Morgonnyheter i Sverige idag 23/03/2019

Morgonnyheter i Sverige
Morgonnyheter i Sverige

Sveriges NyheterSDF: Terrorgruppen IS har besegrats i Syrien
IS har besegrats i Syrien, skriver en talesperson för den kurdiskledda USA-stödda SDF-alliansen på Twitter.

Terrorgruppen ska ha fråntagits det som kallats IS sista fäste i landet.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

“Syriens demokratiska styrkor (SDF) deklarerar härmed total eliminering av det så kallade kalifatet och ett 100-procentigt tillintetgörande av IS territorium. På denna unika dag högtidlighåller vi de tusentals martyrer som gjort segern möjlig”, twittrar Mustafa Bali, talesperson för SDF.

USA:s president Donald Trump hävdade redan i går att IS besegrats. SDF sade då att strider fortfarande pågick i al-Baghuz, som beskrivits som IS sista fäste i landet.

Offensiven mot al-Baghuz inleddes den 9 februari och SDF har återkommande meddelat att en seger närmar sig. Det har dock dröjt, inte minst med anledning av evakueringen av tiotusentals civila.

Trots att IS nu uppges ha besegrats i det så kallade kalifatets sista fäste utgör terrororganisationen ändå ett hot.

En del av dess anhängare håller fortfarande till i de centrala och svåråtkomliga delarna av den syriska öknen medan andra håller sig under radarn i Irak, där de slår till genom plötsliga skjutningar och kidnappningar.

USA har tidigare sagt att man tror att gruppens ledare, Abu Bakr al-Baghdadi, befinner sig i Irak.

I december drevs IS ut ur den sydostliga staden Hajin, som benämnts som terrorrörelsens sista urbana fäste i Syrien.

Offensiven i Hajin inleddes i september. Redan i december hävdade Trump att IS var helt besegrat i Syrien, men många ifrågasatte då den amerikanske presidentens utspel.

Löfven försvarar januariavtalet
Statsminister Stefan Löfven (S) försvarade januariavtalet i sitt tal på S-kongressen i Örebro. Vi höll högerextremismen borta från makten, sa han.

Löfven sa också att Socialdemokraterna nu kan börja leverera på sina vallöften.

Han pekade på miljarder till sjukvård och skola, byggande av hyresrätter, bättre ekonomi för pensionärer och en familjevecka för barnfamiljer.

– Det är också en viktig ideologisk seger, säger Löfven om januariavtalet.

– Men det viktigaste av allt, det är att se det här som en grund – en begynnelse för att fortsätta en ambitiös reformagenda.

S ingick januariavtalet med C, L och MP för att kunna behålla regeringsmakten och för att hålla SD borta från inflytande. Löfven varnar för högerextremister som lockar till sig missnöjda väljare genom att rikta ilskan mot minoriteter.

En stor del av talet handlade om att satsa på utbildning för att motarbeta klassamhället. Löfven betonar att skolan ska jämna ut klasskillnader.

– Den kan bli den murbräcka mot klassamhället som vi vill att den ska vara, säger han.

Löfven lovade att åter göra Sveriges skolsystem till ett av de mest jämlika och högpresterande i världen.

– Vi ska nå dit igen. Inget annat duger, säger han.

Löfven talade också mycket om behovet av vidareutbildning, vuxenutbildning och högskoleutbildning, bland annat för att klara klimatomställningen.

  • Det krävs en bred och bildad folkrörelse för att Sverige ska kunna ställa om och visa världen vad som är möjligt, säger han.

Löfven talade betydligt mindre om ekonomisk fördelningspolitik och skatter i sitt tal. Januariavtalet innehåller till exempel att värnskatten för höginkomsttagare ska avskaffas.

USA: Rysslandsutredningen klar och överlämnad
I USA har nu den särskilde åklagaren Robert Mueller lämnat sin utredning om Trumpkampanjens eventuella samröre med Ryssland till justitieminister William Barr.

Utredningsrapporten har lämnats över med adressat justitieminister William Barr, meddelar justitiedepartementet enligt amerikanska medier.

Den tidigare FBI-chefen och juristen Robert Mueller har sedan i maj 2017 som särskild åklagare utrett misstänkt rysk inblandning i USA:s presidentval 2016 samt huruvida Moskva agerade i samröre med Trumpkampanjen.

Justitieminister Barr kan välja ut vilka delar av rapporten som kan offentliggöras och inte. Han kommer dock behöva sammanfatta innehållet i kongressen. I ett brev till kongresspolitiker skriver Barr att han håller på att gå igenom Muellers slutsatser, rapporterar Reuters. Han meddelar vidare att han kommer att fatta beslut om vad som ska komma till allmänhetens kännedom i samspråk med sin viceminister och Mueller själv.

Enligt Barr är det möjligt att han kan delge kongressen viss information redan under helgen. Tjänstemannakällor inom Barrs departement uppger för både CNN och ABC News att Mueller inte anser att det föreligger skäl för ytterligare åtal.

President Trump själv har upprepade gånger sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland och kallat Muellers utredning för en häxjakt. Även Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka presidentvalet.

Det är upp till William Barr hur saken tas vidare härifrån, säger Vita husets pressekreterare Sarah Sanders:

– Vi ser fram emot att processen tar sin början. Vita huset har inte fått ta del av eller fått information om den särskilde åklagarens rapport.

Rysslandsutredningen har hittills resulterat i att minst sju personer erkänt sig skyldiga eller fällts och att ytterligare minst 27 åtalats, vid sidan av tre ryska företag. Bland de dömda finns presidentens tidigare kampanjchef Paul Manafort och Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen.

Representanthusets talman Nancy Pelosi och Chuck Schumer, Demokraternas gruppledare i senaten, anser det vara av allra största vikt att hela utredningen visas upp – och att Vita huset inte får vara med och bestämma.

“Det amerikanska folket har rätt till sanningen. Ledordet är transparens”, säger de i ett gemensamt uttalande.

Ordföranden i representanthusets underrättelseutskott, demokraten Adam Schiff, säger till CNN att man kommer att ta juridisk strid om rapporten inte offentliggörs i sin helhet.

Donald Trump talade om Robert Muellers utredning i en intervju med Fox News tidigare på fredagen och ifrågasatte att en person “som ingen röstat på” skriver en rapport om honom.

– Folk kommer inte att tolerera det, sade presidenten.

– I två år har vi gått igenom detta nonsens, det finns ingen maskopi med Ryssland. Och det finns inget hindrande (av rättvisa). De kommer att säga “Oj, okej, vänta, det var ingen maskopi, det var en bluff. Men han försökte hindra bluffen genom att bestrida den”, okej? Tänk igenom det för ett ögonblick.

Polisen utreder avel av varghybrider
Flera personer i Dalarna och Värmland misstänks för att ha importerat och fött upp varghybrider.

Det var NWT först att rapportera om.

En polisanmälan kom in från länsstyrelsen i Dalarna förra året och polisen utreder nu om personerna har gjort sig skyldig till artskyddsbrott.

Avel mellan hund och varg är olagligt i Sverige enligt artskyddsförordningen.

Det är inte heller tillåtet att ha varghybrider som sällskapsdjur, om inte parningen mellan hund och varg har skett minst fem generationer tillbaka.

Misstankar om avel med varg hör dock inte till vanligheterna.

– Jag har jobbat med rovdjursförvaltning och lite med artskyddsfrågor i 15 år och jag kan inte påminna mig ett fall (i Sverige) under de åren.

Det var ett uppmärksammat fall i Finland förra året, säger Hanna Dittrich Söderman, vilthandläggare på Naturvårdsverket, till Dalarnas Tidningar.

Tusentals väntar på räddning i Moçambique
I Moçambique väntar fortfarande tusentals människor på att bli räddade efter ha blivit strandsatta efter cyklonen Idai. Vår utsända rapporterar från katastrofområdets västra sida, där mycket litet hjälp ännu nått fram.

Det var mitt i natten när cyklonen nådde Fernando Pangananis hus. När huset började skaka tog sig familjen ut, till vägen utanför.

De var inte ensamma, hela byn samlades där medan husen fylldes med vatten. I fyra dar väntade de tillsammans, avskurna från omvärlden, innan vattnet sjönk undan.

Fernando och hans familj klarade sig och hans närmaste grannar också, men så många andra dog säger Fernando – kroppar flöt förbi honom i vattnet som strömmade runt dem medans familjen väntade på undsättning.

Fernandos by ligger i området där delar av den nationella huvudvägen helt har spolats bort, och hindrar allt räddningsarbete landvägen.

En parlamentsledamot som inte fick kontakt med sin familj på andra sidan berättar i moçambikisk media hur han paddlade över och sen vadade fram till fots.

Han såg döda människor som fortfarande satt kvar i sina bilar, han plockade själv ner flera döda från träden – var är räddningshelikoptrarna här, frågar han.

Över 40 lik har flutit i land bara här i Nhamatanda de senaste dygnen, på de ställen där vattnet har börjat sjunka undan. Andra områden är fortfarande helt vattenfyllda, stora områden där man fortfarande inte hur många som drabbats och dött.

Den officiella dödssiffran i Moçambique stiger för varje dag, men hela vidden av katastrofcyklonen Idai väntar på att visa sig.

Butiksägare ger upp – brexit ger för mycket osäkerhet
Problemen som Brexit kan orsaka företagen är allt från högre kostnader till omständligare tullprocesser. Börje Persson som driver en klädbutik med engelskt herrmode, stänger sin butik redan på lördag.

– Brexit gör det alldeles för osäkert för oss att kunna driva butiken vidare, vi vet inte vad det kommer kosta att köpa in varor och vi vet inte hur snabbt vi kan få dem levererade längre.

Det finns flera rapporter, bland annat från handelsmyndigheten Kommerskollegium, som pekar på de problem som Brexit kan innebära för både små och stora företag i Sverige.

Ett exempel på ett företag som redan har bestämt sig för att kasta in handduken är klädbutiken Mod & Rocker. Efter en tuff tid för klädbranschen och för små detaljhandlare var Brexit droppen som fick bägaren att rinna över för Börje Persson som har drivit butiken i 17 år. Förutom kläder och skor kan man i butiken också se tecken från den ursprungliga verksamheten som startade redan på 1960-talet.

– Vi sysslade med Vespa och det ligger fortfarande däck här. Man kan köpa både en kavaj, olja och däck.

Från början var det just de modeintresserade vespakunderna som fick Börje Persson att köpa in engelskt herrmode, och idag är det från England som majoriteten av kläderna kommer.

– Vi har haft som idé att endast handla från EU för att det är så mycket lättare att göra och vi har direktimporterat från länderna.

Börje Persson tog beslutet att stänga butiken imorgon redan för fyra månader sedan men han skulle inte har tagit ett annat beslut om han visste att Brexit skulle skjutas upp. Klädbeställningarna inför höstsäsongen, som levereras i augusti september, skulle ha varit gjorda redan i januari.

– Vi som har små butiker, vi har inte den bufferten att vi kan fortsätta jobba när vi inte vet vad saker och ting kommer att kosta……………Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

أضف تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.