Morgonnyheter i Sverige idag 24/03/2019

Morgonnyheter i Sverige
Morgonnyheter i Sverige

Sveriges NyheterKryssningsfartyget snart på väg mot hamn igen
Det kryssningsfartyg som drabbades av ett motorhaveri utanför norska västkusten har nu fått igång flera av sina motorer och är med hjälp av bogserbåtar på väg in mot land.

Fartyget styrde först längre ut till havs där det kopplades till Två stora bogserbåtar. Samtidigt som evakueringen pågick. Strax före klockan tio började det bogseras in mot staden Molde där man ska försöka lägga till.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

Det var vid tvåtiden på lördagseftermiddagen som kryssningsfartyget Viking Sky, i hårt väder och med 1 373 personer ombord fick problem med sina motorer och började driva mot land strax utanför Hustadvika i Norges västkust. På sajten MarineTraffic som följer sjöfart från hela världen kan man se hur fartyget driver rakt mot land.

Först ett hundratal meter från land lyckades kaptenen få kontroll på fartyget och vända ut mot säkrare vatten.

Enligt experter som ekot talat med var det väldigt nära att fartyget gick på grund. Kanske inte mer än 100 meter, en minut senare hade Viking Sky gått på grund om inte fartyget hade lyckats vända.

Vid fyratiden var räddningshelikoptrar på plats och började evakuera passagerare.

Bilder i norska medier visar en ensam helikopter som svävar i luften ett tjugotal meter ovanför ett passagerarfartyg som omges av flera meter höga vågor. Helikoptern försöker hålla sig stadigt i luften i den kraftiga vinden samtidigt som den hissar upp passagerarna en och en.

5 helikoptrar har under kvällen och natten kört skytteltrafik till fartyget. passagerarna måste hissa upp passagerarna en och en. Helikoptern rymmer upp till 20 personer.

I ett videoklipp som en passageraren Alexus Sheppard la upp på Twitter syns hur stolar, bord och krukväxter far fram och tillbaka i takt
med att fartyget kränger i vågorna.
Uppskrämda passagerare växlar mellan att försöka klamra sig fast vid sina stolar och att ta sig därifrån.
Plötsligt faller bitar av taket ner och landar rakt i huvudet på en person.
På senare bilder ser man hur passagerare sitter hopträngda inomhus med flytvästar. Det är ganska mycket vatten på golvet. Passageraren Ryan Flynn, skriver på Twitter att en dörr lossnat efter att en stor våg träffat fartyget. Många är skadade skriver han .
Sedan lördagskvällen har drygt 300 passagerare evakuerats med helikopter.
– Det här är det värsta jag någonsin upplevt, jag blev som förstenad när rutorna gick sönder och vattnet började komma in i salen där jag var, berättar Janet Jacob för NRK. Hon var en av de första som evakuerades.
Enligt VG har 16 personer förts till sjukhus. Minst tre av dem har allvarliga skador.
De flesta av passagerarna ombord är från Storbritannien och USA. Fem helikoptrar och en mängd frivilliga har deltagit i räddningsinsatsen berättade beredskapschefen Jan Morten Dale för NRK.
– Vi är väldigt stolta över räddningsinsatsen. Räddningspersonal, hemvärnet, Röda korset och kommunen har jobbat väldigt bra tillsammans, säger han.
Det var svåra förhållanden att jobba i. När Viking Sky fick problem med motorerna rådde full storm. Därför var det otänkbart att evakuera med hjälp av livbåtar eller andra fartyg.

Viking Sky hade legat i hamn i Tromsö i två dagar när det bestämde sig för att fara vidare.
När det lämnade Tromsö på kvällen klockan 10 den 21 mars var vädret förhållandevis bra.
Planen var att färdas till Bodö, men när man kom fram till Bodö släpptes man inte i hamn. Vädret hade hunnit bli sämre och i Bodö finns inga bogserbåtar, enligt Ekots källor.
Fartyget fortsatte då vidare mot Stavanger. Viking Sky är ett nybyggt fartyg som togs i bruk 2017 och rymmer över 900 passagerare och över 400 besättningsmän och annan personal.
Fartyget åkte rakt in i stormen när det fick problem med motorerna.
Sedan dess har vinden mojnat något och enligt de senaste bilderna inifrån fartyget är det lugnare där nu.
Viking Sky har tillsammans med bogserbåtar som anlänt tagit sig längre ut till havs och planen är om möjligt ta sig in till hamn i staden Molde.
Företaget som äger Viking Sky heter Viking Cruises och driver 70 fartyg med fokus på flodkryssningar. Företaget är baserat i Basel i Schweiz och är grundat av den norska skeppsredaren och miljardären Torstein Hagen.
Första havskryssningen gjordes så sent som 2015.

S vill tillåta CSN-lån för att ta busskörkort
Socialdemokraternas kongress vill att det ska bli möjligt att få studiemedel för att ta körkort för lastbil och buss. I dag är det möjligt endast för personbil.

– Man ska kunna använda studiemedel för att också kunna ta yrkeskörkort, och då breddar vi det, inte bara för personbilskörkort, utan också andra typer av körkort. Det kan vara buss eller lastbil eller liknande, säger inrikesminister Mikael Damberg.

– Jag tror att det är en viktig reform. För de ungdomar som skaffar sej den typen av körkort är väldigt eftertraktade på arbetsmarknaden. Så det blir också ett sätt för unga människor att snabbt komma i jobb.

Mikael Damberg och partiet vill, efter påtryckningar från SSU alltså bredda systemet och att fler ska kunna använda studiemedel för körkort och hoppas att ett förslag ska tas fram av regeringskansliet, om vilka grupper ska kunna omfattas.

Socialdemokraterna vars kongress pågår i Örebro har också tagit beslut om fler förslag på utbildningsområdet. Bland annat vill partiet se en
ny utbildningsreform med så kallade läraraspiranter, personer som arbetar deltid i skolan samtidigt som de studerar till lärare.

Partiet vill också skapa 30 000 fler utbildningsplatser på yrkeshögskola och högskola till år 2025.

– Man ska kunna växa i sitt yrke och växla spår mitt i livet. Då handlar det om att reformera studiemedelssystemet, se till att universitet och högskolor erbjuder kortare kurser också ha trepartssamtal med parterna på arbetsmarknaden för att se till att anställda också får utvecklas i sitt yrke, säger Mikael Damberg.

Thailand går till val
I dag går Thailand till val för första gången efter att militären tog makten för fem år sedan. Över sju miljoner av de nästan 50 miljoner röstberättigade är förstagångsväljare och många av dem hoppas på att deras röst ska göra skillnad.

– Jag vill verkligen ha en förändring i landet. Jag vill inte att samma personer ska styra landet längre säger studenten Pethrada Intanin en 19-årig student som röstar för första gången.

Jag träffar henne precis när hon kommit ut ur vallokalen. Hon säger att hon känner sig glad för att fått rösta.

Tills nu har det varit som att vi inte fått använda vår röst säger hon. Det var som att vi bara fick göra som juntan sa till oss.

Pethrada hoppas på förändring efter dagens val i Thailand.

Men det finns också en stor grupp som är nöjda med vad juntan med general Prayut Chan-o-Cha i ledningen har åstadkommit under de år dom styr landet efter kuppen och gärna ser en fortsättning.

– Från vad de har gjort så här långt så är jag nöjd. Jag vill att dom ska fortsätta styra landet för det har varit bra under deras styre, äger Suthep Fendi, en 62-årig gatuförsäljare.

Han hoppas att juntaledaren Prayut blir vald vid dagens val så ingen kan kritisera honom för att vara diktator utan vald av folket.

Vallokalerna stänger klockan fem i eftermiddag lokal tid (klockan 11 svensk tid), och då räknar men med att 80 procent av de runt femtio miljoner röstberättigade har röstat.

Ett stort antal poliser och militärer är utplacerade vid vallokalerna och på andra strategiska ställen runt om i Thailand för att behålla lugnet som har rått sedan valrörelsen officiellt avslutades i går kväll.

Ett första valresultat räknar man med ska komma senare i kväll.

Uppgifter: Kupp mot Theresa May planeras
Från Storbritannien kommer uppgifter om att premiärminister Theresea May kan vara på väg att avsättas av sin egen regering.

Källor uppger till tidningen Sunday Times att elva ministrar väntas kräva hennes avgång vid regeringssammanträdet på måndag.

En anonym minister säger enligt tidningen att May kommer att ha tvingats bort inom tio dagar.

Uppsving i öst ger mer EU-pengar till Jämtlands län
Trots Brexit, Storbritanniens eventuella utträde ur unionen, kan det bli mer EU-pengar till Jämtlands län i kommande långtidsbudget.

Den främsta orsaken som pekas ut är att ekonomin går bra i Polen och andra länder som historiskt varit stora bidragstagare i EU.

– Medel kommer att förskjutas från de mindre utvecklade länderna tiil de mer utvecklade länderna i Europa. På grund av att det skett en väldig ekonomisk tillväxt i östra Europa de senaste åren, säger Martin Karlsson som är handläggare på Region Jämtland Härjedalens gemensamma kontor i Bryssel.

Syftet med EU:s sammanhållningspolitik är att minska regionala skillnader och ojämlikheter inom EU och står för en tredjedel av EU:s totala budgetram. Nu håller medlemsstaterna på att förhandla om en ny långtidsbudget som är tänkt att gälla från och med 2020. Där ligger Sverige bra till.

– Det ser ut som att det blir något mer pengar än vad vi har den här programperioden, säger Patrik Sällström ställföreträdande avdelningschef på Tillväxtverket i Östersund.

I programperioden 2014-2020 har det funnits cirka 1,2 miljarder kronor i regionalfondsmedel till Mellersta Norrland.

Men trots att det ser lovande ut för de EU-fonder som kan komma länet till del så kommer Storbritanniens eventuella utträde ur unionen få stora konsekvenser även här.

– Stora effekterna på Jämtland Härjedalen kommer ju vara i fråga om tapp av exportintäkter. Så man ska inte stirra sig blind på bara de här regionalfondspengarna, säger Martin Karlsson……………Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

أضف تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.