ylliX - Online Advertising Network
Morgonnyheter i Sverige

Morgonnyheter i Sverige idag 27/03/2019

ستوكهولم - السويد بالعربي /

Sveriges Nyheter: SJ avbryter inköp av snabbtåg
SJ har avbrutit upphandlingen av ett trettiotal snabbtåg som skulle börja trafikera centrala sträckor i Sverige om två år.

للحصول على دعم فوري اضغط هنا

Ett beslut i EU-domstolen ligger bakom avbrottet, skriver Dagens Samhälle.

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا
هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا
لمشاهدة جميع فيديوهات السويد الهامة والجديدة على يوتيوب اضغط هنا

Domstolsbeslutet säger att SJ ska omfattas av lagen om upphandling inom försörjningssektorerna LUF, vilket går emot beslut som tagits i lägre instanser. Ärendet är ännu inte avgjort i Högsta förvaltningsdomstolen, men domstolen väntas döma i enlighet med EU-domstolens utlåtande.

SJ, som nu ska följa LUF, kommer samtidigt söka undantag från regelverket från EU-kommissionen, säger inköpsdirektören Björn Holmberg.

Det är oklart om snabbtågen kan sättas i trafik som planerat.

 Dramatens chef: Det finns en oro internt
Efter SVT:s dokumentär om sångerskan och skådespelerskan Josefin Nilsson har Dramaten ställt in två föreställningar.

– Många på Dramaten är berörda och det påminner om den oro som finns hos vår publik. Alla som har sett dokumentären är skakade av den. Det andra är att Dramaten möts av kritik och väldigt starka känslor. Det berör och träffar många medarbetare nu, säger Eirik Stubø, vd och konstnärlig ledare för Dramaten till P1-morgon.

Varför ställde ni in föreställningen?

– Det handlar om hänsyn till medarbetarna. Det kändes helt rätt. Det var ett beslut som pressades fram. Det var svårt att spela en föreställning när fokus ligger på annat än pjäsen.

Samtidigt dömdes personen för 20 år sedan och har tagit sitt straff. Varför lägger ni ner föreställningen nu?

– Det är helt situationsbestämt. Det är för känslosamt att genomföra, det är en fråga som går utanpå juridiska och moraliska frågor, det är en annan fråga. Det var för påfrestande för medarbetarna att genomföra just då.

Finns det ett dilemma att ha skådespelare som applåderas på scen samtidigt som de gjort sig skyldiga till våld i nära relationer eller trakasserier eller misshandel?

– Dilemmat är att å ena sidan finns i ett rättssamhälle ett system för dom, straff och straffutmätning. Principen med att sona ett brott är att man ska återvända till samhället och göra sitt arbete. Är man arbetat hela livet inom teatern är det ens yrke. Sen vet jag att folk har åsikter – och jag kan förstå det på ett känslomässigt plan – är det inte komplicerat att man ska applådera människor som har gjort något som de straffats för? Men det är en svår avvägning, det finns inget enkelt svar. Men i princip så är vi i ett rättssamhälle och demokrati och den som har sonat sitt straff ska kunna återgå till ett normalt liv.

Vad gör ni nu?

– Dramaten har en rad handlingsplaner och policys om hur man får bete sig. Vi har en nolltolerans mot våld och trakasserier på vår arbetsplats.

Har ni levt upp till det?

– Ja, men jag ser också med facit i hand att det kan se ut som att vi inte gör det. Men det gör vi. Det pågår sedan en tid tillbaka ett gediget arbete med arbetsmiljöfrågor, jämlikhetsfrågor, utbildning mot trakasserier. Det arbetet har intensifierats enormt efter #metoo och uppropet #tystnadtagning. Jag ser att vi gör ett gediget arbete och departementet ser med tillfredsställelse på våra planer. Arbetet är stort och kommer att pågå lång tid framöver, säger Eirik Stubø.

Har du haft konkreta samtal i de fall där det har rapporterats om trakasserier eller aggressivt beteende?

– Det har vi definitivt.

Har det lett till förändring?

– Ja det är min absoluta bedömning och det kommer att prägla vårt arbete framöver, säger Eirik Stubø.

I dokumentären om Josefin Nilsson i SVT beskrivs hur hon misshandlades av sin dåvarande partner som är skådespelare vid Dramaten. I helgen manifesterade människor utanför Dramaten.

I går träffade kulturminister Amanda Lind Dramatens ledning.

Så ser stödet ut för partierna inför EU-valet
Det verkar bli stora förändringar i valet till EU-parlamentet om två månader, visar den första opinionsmätningen inför valet som Novus gjort för Ekot och SVT.

Exempelvis ser Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ut att gå framåt medan Liberalerna och Miljöpartiet kan tappa mandat.

– Vi har ju betydligt högre ambitioner än så här. Vi är det parti som allra mest säger ja till Europasamarbetet och nu drar vi igång valkampanj och då räknar vi med betydligt högre stöd än så här, säger liberalernas partisekreterare Maria Arnholm.

Väljarna har fått svara på vilket parti de tänker rösta på i valet till EU-parlamentet den 26 maj i mätning som Ekot och SVT beställt.

Liberalerna får enligt mätningen fem procent, en halvering jämfört med valet 2014 som skulle innebära att partiet får en EU-parlamentariker i stället för två. Miljöpartiet får 9,2 procent och skulle därmed tappa två av fyra mandat. Men Miljöpartiets valledare Annica Hjerling är ändå positiv:

– Jag tycker att 9,2 är en bra siffra i utgångsläget nu. Vi ser ett väldigt tryck i klimat och miljöfrågor och demokrati och mänskliga rättigheter som vi prioriterar och det skulle inte förvåna mig om vi får en slutsiffra som är högre än det valresultat som vi hade förra gången.

Samtidigt går en rad partier framåt jämfört med valet 2014 enligt Novusmätningen. Vänsterpartiet får 10,6 procent vilket skulle betyda en ökning från ett till två mandat, Sverigedemokraterna når 14,3 och skulle gå från två till tre mandat.

Både Centerpartiet och Kristdemokraterna skulle med 9,2 respektive 8,9 procent gå upp från ett till två mandat.

Moderaterna når i mätningen oförändrat 13,7 och verkar behålla tre mandat medan Socialdemokraterna ökar något till 25,5 procent och kan nå sex mandat.

Resultat i dagens EU-valsmätning skiljer sig tydligt från de opinionsmätningar som rör val till riksdagen.

– Jag tror att för varje val som går är det fler människor som blir engagerade också i Europapolitik, när man ser så mycket man skulle kunna göra där när det gäller kilmat och brottslighet till exempel och då tror jag att väljarna i ännu högre utsträckning tar ställning till partiernas Europaprogram, säger Liberalernas Maria Arnholm.

Enligt Novus beräknas 45 procent delta i EU-valet. Så valdeltagandet kan gå ner jämfört med 2014 då 51 procent röstade.

Hyrde makens lägenhet – samtidigt som han bodde där
Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl från Eksjö hyrde sin makes lägenhet samtidigt som han också bodde i lägenheten.

För ett antal veckor sen avslöjade Aftonbladet att den dåvarande liberala riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl fått flera hundra tusen kronor i bidrag av riksdagen efter att ha hyrt sin makes lägenhet i Stockholm.

Carlsson Löfdahl har under flera år uppgett att hon bott ensam i lägenheten, men enligt Aftonbladet så bodde även hennes make i lägenheten. Det skulle i så fall innebära att hon inte haft rätt till hela bidragsbeloppet som hon fått av riksdagen för lägenhetshyra.

Tidigare i veckan kom även beskedet att en förundersökning gällande misstänkt bedrägeri inletts i samband med den här lägenhetsaffären, men Emma Carlsson Löfdahl är inte misstänkt för något brott.

Swedbank ska ha vilselett myndighet i USA
Swedbanks högsta ledning har hemlighållit misstänkta kunder och transaktioner för amerikanska utredare, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

Uppdrag granskning i SVT har tidigare i år avslöjat att Swedbank kan ha använts för omfattande penningtvätt i Baltikum. På onsdagen kommer nya uppgifter, som handlar om hur Swedbank har agerat i samband med när finansmyndigheten i New York krävt svar om kontakter som bankens kunder haft på global nivå.

I svaret nämnde Swedbank då inte ett stort antal kunder i Baltikum som haft koppling till den kritiserade advokatbyrån Mossack Fonseca, enligt Uppdrag Granskning.

Mossack Fonseca, med säte i Panama, uppmärksammades 2016 internationellt för sin affärsverksamhet: att skapa brevlådeföretag i skatteparadis, som använts för att dölja stora summor pengar. Kontakten mellan kunder och Mossack Fonseca sköttes bland annat av banker.

Varken Swedbanks ordföranden Lars Idermark, eller vd Birgitte Bonnessen säger till Uppdrag granskning att de haft kännedom om kontakten med amerikanska myndigheter.

SVT:s Uppdrag granskning avslöjar också hur Donald Trumps förre kampanjchef Paul Manafort 2012 ska ha tagit emot motsvarande sju miljoner kronor i svarta pengar genom Swedbank. Summan har överförts via ett bolag som kopplas till Ukrainas ex-president Viktor Janukovytj.

Swedbank kan inte kommenterar den uppgiften, säger Birgitte Bonnessen till SVT.

Paul Manafort dömdes nyligen till ett flerårigt fängelsestraff för bland annat bedrägeri och skattebrott. Manafort tvingades avgå som Trumps kampanjchef 2016 när hans samarbete med Viktor Janukovytj blev känt.

Just nu: Åklagaren yrkar på villkorlig dom för chauffören
Kan busschauffören dömas för vårdslöshet i trafik trots att ingen har sett honom somna? Det ska tingsrätten ta ställning till nu när rättegången efter Svegolyckan går in på sista dagen.

13 mars

Första rättegångsdagen: Åklagarens sakframställan
14 mars

Andra rättegångsdagen: Försvarsadvokatens sakframställan
18 mars

Tredje rättegångsdagen: Förhör med de drabbade efter bussolyckan
19 mars

Fjärde rättegångsdagen: Starka vittnesmål inifrån bussen
20 MarFemte rättegångsdagen: Förhör med den åtalade chauffören
25 mars

Sjätte rättegångsdagen: förhör med sakkunniga
26 mars

Sjunde rättegångsdagen: Reservdag
27 mars

Åttonde rättegångsdagen: Slutanföranden…………….Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

لسرعة التواصل معنا ارسل ايميل لنا ..اضغط هنا

h2>إضغط هنا لتفوز بجائزة ضربة حظ مع الشركة الراعية ..أشترك مجانا لتكون مؤهل للفوز من هنا . يمكنك أن تجرب عدة مرات وتؤهل نفسك لرحلة العمر مجانا اضغط هنا

Dela detta:

أضف تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: