ylliX - Online Advertising Network
الأخبار في السويد

Kvällsnyheter i Sverige idag 27/03/2019

ستوكهولم - السويد بالعربي /

Sveriges NyheterBoliden frias i Hovrätten för chilenska giftskandalen
En enig hovrätten går på tingsrättens linje och friar gruvbolaget Boliden från ansvar för det giftiga avfallet som dumpades i Chile på 80-talet. De närmare 800 chilenarna blir alltså utan skadestånd.

للحصول على دعم فوري اضغط هنا

– Vi fastställer tingsrättens domslut. Det betyder att Arica Victims förlorar även här, säger Erik Sundström, hovrättspresident vid Hovrätten för Övre Norrland.

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا
هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا
لمشاهدة جميع فيديوهات السويد الهامة والجديدة على يوتيوب اضغط هنا

– Till skillnad från tingsrätten så menar vi att det är svensk lag som ska tillämpas på de här förhållandena, och vi menar i nästa leda att det betyder att fodringarna är preskriberade. Det har gått för lång tid för att det ska kunna prövas.

Advokat Johan Öberg, som represterat de nära 800 chilenarna, uttrycker stor besvikenhet inför rättens utfall.

– Hovrätten har gjort det lätt för sig. Man har ansett det är svensk rätt som är tillämplig, och därför är de här kraven enligt hovrätten preskriberade. Det gör att vi inte får en prövning av de frågor som lagt ner så stor möda på att reda ut och presentera för rätten: Allt det som har att göra med Bolidens vårdslöshet, det som handlar om alla skador som orsakats de människor som bor i området Arica. Det är en stor besvikelse.

Hur mår de du representerar i dag?

– De är lika besvikna om inte mer besvikna över utgången.

Åtalet har främst kretsat kring de halter av arsenik man uppmätt i urin från boende på platsen och Klas Nilsson, kommunikationschef vid Boliden, påpekar att det varit bättre om hovrätten sett över alla punkter från det ursprungliga åtalet.

– Vi hade sett fram emot en prövning där man gått igenom alla frågeställningarna åter igen. Det skedde i tingsrätten, där lyfte man på alla frågor, och det var egentligen bara ett tillfälle där man tyckte att Boliden kunde ha gjort mer. I alla andra händelser så har Boliden tagit ett stort ansvar och dessutom så finns inte den här kopplingen mellan materialet i sig och de påstådda skadorna.

Det var på 80-talet som Boliden betalade ett chilenskt bolag för att ta hand om 20.000 ton giftigt avfall, bland annat innehållande arsenik och bly.

Men avfallet togs inte om hand som avtalat, utan dumpades i närheten av staden Arica. Under 90-talet förvandlades platsen till bostadsområde för fattiga människor och invånare blev sjuka eller dog.

2017 gick närmare 800 chilenare samman och krävde omkring 100 miljoner kronor i skadestånd av Boliden.

Men företaget friades i tingsrätten förra året, sedan rätten ansåg att det saknats tillräckliga bevis för att klargöra att byinvånarna verkligen blivit sjuka av avfallet.

EU avslutar insats på Medelhavet
EU:s gemensamma insats för att bekämpa människosmugglare och rädda flyktingar på Medelhavet kommer att fortsätta — men endast i form av luftspaning och samordning med Libyen.

Efter envist motstånd från framför allt Italien och Ungern kommer insatsen, döpt till Sophia, att skruvas ned rejält.

“Medlemsländerna har beslutat att utöka mandatet för Operation Sophia i sex månader till, men med ett tillfälligt stopp för de marina enheterna under tiden som medlemsländerna fortsätter arbeta med en lösning vad gäller ilandtagandet”, heter det i ett uttalande på onsdagen enligt nyhetsbyrån AFP.

Lösningen är en kompromiss då hela Sophia-insatsen riskerade att läggas ned från och med den 31 mars. Sedan Italiens nya regering tillträdde i fjol somras har landet varit kraftigt emot att fartyg från andra EU-länder sätter iland räddade flyktingar och migranter på italiensk mark, åtminstone så länge som det inte finns någon klar plan om att skicka vidare de räddade till andra länder.

Swedbank: aktie rasar efter razzia
Ekobrottsmyndigheten genomför just nu ett tillslag mot Swedbanks huvudkontor, skriver myndigheten på Twitter.

På Twitter bekräftar Ekobrottsmyndigheten polistillslaget, och skriver att det genomförs av poliser på myndighetens finansmarknadskammare, med anledning av den pågående förundersökningen mot banken.

Förundersökningen som pågår rör misstankar om obehörigt röjande av insiderinformation, efter uppgifter om att banken skulle delat med sig förhandsinformation om den misstänkta penningtvättsskandalen till flera storägare. Det ska ha skett på ett möte med 15 storägare två dagar före avslöjandet, som gjordes av SVT:s Uppdrag Granskning.

Direkt när informationen om tillslaget kom ut dök Swedbanks aktie, och en dryg halvtimme senare hade den sjunkit med nästan sju procent. Det är utöver den nedgång som följde på Uppdrag Gransknings avslöjande för tre veckor sedan.

– Just nu får man ett intryck, i varje fall utifrån, att det är utom kontroll. Vi har ringt aktieägare och Swedbanks styrelse – ingen vill säga något, säger Ekots ekonomreporter Kristian Åström och tillägger:

– I morgon är det bolagsstämma, frågan är de stora aktieägarna känt till den information som kommit ut idag. Kände de inte till den, har de då något förtroende för ledningen som de hitintills har sagt att de har?

Peter Utterström, advokat med expertis inom antikorruption, menar att Swedbank måste ta situationen på största allvar.

– Det gäller att styra rätt. Min starkaste rekommendation är att banken borde vända sig till en för amerikanska myndigheter känd advokatbyrå, eller organisation, som hjälper banken i frågan, och att man verkligen lyssnar på de råd man får och inte försöker söka råd som passar banken. Här ska man lämna sig helt utanför till andra som kan den här frågan.

Vill se mer stöd till våldsutsatta barn
Unicef Sveriges ställer krav på en lagändring för att alla former av våld mot barn ska vara straffbara.

Idag räknas, enligt Unicef, inte vissa former av våld mot barn som ett brott, som exempelvis psykisk misshandel eller fysiskt våld som inte orsakat barnet tillräcklig smärta. Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister med ansvar för barnrättsfrågor, säger att det finns mycket att göra i frågan om barns rättigheter.

– Jag tycker att det är viktigt att vi lyfter frågorna om våld mot barn, som Unicef också gör här. Det finns uppskattningar där 200 000 barn i Sverige lever i familjer där det förekommer våld, antingen utsatta själva eller bevittnar våld mellan till exempel mamma och pappa och det här påverkar barnen negativt med rädsla oro och ångest.

Vad ska du göra åt det?

– Bland annat finns det en utredning just nu som pågår som handlar om att titta på om det ska vara ett brott att låta barn bevittnar våld mellan närstående, till exempel att pappa misshandlar mamma, och det är en utredning som kommer att komma nu till sommaren i en oerhört viktig fråga.

– Sen behöver vi också stärka stödet till våldsutsatta och deras barn på olika sätt, så det finns mycket att göra i den här frågan och den påverkar barnen negativt.

Unicef vill se en särskild bestämmelse i brottsbalken om misshandel mot barn, där alla former av våld mot barn blir straffbart.
I rapporten jämför dom också den svenska lagen med FN:s barnkonvention och säger att Sverige inte gör tillräckligt för att skydda barn i en utsatt situation.

Åsa Lindhagen, säger att det är viktigt att stärka barns rättigheter och att det pågår ett arbete inför att FN:s barnkonvention ska bli svensk lag nästa år.

– Det räcker inte att barnkonventionen blir lag, det är ett oerhört viktigt och stort steg framåt, men det finns väldigt mycket att göra med att stärka barns rättigheter. Jag tänker att vi kontinuerligt hela tiden jobbar med att stärka barns rättigheter på olika sätt, men också med annan lagstiftning och se hur vi kan ta steg framåt för att stärka barns situation.

Åklagaren: Fått ytterligare verktyg
Förundersökningen om riksdagsledamot Emma Carlsson Löfdahls lägenhetsaffärer kommer att ta mellan en och två månader.

Det säger Bengt Åsbäck, vice överåklagare vid Särskilda åklagarkammaren som hanterar utredningen. I övrigt är han fåordig om vad som nu sker.

– Jag anser att det finns anledning att anta att brott har begåtts, därför inleder jag en förundersökning. Skälen till att jag fattat mitt beslut kommer jag inte kommentera, säger Åsbäck till P4 Jönköping.

Åsbäck vill heller inte göra en bedömning av utredningsläget.

– Den bedömningen kan man ju göra först när man ser vad de inledande åtgärderna leder till.

Att en förundersökning nu inletts gör det väl möjligt för er att se om det förts över pengar från Carlsson Löfdahl till hennes man, är det sådant ni tittar på?

– Till skillnad mot den förutredning jag tidigare inlett så kan en förundersökning ge ytterligare verktyg man kan använda. Det är fullt möjligt att man kan göra det du påstår.

P4 Jönköping söker Emma Carlsson Löfdahl för en kommentar men har inte fått kontakt med henne.

Oskar Mattisson

Julia Dufvenius kritiserar arbetsmiljön på Dramaten
Skådespelaren Julia Dufvenius publicerade under onsdagsmorgonen ett öppet brev till kulturminister Amanda Lind på sina sociala konton där hon framför kritik mot Dramatens vd Eirik Stubø.

Julia Dufvenius skriver att hon hoppas att det framgick för kulturministern, under tisdagens möte med Dramatens styrelseordförande, “hur extremt ointresserad teaterchefen är av jämställdhet och hur han systematiskt låtsas att han inte hört eller förstått situationer som är uppenbara”.

Vidare skriver Dufvenius om “missförhållandena och tystnadskulturen på teatern”, “ångest och rädsla” och att flera medarbetare “gång på gång bett om hjälp och ignorerats”.

Kulturministern svarar i en kommentar till Kulturnytt att “hon tycker det är bra att diskussionen förs men som minister kan hon inte gå in i verksamheten. Det är en fråga för Dramatens ledning.”

Dramaten i sin tur svarar i ett mail till Kulturnytt att man inte kommenterar enskilda inlägg men att man läser alla kommentarer.

Kulturnytt har också sökt Julia Dufvenius för en intervju men hon har inte möjlighet att medverka för tillfället.

De dejtar i filmen “Parning”
Hur påverkas vänskap och kärlek av den digitala revolutionen? Den frågan fanns med när regissören Lina Maria Mannheimer gjorde filmen “Parning”.

Under ett års tid följde Lina Maria Mannheimer allt Naomi och Edvin gjorde.
Hon fick tillgång till deras mail, Tinder, Skype, Messenger, Snapchat, Whatsapp, Instagram och Facebookkonton. Och så gjorde hon Skype-intervjuer med dem en gång i veckan. Allt det här redigerades sen ner till filmen “Parning”.

I filmen följer vi Naomi och Edvin och deras tankar om relationer och sex, det är mycket prat och chatt om sex. Är relationer något helt annat idag med alla sociala medier än det var när deras föräldrar växte upp?

Möt Naomi, Edvin och Lina Maria i klippet…………..Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

لسرعة التواصل معنا ارسل ايميل لنا ..اضغط هنا

h2>إضغط هنا لتفوز بجائزة ضربة حظ مع الشركة الراعية ..أشترك مجانا لتكون مؤهل للفوز من هنا . يمكنك أن تجرب عدة مرات وتؤهل نفسك لرحلة العمر مجانا اضغط هنا

Dela detta:

أضف تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: