ylliX - Online Advertising Network
Morgonnyheter i Sverige

Morgonnyheter i Sverige idag 26/03/2019

ستوكهولم - السويد بالعربي /

Sveriges NyheterKulturministern träffar Dramatens ledning
Kulturminister Amanda Lind (MP) vill veta hur Dramaten arbetar mot trakasserier. Frågan har aktualiserats efter SVT:s dokumentär om artisten Josefin Nilsson.

للحصول على دعم فوري اضغط هنا

På måndagen meddelade Dramaten i Stockholm att teatern ställer in två föreställningar efter uppgifter som framkommit i SVT-dokumentären om sångerskan och skådespelerskan Josefin Nilsson, som dog 2016.

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا
هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا
لمشاهدة جميع فيديوهات السويد الهامة والجديدة على يوتيوب اضغط هنا

Dokumentären berättar om den misshandel som Josefin Nilsson utsattes för under nittiotalet av sin dåvarande pojkvän. Mannen jobbar i dag för Dramaten och har medverkat i föreställningarna som nu ställts in.

Dokumentären har väckt kraftiga reaktioner. I helgen hölls bland annat demonstrationer utanför Dramaten.

Kulturminister Amanda Lind (MP) vill veta hur Dramaten arbetar mot trakasserier.

–Jag kommer att träffa Dramatens styrelseordförande senare idag. Den här dokumentären har aktualiserat frågor som rör våra nationalscener, och Dramaten. säger hon till P1-morgon. Hur man jobbar systematiskt med jämställdhetsfrågor. Hur man motverkar våld och trakasserier. Det är klart att jag vill lyssna på hur de bedömer situationen och planerar att agera framåt, säger Amanda Lind till P1-morgon.

Simon Andrén

Förundersökning inleds kring lägenhetsaffär
Åklagare har beslutat inleda en förundersökning om misstänkt bedrägeri efter avslöjandet om riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahls lägenhetshyra.

Det finns i dagsläget inga konkreta brottsmisstankar mot någon. Men vad som föranlett att vice överåklagare Bengt Åsbäck valt att inleda en förundersökning vill han inte gå in på, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Tidningen Aftonbladet avslöjade för några veckor sen att riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl sen 2017 fått ut maxersättning på 8600 kronor i månaden från riksdagen för övernattningslägenhet. Lägenheten hon hyrde i Stockholm tillhör hennes man och hon uppgav att hon hyrde den i andra hand. Riksdagsförvaltningen uppgav då att några hinder inte fanns för ett sådant upplägg och att det inte stred mot rådande regler.

Efter avslöjandet uppmanades hon av sitt dåvarande parti, Liberalerna, att lämna sin riksdagsplats. Men den 11 mars valde Emma Carlsson Löfdahl att istället lämna Liberalerna och tillsvidare behålla sin plats i riksdagen.

I ett inlägg på Facebook skrev Emma Carlsson Löfdahl, citat “Jag har haft helgen att fundera på hur jag ska göra och står fast vid mitt tidigare beslut då det gäller min riksdagsplats, jag behåller den till åklagaren kommer med sitt beslut.”, slutcitat.

Redan 6 mars meddelade åklagaren att en förutredning öppnats med anledning av uppgifter om att en riksdagsledamot har hyrt en lägenhet i andra hand av sin make. Då fanns inte misstankar om brott men förutredningen skulle visa om det fanns grund för en brottsutredning.

Aktieutdelningar kan ge kronan skjuts nedåt
Kronan fortsätter att tappa mot både euron och dollarn och det får effekter för både företag och privatpersoner. Enligt banken SEB väntas en ytterligare försvagning av kronan nu i april

En av dem som påverkas är Anders Björklund som just bokat en resa till Mallorca i Spanien.

– Jag minns första gången jag åkte på en charterresa, det var i december 1974, då fick vi en vecka för 250 kronor. Då var det pesetas där nere och man fick en jäkla massa pesetas för kronan var ju stark, säger han.

Tror du kronorna räcker någonstans den här gången?

– Nej, kronan är inte stark mot euron, det kostar ju mer, säger Anders Björklund.

För den som ska ut och resa kommer kronans försvagning kanske märkas i plånboken.

Hela året har kronan minskat i värde med cirka 20 öre hittills jämfört med både euron och dollarn. Och kronan spås fortsätta tappa, kanske lika mycket till, i vår under börsens utdelningssäsong.

Det stora utländska ägandet på Stockholmsbörsen gör att en hel del av de aktieutdelningar som företagen betalar växlas om till utländsk valuta, säger Richard Falkenhäll, valutastrateg på banken SEB.

– Det tenderar att ge ett nedåttryck på kronan under framför allt april men även en bit in i maj.

Vad innebär det för kronkursen under våren?

– I dag handlar vi någonstans runt 10.40 mot euron, jag tror att det finns en risk att vi kommer komma upp i 10.60 eller 10.70.

Ända sedan 2013 då kronan bottnade runt 8.40 mot euron har kursen försvagats. Och så länge Riksbanken har kvar sin minusränta blir det svårt för kronan att stärkas, enligt Richard Falkenhäll.

Den generella effekten av den svaga kronan blir positiv för exporterande företag och negativ för importerande företag.

Peter Andersson är tillförordnad vd på Kapp-Ahl som köper in mycket kläder i dollar.

– Över tid så är det klart att en dyrare dollar är negativ för branschen, säger han.

Hur enkelt är det att skicka vidare kostnader på kunderna?

– Just nu är konkurrensen så hård, så det går nästan inte.

Valutastrategen Richard Falkenhäll beskriver valutaeffekten så här.

– Det enkla svaret är att vi som hushåll och individer blir fattigare när kronan försvagas.

Jordskalv nära Hagfors: “Ovanligt stort”
Vid 07:16 inträffade en jordbävning 34 kilometer nordöst om Hagfors. Skalvet kändes av i stora delar av Värmland och beskrivs som ovanligt stort.

Enligt Björn Lund på Svenska nationella seismiska nätet var skalvets epicentrum nära Oforsen öster om Hagfors.

– Vi hade ett jordskalv 07:16 ungefär 34 kilometer öster om Hagfors och fem kilometer från Fredriksberg. Skalvet skedde på nio kilometers djup och magnituden var 3,2 (richterskalan). Det är ovanligt stort för att vara i Sverige.

Enligt Björn Lund kändes skalvet av i ett stort område.

– Den här har nog känts av i hela Värmland, det handlar om cirka 10-15 mil runtomkring.

På P4 Värmlands Facebooksida är det många som vittnar om att de kände av skalvet. Gjorde du också det? Berätta!

En av alla värmlänningar som hörde av sig var Jana Kajsa Björk som bor i Storfors:

– Jag vaknade av att sängen flyttade sig, i alla fall upplevde jag det så. Jag tänkte var är detta? Jag tänkte att det kanske var ett jordskalv men jag tänkte då att jag kanske drömde. Det kändes lite obehagligt, säger hon till P4 Värmland.

Det kraftigaste skalvet som inträffat i Sverige i historisk tid skedde strax utanför Kosteröarna 1904. Magnituden då var 5,4 på richterskalan.

Mora kommun kan ha hjälpt Vasaloppet komma undan skatt
Mora kommun kan ha hjälpt Vasaloppet skatteplanera när kommunen skänkte en fastighet till Vasaloppets anläggnings AB och inte till de ideella idrottsföreningar som äger Vasaloppet.

Alkoholmonopolet får inte svenskarna att dricka mindre
Det visar en ny rapport från ESO- Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi- som presenteras på DN debatt idag.

– För det första verkar man inte nå målen inom alkoholpolitiken, det handlar om att man ska minska alkoholkonsumtionen men istället har den på lång sikt ökat, säger ESO-Utredaren David Sunden som menar att alkoholpolitiken misslyckats med sin uppgift.

Dessutom menar ESO-utredaren David Sundén att staten tappat kontrollen över alkoholmarknaden eftersom en femtedel av alkohol svenskarna dricker är införd från andra länder eller är hemtillverkad.

– Man kan jämför det med spelmarknaden där 15 procent av all konsumtion skedde utomlands. Då sa man att det var Vilda västern marknad och att man skulle omreglera den.

Men svenskarna dricker ju minst alkohol i EU, även om man räknar in den införda spriten – är inte det ett tecken på att alkoholpolitiken fungerar?

– Man skulle kunna tro det, men nivåerna på alkoholkonsumtionen i övriga länder kan förklaras med att de har ett lägre pris, säger David Sundén.

Syftet med att avskaffa alkoholmonopolet är att svenskarna ska dricka mindre, inte mer. För som det är i dag betalar konsumenterna inte fullt ut för det som alkoholen orsakar samhället, framhåller David Sunden. Därför föreslår han inte liberalare öppettider eller sänkta alkoholpriser.

– Det finns ingen anledning till att priserna ska sänkas för att man tar bort alkoholmonopolet. Det är viktigt att hålla kvar vid de gamla principerna och fortsätta använda alkoholskatten.

Allt fler tips om brott i byggbranschen
Förra året kom över 200 tips om problem inom byggbranschen in till projektet Fair play bygg, som drivs av bransch- och fackorganisationer.

– Det är grov kriminalitet och grovt kriminella som har letat sig in i byggbranschen. Kriminaliteten för blir stor, den förblir omfattande och den minskar inte, säger Peter Leander, som är en av projektledarna för Fair Play Bygg.

Bakom Fair Play Bygg står Stockholms byggmästareförening och Fackförbundet Byggnads Stockholm-Gotland. Tanken är att projektet, som löper över fem år, ska motverka oseriösa och kriminella krafter inom byggbranschen.

– Det blir enormt stora problem för företag som vill agera rätt helt enkelt och det blir stora problem för byggnadsarbetare som ska arbeta mitt i det här liksom, fortsätter Peter Leander.

Under förra året fick de in över 200 tips om olika problem. Vissa av dessa tips har överlämnats till myndigheter, som bland annat Skatteverket och Polisen, för vidare utredning. Antalet tips har ökat för varje år och sedan Fair Play Bygg startade för tre år sedan har antalet tips fördubblats.

Sergei kom till Sverige för fyra år sedan och har sen i juli arbetat som byggarbetare. Han är en av de byggarbetare som inte har fått betalt för sitt arbete. Han berättar att han jobbade varje dag i två månader på två olika företag utan att få betalt. Han tycker att företaget som anställde honom agerade på ett ohederligt sätt.

I dag letar han efter jobb inom byggbranschen, men han säger att har fortfarande ännu inte fått lön från de två olika företagen.

– Det är en hemsk känsla när det du har tjänat in inte betalas ut, och att det är svårt att försörja sin familj och sina små barn, i Stockholm, i två månader, säger Sergei.

Sergei heter egentligen något annat……………..Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

لسرعة التواصل معنا ارسل ايميل لنا ..اضغط هنا

h2>إضغط هنا لتفوز بجائزة ضربة حظ مع الشركة الراعية ..أشترك مجانا لتكون مؤهل للفوز من هنا . يمكنك أن تجرب عدة مرات وتؤهل نفسك لرحلة العمر مجانا اضغط هنا

Dela detta:

أضف تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: