minus fyra procent.

Folksam, AMF och Alecta kontrollerar tillsammans 16,25 procent av rösterna. Totalt krävs att aktieägare som representerar minst 10 procent av aktierna röstar emot ansvarsfrihet för att neka.

Norges justitieminister avgår
Den norska justitieministern avgår, efter att ha tagit timeout.

Norges justitieminister Tor Mikkel Wara avgår. Det meddelar landets statsminister Erna Solberg på en presskonferens. Han har bara suttit ett knappt år på sin post.

För omkring två veckor sedan avslöjades att Mikkel Waras sambo misstänks ha tänt eld på parets bil för att ge sken av en upptrappad hotbild mot honom. Bilen stod parkerad utanför parets bostad.

Justitieministern tog en paus från sin post efter att detta uppdagats och den norska säkerhetspolisen PST inlett en utredning.

Sambon blev formellt delgiven misstanke på torsdagen.

Jon Georg Dale tar över som tillförordnad justitieminister till dess att en permanent lösning hittats.

Krismöte på Dramaten: Hoppas på ett kollektivt förlåt
På torsdagseftermiddagen pågick ett ensemblemöte på Dramaten. Bakgrunden är SVT:s dokumentär om Josefin Nilsson.

I dokumentären om sångerskan och skådespelaren Josefin Nilsson framkom att hon misshandlats av sin dåvarande partner – en man som fram tills häromdagen arbetade på Dramaten.

Teaterförbundet har kritiserat Dramatens ledning för att man låter personer som utsatt medarbetare för kränkningar genom hot och våld arbeta kvar.

Julia Dufvenius är en av de skådespelare som medverkar på krismötet.

– Min förväntning är dialog och ärlighet och att min förhoppning är ett kollektivt förlåt till alla som har farit illa på institutionen, framförallt efter metoo och #tystnadtagning när det inte finns några ursäkter för att inte göra strukturella förändringar, säger Julia Dufvenius.

Dramatenchefen Eirik Stubö sade i P1-morgon i går att man har nolltolerans mot våld och trakasserier på Dramaten, och man infört policies, handlingsplaner och utbildat personal för att komma tillrätta med problemen.

Men Teaterförbundets ordförande, dramatenskådespelaren Simon Norrthon, menar att ledningen inte tagit problemen på allvar.

– Jag tycker att det framkommer ganska tydligt att man inte har gjort tillräckligt och man har inte på allvar visat i handling vad man menar med nolltolerans. Det finns absolut policies och handlingsplaner och en tydlig lagstiftning men man har låtit konstnärliga, inom citationstecken, beslut vara överordnade arbetsmiljö och lagstiftning och det är inte acceptabelt, säger Simon Norrthon.

Nu ska det vara möte i eftermiddag och du ska dit, vad tror du kommer att hända på mötet?

– Det vet jag inte… Jag tänkte på det att teatern är i kris just nu, men egentligen tror jag att det är ledningen som är i kris, det här är ett ledningsproblem som jag hoppas att de har resurser och verktyg att hantera, det förväntar jag mig, säger Simon Norrthon.

Stafettsången #SjungförJosefin sprider sig
Efter att Karolina Midböe från Karlstad sett dokumentären om sångerskan Josefin Nilsson startade hon hashtaggen #SjungförJosefin som nu sprider sig i sociala medier.

Dokumentären om sångerskan Josefin Nilsson har blivit ett hett diskussionsämne de senaste dagarna, inte minst i sociala medier. Josefin Nilsson misshandlades fysiskt och psykiskt av en man, och enligt dokumentären ledde det så småningom till hennes alldeles för tidiga död.
Karlstadstjejen Karolina Midböe såg dokumentären, blev upprörd och startade en hashtagg #SjungförJosefin. Där sjunger hon en fras ur Ainbusk Singers låt Älska mig och skickar sedan vidare.

– Jag hoppas att det kan göra så att det håller det här vid liv – på ett fint sätt. Det skapar en känsla av “vi”, säger Karolina Midböe.

Du kan lyssna på sången här…………….Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

لسرعة التواصل معنا ارسل ايميل لنا ..اضغط هنا

h2>إضغط هنا لتفوز بجائزة ضربة حظ مع الشركة الراعية ..أشترك مجانا لتكون مؤهل للفوز من هنا . يمكنك أن تجرب عدة مرات وتؤهل نفسك لرحلة العمر مجانا اضغط هنا

Dela detta:

أضف تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: