ylliX - Online Advertising Network
الأخبار في السويد

Kvällsnyheter i Sverige idag 25/03/2019

ستوكهولم - السويد بالعربي /

Sveriges NyheterEfter dödsolyckan: Försvaret håller pressträff
Försvarsmakten håller pressträff med anledning av att en hemvärnssoldat i 40-årsåldern omkommit i samband med en olycka under militärövningen Northern Wind utanför Överkalix i natt. Hör sändningen här eller i vår app Sveriges Radio Play.

للحصول على دعم فوري اضغط هنا

Den avlidna är en kvinna född 1977 förlagd till Norrbottens regemente, I19, hemmahörande i Jämtland. Hon ska ha dödats när hon blev påkörd av ett militärfordon.

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا
هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا
لمشاهدة جميع فيديوهات السويد الهامة والجديدة على يوتيوب اضغط هنا

Enligt Stefan Smedman, överste och övningsledare vid Försvarsmakten, fick ett Stridsfordon 90 kontakt med fienden och man valde då att omgruppera till en skogsdunge, ovetandes om att personer som ingick i en spaningsgrupp låg gömda där. Först när man kört in i dungen upptäckte besättningen ombord på stridsvagnen att man kört på ett tält, som en person befunnit sig i.

– En kvinnlig soldat fanns allvarligt skadat, kvinnan dödförklarades av läkare på platsen 01.30, säger Stefan Smedman.

Ekot: Hur är det möjligt att det här sker av misstag?

– Det är precis det som de här undersökningarna nu kommer att utreda. Vi har inte den information just nu, om vad som hänt på plats, säger Stefan Smedman.

Orsaken till att Försvarsmakten väntat till eftermiddagen med att gå ut med information är att man velat underrätta anhöriga, som är spridda på flera platser i Sverige.

Polisen har upprättat en anmälan om arbetsplatsolycka med rubriceringen vårdslöshet i trafik samt vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott, skriver .

Artikeln uppdateras löpande under sändningen.

Efter dödsolyckan: Polisen utreder vållande till annans död
Polisen har upprättat en anmälan om arbetsplatsolycka efter att en kvinnlig soldat omkom under militärövningen Northern Wind.

Polisen har rubricerat ärendet som vårdslöshet i trafik samt vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott.

Det var under natten mot måndagen som den allvarliga olyckan inträffade utanför Överkalix då soldaten, en kvinna i 40-årsåldern, blev påkörd av ett stridsfordon och avled.

Enligt polisen var totalt nio personer inblandade i olyckan. Förundersökningen kommer att ledas av REMA, Rikesenheten för miljö och arbetsmiljömål.

Soldaten var hemmahörande i Jämtland och anhöriga är underrättade.

Pjäs ställs in i efterspelet av Josefin Nilsson-dokumentär
Dokumentären “Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” lades ut på SVT Play i fredags och har väckt starka reaktioner. Nu lägger Dramaten ner en pjäs i efterspelet av dokumentären.

I dokumentären skildras Josefin Nilssons liv som artist, men också hur hon misshandlades svårt av en man som hon hade en relation med på 1990-talet. Hennes syster Marie Nilsson Lind berättar hur de fysiska skador Josefin Nilsson fick av misshandeln var bidragande till hennes död för tre år sedan.

En hashtagg för artisten blev i helgen en av de mest diskuterade på sociala medier och utanför mannens arbetsplats, Dramaten i Stockholm, hölls även en ljusmanifestation på lördagskvällen.

På söndagen skrev teatern på sina konton i sociala medier att institutionen “tar avstånd från alla former av kränkningar och våld och har noll tolerans mot trakasserier. Varken i egna eller i andra kanaler kommer vi att kommentera enskilda medarbetare”.

Dramatens inlägg har mötts av massiv kritik i kommentarsfälten, eftersom de fortfarande samarbetar med personen ifråga. Det har även dragit igång en kampanj för att bojkotta teatern.

På måndagen meddelade Dramaten att de lägger ned en pjäs med två kvarvarande föreställningar. Presschefen Lena Törner säger till Kulturnytt att det är “för allas bästa”.

På sin Facebook-sida skriver teatern att Dramaten har “ett pågående arbete där vi ser över handlingsplaner och policys. Det är ett internt arbete som måste få pågå och som kommer att ta tid. Den diskussion som nu finns med anledning av dokumentären finns med i arbetet.

Ett av flera kända namn som offentligt reagerat på dokumentären om Josefin Nilsson är skådespelaren Alexander Karim som i ett öppet brev, som publicerades på sajten Nyheter24, skrev att han: “tackar nej till projekt med alla gubbslem och skitstövlar. Det är dags att säga nej. Så det gör jag nu. Till branschen”.

Så här säger Alexander Karim när Kulturnytt får tag i honom:

– Det här är ingenting som man kan vänta på att det ska försvinna. Det här händer hela tiden överallt. Det är mitt och alla andras ansvar att ställa sig upp och säga att “Nä, nu får det ta mig fan vara nog”, säger han och fortsätter:

– Det är inte hela världen. Jorden kommer att fortsätta snurra om jag inte gör en till film. Men jag ska kunna se mina barn i ögonen och säga “Jag är villig att släppa allt för en förändring”.

Kulturnytt söker Dramaten för en kommentar, än så länge utan framgång.

Rapporten: Ryska intressen påverkade – men Trump frikänns
Åklagaren Robert Mueller har lämnat sin rapport om det funnits rysk inblandning i Trumps presidentkampanj. Sveriges Radios tidigare Washington-korrespondent reder ut fem frågor om utredningen.

I helgen fick den amerikanska kongressen veta de viktigaste slutsatserna som särskilde åklagaren Robert Mueller dragit om eventuell rysk inblandning i presidentkampanjen 2016. Sveriges Radios tidigare Washington-korrespondent Ginna Lindberg svarar på fem frågor om rapporten.

Vad har Mueller-utredningen kommit fram till?

Utredningen hävdar att ryska intressen försökte påverka det amerikanska valet 2016, något som ju Rysslands president Vladimir Putin förnekar. Men det finns inga bevis, enligt utredningen, för att Donald Trump eller någon annan i Trumpkampanjen samarbetade med Ryssland för att påverka valet. Den slutsatsen ses som en stor seger för Trump.

Vad säger Trump om slutsatserna?

Donald Trump beskriver slutsatserna i rapporten om “ett totalt frikännande”. Han har länge kritiserat Mueller-utredningen för att vara missriktad och kallat den en “politiskt motiverad häxjakt”. Nu står det tydligt att det inte blir några åtal mot Trump eller någon av hans medarbetare för konspiration med Ryssland, vilket ses som en upprättelse för Trump.

Är Trump helt frikänd nu?

Han är helt frikänd från anklagelserna om att ha samarbetat med Ryssland. På en punkt i utredningen finns fortsatta frågetecken: det gäller om Trump gjort sig skyldig till att ha försökt hindra rättvisans gång genom att påverka utredningen.

Justitieminister William Barr skriver i sin sammanfattning att rapporten inte fastställer att presidenten begått brott, men den frikänner honom inte heller. Den formuleringen har lett till följdfrågor och kritik från demokratiska kongressledamöter, som kräver att få se utredningen i sin helhet för att kunna ta ställning till eventuella graverande uppgifter om Trump.

Vilka är reaktionerna?

Starka känslor på båda sidor. Trump-anhängare ser rapporten som en upprättelse för Trump och menar att hela utredningen varit en politiskt motiverad kampanj. Trumps motståndare däremot är upprörda över att rapporten inte gjorts offentlig i sin helhet. Utredningen är klar, men debatten är långtifrån över.

Vad händer nu?

Justitieministern William Barr har sagt att han överväger att offentliggöra ytterligare delar av rapporten. Demokraterna i kongressen diskuterar att kalla in både justitieministern och utredaren Robert Mueller på utskottsförhör för att få veta mer.

Rysslands-utredningen kommer definitivt fortsätta att debatteras, inte minst i den kommande valrörelsen inför presidentvalet 2020.

Anmälningar om hot och våld i skolan ökar
Anmälningarna som handlar om våld och hot i skolan till Arbetsmiljöverket har dubblerats på fem år.
Från många håll i landet vittnar lärare om situationer där lektionerna går överstyr.
Vi har träffat fyra lärare, de känner otrygghet, då det är kris känner de sig inte stöttade eller uppbackade av skolledningen.
Hör hela reportaget i klippet ovan.
Anmälningarna om våld och hot i skolan ökar. Vi har träffat lärarna som berättar om våldet när lektionerna går överstyr, men också om osäkerheten kring vad man får och inte får göra som lärare. Hela reportaget https://t.sr.se/2Fy4x8R

Kommunens mångmiljongåva till Vasaloppet kan vara olaglig
Kommuninvånarna i Mora kan ha gått miste om mångmiljonbelopp när kommunpolitikerna skänkte bort en fastighet i centrala Mora till Vasaloppet.

Fastigheten som värderats till 2,5 miljoner kronor skänktes till ett av Vasaloppets aktiebolag 2017 med motivet att hedra Mora-Nisses minne.

Men agerandet kan vara ett brott mot kommunallagen, enligt Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt på Uppsala universitet.

Spänt läge efter raketattack mot Israel
För första gången sedan Gazakriget 2014, har en raket avfyrad från Gaza skadat civila i Israel. Raketen, som avfyrades tidigt i morse kommer också i ett ovanligt känsligt läge, två veckor före valet i Israel och samtidigt som det pågått stora protester mot Hamas i Gaza.

Sju personer, inklusive två små barn skadades när raketen träffade ett bostadshus strax norr om Tel Aviv tidigt i morse. Ingen har ännu tagit på sig dådet, men i Gaza uppges Hamas ledare ha gått under jorden i väntan på Israels vedergällning.

Armén har kallat in reservister och skickat infanteri mot Gazagränsen. Israels premiärmininster Benjamin Netanyahu kommer att avbryta sitt besök i Washington.

För bara tio dagar sedan avfyrades raketer från Gaza mot Tel Aviv, Israel svarade med flygräder, men en allvarligare konfrontation uteblev efter att Hamas hävdade att de raketerna avfyrats av misstag. Dagens raket blir sannolikt svårare att bortförklara.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kritiseras nu för att vara vek inför terroristerna. Hans främste utmanare, den förre arméchefen Benny Gantz har stämplat Netanyahus säkerhetspolitik som bankrutt, och högerpolitikern Naftali Bennett säger att Israels avskräckande förmåga har kollapsat.

Israel går till val den 9 april, och den korruptionsträngde Netanyahu har inte råd att se svag ut.

I Gaza befinner sig Hamas i ett trängt länge efter att man använt omfattande brutalitet för att slå ner protester. I ovanligt stor omfattning har Gazabor demonstrerat mot Hamasstyret och de svåra levnadsvillkoren i Gaza.

Hamas säkerhetstjänst har gripit och misshandlat demonstranter och journalister. En författare, Atef Abu Seif, fick sina fingrar krossade av maskerade milismän, han fördes till sjukhus med en skallfraktur, brutet ben och bruten arm.

Hamas har också svårt att hantera 1-årsdagen av gränsprotesterna. 190 palestinier har dödats, tusentals skadats och många Gazabor anser att gränsprotesterna har misslyckats.

Trots att en konfrontation med fienden skulle kunna gynna både Hamas och Benjamin Netanyahu, anses vare sig Israel eller Hamas ha intresse av ett nytt krig. Men spänningen i området två veckor före valet i Israel, är starkt uppskruvad………..Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

لسرعة التواصل معنا ارسل ايميل لنا ..اضغط هنا

h2>إضغط هنا لتفوز بجائزة ضربة حظ مع الشركة الراعية ..أشترك مجانا لتكون مؤهل للفوز من هنا . يمكنك أن تجرب عدة مرات وتؤهل نفسك لرحلة العمر مجانا اضغط هنا

Dela detta:

أضف تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: