الأخبار في السويد

Morgonnyheter i Sverige idag 23/03/2019

ستوكهولم - السويد بالعربي /

Sveriges NyheterStor demonstration i London mot brexit
Hundratusentals så kallade remainers, britter som vill stanna kvar i EU, demonstrerar i centrala London. De kräver en ny folkomröstning om brexit.

Tusentals människor har börjat röra sig genom centrala London i en demonstration som går från Hyde Park Corner mot parlamentet.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

Demonstrationen sker under parollen Put it to the people (ungefär Låt folket avgöra) och arrangörerna anser att britterna återigen bör få säga sitt om brexit. Och att frågan inte enbart ska avgöras genom underhusets votering om skilsmässoavtalet från EU.

Naomi Thompson, 36, är en av de som deltar.

– Jag går med för att kunna ha ett rent samvete när allt det här är över. För att veta att jag har gjort allt jag kunnat för att stoppa brexit, säger hon till The Guardian.

Flera parlamentsledamöter ska tala under demonstrationen. Vissa av dem planerar att villkora sitt stöd till premiärminister Theresa Mays framförhandlade utträdesavtal med EU med kravet på en ny folkomröstning. Blir det nej i folkomröstningen skulle landet tvingas att stanna kvar i EU-samarbetet med nuvarande villkor, resonerar de, enligt The Guardian.

Höga krav i skolan får elever att må sämre
Fler än någonsin söker hjälp hos barn och ungdomspsykiatrin BUP, efter att kraven i skolan blivit alltför höga. Det skriver flera chefer inom BUP runt om i landet på Svenska Dagbladets debattsida.

Enligt överläkare Maria Unenge Hallerbäck, vid BUP i Region Värmland, är det alltfler barn och unga som söker hjälp.

– Ja det är ett väldigt högt söktryck och det ökar hela tiden. Men egentligen har inte de allvarliga psykiatriska sjukdomarna ökat, utan det är den måttliga, lindriga psykiska ohälsan som har ökat så dramatiskt, säger hon.

Barnpsykiatrin kan inte längre ensam ta ansvar för den psykiska ohälsan hos barn och ungdomar, menar cheferna för BUP. En orsak till ökningen är att många inte klarar skolans krav. De senaste åren har 15 procent misslyckats med att nå kunskapsmålen i grundskolan, och det främjar inte den psykiska hälsan, enligt BUP-cheferna.

Samarbetet mellan elevhälsan och BUP fungerar inte alltid på bästa sätt, säger Maria Unenge Hallerbäck.

– Det är ett glapp i systemet, vi har den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin, och sedan har vi elevhälsan som egentligen har en hälsofrämjande och förebyggande insats. Det blir ett stort glapp emellan.

– Vi kan ibland bli frustrerade på varandra för vi har orimliga förväntningar på den andra parten. Men i grunden vill vi ju alla hjälpa barnen att må bra. Men vi har inte riktigt förutsättningar för det, vare sig elevhälsan eller barn och ungdomspsykiatrin, säger Maria Unenge Hallerbäck.

I regeringens januariöverenskommelse ingår ju att skapa en köfri barn- och ungdomspsykiatri. Vad är det första som måste göras för att uppnå det?

– Man behöver lyfta blicken och se vad det här ökade söktrycket står för. Kan vi göra något för att förbättra situationen för barn och unga? Jag tänker att skolan är något som är värt att titta på för det är något som alla barn går i. Det är något orimligt med att 15 procent inte klarar de mål som vi förväntar oss. Och det har en stor betydelse för hur man mår, avslutar Maria Unenge Hallerbäck.

Löfven försvarade januariavtalet
Statsminister och partiordförande Stefan Löfven höll idag tal på socialdemokraternas partikongress i Örebro. Han försvarade samarbetet med Centerpartiet och Liberalerna och januariavtalet som bland annat innebär planerade förändringar av arbetsrätten och hyressättningen.

– Det är inte lätt att gå med på lösningar som inte är våra egna. Men vi höll högerextremismen borta från makten. Och när de frågar mej om det är det enda viktiga att hålla någon borta, så säger jag att svaret är, att vi gör det för att vi står upp för ett annat samhälle. Vi måste stå upp för ett samhälle byggt på frihet, solidaritet, människor lika värde, och då måste man hålla högerextremismen borta, så därför är det här valet i sig ett ideologiskt ställningstagande, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven lyfte fram att januariöverenskommelsen ska ses som en grund för en gemensam ambitiös reformagenda med socialdemokrtaiska vallöften.

I går kväll hölls en allmnpolitisk debatt på kongressen, där några ombud luftade oron för vad kompromisserna med Centerpartiet och Liberalerna innebär. Men Stefan Löfven sa idag att han inte upplever något ifrågasättande av den uppgörels som partiet har ingått.

– Vi har ett starkt stöd i partiet, så jag upplever inte det, utan jag upplever det som en liten bubbla som åker omkring, som att det här skulle vara ett stort problem för partiet, det är ju inte det.

I veckan kom Socialdemokraternas egen valanalys, som visade att stödet för Socialdemokraterna är nere på 41 procent bland LO-medlemmar, för tolv år sedan var den siffran 60 procent.

-– Det enda vi kan göra är att vara fast beslutna om att ta tillbaks dem, säger Stefan Löfven.

Valanalysgruppen ansåg att omsvängningen i migrationspolitiken inte hade förankrats tillräckligt väl i partiet. Håller du med om det?

– Nej jag delar inte den uppfattningen, vi pratade om migration också på den kongress som var före, säger Stefan Löfven.

Dagens tema på S-kongressen är utbildning för att ge rätt kompetens för det förändringar som väntar på arbetsmarknaden, ett ämne som genomsyrade Stefan Löfvens tal.

– Alla vill inte bli läkare eller ingenjörer. Självklart är det så. Och det är precis av den anledningen som vi vill bygga ett samhälle som är lika gott som för kassörskan som för konsulten. Hur svårt kan det va?

Thailand till val efter fem år av militärstyre
Efter fem år av militärstyre går Thailand i morgon till parlamentsval för första gången på åtta år. På många sätt råder helt nya politiska förutsättningar.

Den nya konstitutionen förändrar maktbalansen till militärens fördel även efter valet. Tvärtemot tidigare val så ställer rekordmånga unga kandidater upp och många av dom är unga kvinnor.

– Vi har haft det så här i fem år. Nu vi vill se någon som tar oss i en annan riktning som är bättre, säger Wannapha Mind på väg in till Framtidspartiets valmöte i Bangkok.

Framtidspartiet och dess unge ledare Thanathorn har ett budskap som är rakt och tydligt: anti-juntan. Det har fått många unga förstagångsväljare att sluta upp bakom partiet.

Även de etablerade partierna har den här gången många unga kandidater.

Pornphom kandiderar för det demokratiska partiet som styrde landet mellan 2008 och 2011.

Han tycker att han har nått ut med sitt och partiets budskap om att inte bilda en koalition med det militärstödda partiet Palang Pracharat utan att Thailand behöver en ny riktning.

Det parti som gått bäst i opinionsundersökningarna innan valet är Phua Thai. Även det partiet har flera unga kandidater. En av dem är Tidarat Yingcharoen, som tycker att det är viktigt att unga kvinnor engagerar sig i politiken.

Hon säger att det här valet står mellan att folket ska välja om man vill ha en regering som står för demokrati och frihet, eller en som är mer icke-demokratisk.

Juntaledaren, premiärministern Prayut Chan-o-Cha, kandiderar för partiet Palang Pracharat.

Partiet säger att man ska fortsätta med den politik som juntan har fört under sina snart fem år vid makten. Ett politik som partiet beskriver som lösningsorienterad. Den typen av politik är något som tilltalar Jariya Kruesiri från Bangkok.

– Många bra saker har hänt under Prayuts ledning, vi har haft lugn och stabilitet, säger Jariya i väntan på att få se juntaledaren Prayut tala en sista gång innan valet.

När de drygt 50 miljoner röstberättiga går till valurnorna i morgon för att välja bland dom drygt 80 partierna som ställer upp, så är det ett val som står mellan två tydliga ideologier. På den ena sidan en öppen demokrati och på den andra en mer auktoritär ledning.

Man räknar med ett rekordstort valdeltagande på över 80 procent.

Högre halter av mikroplaster i Stockholms vatten
En ny forskningsrapport från Örebro universitet visar att Stockholms stad har högre halter av mikroplaster i vattnet än vad som finns i större sjöar som Mälaren och Hjälmaren.

Jenny Pirard, jobbar på Miljöförvaltningen i Stockholm. Hon menar att det handlar om ämnen som finns i sjöar och vattendrag som rinner genom tätorter.

Största bovarna tros vara:

Trafiken
Skräp som hamnar i stan
Industriella processer
Stockholms stad arbetar nu med hur dagvattnet ska hanteras där mikroplaster hamnar. På vissa ställen saknas det helt dagvattenanläggningar.

Stadsnära prover i Stockholm visade halter mellan 1,5 och 2,2 MP/m3, och enligt studien stämmer detta överens med att större städer oftast pekas ut som en betydande källa för utsläpp av mikroplaster.

Ibland går det rakt ut genom en pipa i vattnet

Jenny Pirard, miljöförvaltningen i Stockholm

Katarina Luhr, klimat- och miljöborgarråd, berättar för P4 Stockholm att en handlingsplan har tagits fram från bland annat Trafikkontoret, Stockholm vatten och Miljöförvaltningen om hur mikroplaster ska minska i Stockholm och hur dagvattnet ska hanteras. Den ska lämnas in till miljö- och hälsoskyddsnämnden i slutet av april.

Fjällräddningsinsats efter saknad man i Sarek
Fjällräddningen letar just nu efter en man i Sareks nationalpark. Enligt polisen är den sista kontakten anhöriga haft ett SMS på onsdag.

Mannen är en van fjällvandrare och ska enligt uppgift ha utrustning för att klara sig cirka tio dygn i fjällen.

Det som gör sökandet extra svårt är att mannen uppgett flera alternativa vägar från Ritsem och till Kvikkjokk.

Vädersituationen kommer att försämras under lördagen. Det kommer att börja blåsa allt mer och SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm i fjällen och det kommer även snöa och bli snödrev.

Stina Nilssons historiska seger: Knäckte Johaug
I går vann Stina Nilsson sprintcupen – som första svenska någonsin.
I dag kom nästa bedrift:
Hon vann sin första distanstävling i världscupen – och knäckte Therese Johaug.

10 km klassiskt, damer
1) Stina Nilsson, Sverige, 25.51,6
2) Therese Johaug, Norge, +0,2
3) Ingvild Flugstad Östberg, do, +1,5
4) Ebba Andersson, Sverige, +25,4

6) Maja Dahlqvist, +39,6
9) Jonna Sundling, +43,5
11) Charlotte Kalla, +51,6
13) Ida Ingemarsdotter, +54,3
16) Evelina Settlin, +58,1
17) Frida Karlsson, +58,5

Trots att Johaug, som vunnit samtliga distanslopp hon ställt upp i den här säsongen, tryckte på hårt och försökte bli av med Stina Nilsson och Ingvild Flugstad Östberg så lyckades hon inte.

Nilsson bet sig fast ända till upploppet – och där var Nilsson starkast och gled först över upploppet…………….Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

.....المزيد هذه الأخبار وعشرات الأخبار الأخري تجدونها على موقع السويد بالعربي من ستوكهولم

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .اذهب الى اعلى الصفحة

اضغط هنا للذهاب إلىالصفحة الرئيسية

Dela detta:

أضف تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: