ylliX - Online Advertising Network
Morgonnyheter i Sverige

Morgonnyheter i Sverige idag 28/03/2019

ستوكهولم - السويد بالعربي /

Sveriges NyheterMigranter sägs ha kapat fartyg
Den maltesiska flottan har kontrollerat ett handelsfartyg som är bundet till Europa sedan det kapades av en grupp invandrare, rapporterade AFP.

للحصول على دعم فوري اضغط هنا

Migranter kapade skeppet Elheplo efter att de räddades från Medelhavet utanför Libyas kust, enligt BBC News Channel. De över 100 invandrare utförde kidnappningen efter att ha informerats om att de skulle återlämnas till Libyen.

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا
هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا
لمشاهدة جميع فيديوهات السويد الهامة والجديدة على يوتيوب اضغط هنا

Malta och Italien meddelade att fartyget inte skulle kunna lägga till sina länder. Enligt den italienska inrikesministern är det första gången migranterna har tagit ett fartyg.

Avlägsnandet ägde rum strax efter att Europeiska unionen fattade sitt beslut att avsluta sin maritima insats i Medelhavet för att sluta de maritima enheter som är involverade i Sofiaprocessen.

Svensk sexualupplysning intresserar i Mellanöstern
En webbsida som upplyser asylsökande om sex och samlevnad på uppdrag av den svenska regeringen har fått oväntad spridning i Mellanöstern.

– Det är ju en rolig överraskning att så många hittat hit även från andra länder, säger Lotta Nordh Rubulis, som är projektledare på det företag som driver sajten på uppdrag av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

Sajten youmo.se funkar som en ungdomsmottagning på nätet och riktar sig till ungdomar som är nya i Sverige.

Men under förra året kom 80 procent av besöken från utlandet.

– Vi har väldigt mycket besök på de sidor som handlar om könsorganens uppbyggnad, vad finns det för delar och hur fungerar det. Och den absolut mest besökta sidan är den om snippan som är på arabiska.

Om det kvinnliga könsorganet?

– Ja. Och där finns det också bra bilder på hur det ser ut.

Allt på sajten är översatt till de språk som är vanligast hos asylsökande i Sverige, bland annat arabiska, somaliska och dari, en variant av persiska.

Här finns filmer med titlar som “Du bestämmer över din kropp”, “Så här sätter du på en kondom” och “Tänk om jag inte får upp den”. Här besvaras också frågor kring sexköp, tvångsgifte och rädsla för att inte blöda vid första samlaget.

Sajten har fått många besök från IP-adresser i Egypten, Saudiarabien, Afghanistan, Irak och Algeriet, men också i USA och Tyskland.

Störst är sajten i folkrika Iran, där över 200 000 unika besökare surfade in på sajten under år 2018 – dubbelt så många som i Sverige.

17-årige Peyman kom till Sverige från Iran för ett par år sen. Han säger att många ungdomar i Iran har sex i smyg, fast det inte är tillåtet innan man har gift sig. Han tror att den svenska sajten gör nytta, eftersom det inte finns någon sexualundervisning i Iran som motsvarar den i Sverige.

– Det finns inte exakt svar om man söker vad sex är, hur man kan skydda sig från olika sjukdomar eller så. Allt som jag lärt mig i Sverige var nytt för mig och jag tycker det är jättebra, säger han.

Men den svenska skattefinansierade sajten är inte okontroversiell. Under förra våren sjönk besöken från Iran drastiskt, från över 111 000 i februari månad till omkring 10 000 i mars månad.

– Det tror vi berodde på att sajten innehöll för känslig information och att någon tog ett beslut att stänga av trafiken, säger sajtens projektledare Lotta Nordh Rubulis.

Netflix satsar stort på första svenska serien “Störst av allt”
190 länder kommer att kunna se Streamingjätten Netflix första svenska originalserie, Malin Persson Giolitos boksuccé “Störst av allt”.
Serien börjar med en skolskjutning, sen ställs frågan varför?

Det börjar blodigt, med en skolskjutning. På Djursholms allmänna gymnasium.

Det ofattbara har inträffat, men varför?
Under förhören med Maja så får vi tillbakablickar på vad som hänt, på hennes trassliga kärlekshistoria med Sebastian, skolans bad boy. En stormrik, partajande och missbrukande snygging.
Vi får också möta hennes familj och Sebastians tyranniske pappa.

“Störst av allt” är en serie på sex avsnitt, 45 minuter långa. I serien så har Maja fått större utrymme, och det är hon som är huvudrollen.

– Det var viktigt att få fram Majas karaktär, hur hon är från början. Hon är den duktiga flickan, och sen får vi vara med på hennes resa och vad hon utsätts för. Hur det kan gå som det går, det säger seriens huvudförfattare Camilla Ahlgren.

– Och precis som i boken speglar det vårt samhälle, och alla problem som ungdomar kan möta.

Som Maja ser vi Hanna Ardéhn som tidigare kunnat ses i “30 grader i februari” och som hennes pojkvän Sebastian ser vi Felix Sandman, känd från gruppen The Fooo och från Melodifestivalen.
I serien syns också bland annat David Dencik, William Spetz, Anna Björk och Reuben Salmander.

Premiär för “Störst av allt” är det den 5 april. Då läggs alla avsnitten ut på Netflix.

Du möter Felix Sandman, Hanna Ardéhn och Camilla Ahlgren i klippet.

Danska barn till IS-terrorister kan förlora medborgarskap
Dansk Folkeparti och den danska regeringen har slutit ett avtal om IS-återvändare och deras barn.

I Danmark kan barn till IS-terrorister förlora rätten till danskt medborgarskap.

När danskar som anslutit sig till terrorgrupper får barn utomlands blir barnen inte längre danska medborgare. Det här är resultatet av en avtal mellan den danska regeringen och Dansk Folkeparti, rapporterar danska medier.

Tidigare har barn till danska IS-terrorister automatiskt kunnat få danskt medborgarskap, men nu är det slut med det enligt Danmarks integrationsminister.

Bedrägerier ökar – tvingar polisen att nyanställa
Polisen i region Syd anställer upp till 40 nya utredare för att hinna med det växande berget av bedrägerianmälningar.

Antalet bedrägerianmälningar fortsätter att öka i region Syd och trots att polisen under förra året anställde 20 nya utredare har högen med olösta fall blivit större.

– För närvarande är det så att vi får begära in resurser från andra delar av utredningsverksamheten i region Syd, säger Petra Stenkula som är chef för utredningsenheten i region Syd.

Nu ska det in upp till 40 nya utredare för att komma till bukt med de tusentals olösta fallen. För ett år sedan fanns 5 000 fall av anmälda bedrägerier som saknade utredare, men trots de nyanställningar som polisen gjorde under 2018 har de fallen utan utredare ökat till 7 000 fall.

En förening som anmält bedrägeri men inte fått någon utredare som tagit sig an deras fall är fotbollsklubben Sillhövda AIK som förlorade klubbkassan på närmare 600 000 kronor.

– Det hände i februari 2018 och ett halvår efter det här hade hänt så var det ingen handläggare tillsatt på fallet, då lämnade vi det, säger Martin Hansson som är ordförande i Sillhövda AIK.

Torkan fick lantbrukare att testa nya metoder
Sveriges lantbrukare behöver rusta sig bättre för kommande torkperioder och översvämningar. Det menar Jordbruksverket, som har utvärderat förra sommarens torka på uppdrag av regeringen.

– Det är viktigt att jordbrukarna gör investeringar i sin mark så att jorden är i en god kondition de år när det blir extrema vädersituationer, det vill säga inte bara torka utan även andra väderhändelser, som översvämningar och vad det kan vara, säger Bengt Johnsson, utredare på Jordbruksverket.

Det svenska jordbruket gjorde miljardförluster på torkan förra sommaren och för att smällen inte ska bli lika hård nästa gång hettan slår till så måste både lantbrukarna och myndigheterna i Sverige vara väl förberedda. Det är Jordbruksverkets slutsats, i den rapport som släpps i dag.

Lantbrukare kan till exempel behöva lägga mer tid och pengar på att hålla sina jordar väldränerade. Grödor som växer i väldränerade jordar klarar torkan bättre eftersom rötterna kan ta sig djupare ner i marken. I dag är hälften av Sveriges åkermark dränerad med täckdiken, där slangar i marken leder bort överskottsvatten. Men många av täckdikena är gamla och fungerar dåligt.

Foderbristen var ett stort problem förra sommaren. Mjölkbonden Åsa Augustsson utanför Skara fick köpa in mängder med foder till sina kor, när vallskörden torkade bort. Hon förlorade hundratusentals kronor:

– Förra året var bland det mest fruktansvärda vi varit med om någonsin. Det är ju inte gratis att vattna heller, säger hon.

På Jordbruksverket tror man att fler lantbrukare kommer behöva investera i bevattningssystem i framtiden. Myndigheterna behöver också ge tillstånd till bevattning snabbare när det är kris.

Även om torkan kostat på, så har den också gett positiva effekter, menar Bengt Johnsson. Jordbruksverket har intervjuat ett åttiotal lantbrukare, alltifrån potatisodlare till mjölkbönder, och flera av dem testade nya metoder när krisen var som värst.

  • Man har lärt sig att utnyttja marken bättre, förlänga växtperioden in på hösten, man har använt alternativa fodermedel. På lite sikt tror jag jordbrukarna kan komma stärkta ur det här året som har gått, säger Bengt Johnsson, utredare på Jordbruksverket……………..Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

لسرعة التواصل معنا ارسل ايميل لنا ..اضغط هنا

h2>إضغط هنا لتفوز بجائزة ضربة حظ مع الشركة الراعية ..أشترك مجانا لتكون مؤهل للفوز من هنا . يمكنك أن تجرب عدة مرات وتؤهل نفسك لرحلة العمر مجانا اضغط هنا

Dela detta:

أضف تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: