ylliX - Online Advertising Network
الأخبار في السويد

Kvällsnyheter i Sverige idag 20/03/2019

ستوكهولم - السويد بالعربي /

Sveriges NyheterLagrådet underkänner lagförslag om terror
Lagrådet kritiserar regeringens förslag att göra det straffbart att delta i terroristorganisationer.

للحصول على دعم فوري اضغط هنا

Rådet bedömer att lagen skulle bryta mot grundlagen om den antas.

I dag finns flera olika lagar som handlar om brott kopplade till terrorism. Det är till exempel straffbart att resa, utbilda, offentligt uppmana och rekrytera för terroristbrott, men det nya lagförslaget innebär att det också skulle bli straffbart att delta i en terroristorganisations verksamhet eller att på andra sätt ha samröre med en terroristorganisation.

Målet är att lagen ska börja gälla i augusti.

Lagrådet bedömer nu att regeringens lagförslag innebär en begränsning av den grundlagsskyddade föreningsfriheten.

Myndigheten lagrådet granskar viktiga lagförslag och yttrar sig innan riksdagen ska ta ställning till dem.

BBC har avslöjat falska nyheter i 80 år
En rad medier i världen gör nu satsningar för att motverka desinformation för att länders invånare inte ska bli vilseledda. Frågan väntas bli alltmer aktuell inför EU-valet.

Brittiska public service-bolaget BBC har sedan andra världskriget en specialenhet för att avslöja propaganda på olika språk.

– Det är ett hot mot demokratier att det går att blanda sig i val och påverka väljare med falska uppgifter, säger Olga Robinson vid BBC:s specialenhet BBC Monitoring.

– Men vi ser också hur vissa länders regeringar använder kampen mot falska nyheter som en ursäkt för att begränsa yttrandefrihet och införa censur, så problemet är komplext, säger Olga Robinson.

Enheten startade för 80 år sedan vid andra världskriget, med syftet att upptäcka nazistisk propaganda. I dag är 220 medarbetare utspridda i 150 länder i världen för att granska budskap i medier och sociala medier.

BBC Monitoring granskar allt från falska uppgifter i konflikten mellan Ukraina och Ryssland till rykten om kidnappningar i Indien och budskap i jihadistmedier.

När det gäller valet till Europaparlament betonar Olga Robinson hur det framförallt är på sluttampen vid val som desinformation dyker upp, som vid mellanårsvalen i USA. EU-kommissionen arbetar också aktivt inför EU-valet med olika åtgärder.

– Medier har en mycket viktig roll mot desinformation, till exempel att lära publiken att använda ny teknik för att upptäcka falska budskap och att navigera i det informationslandskap som kapas på olika sätt, anser Olga Robinson.

Hon är stolt över hur BBC:s journalister besöker skolor och lär elever teknik att upptäcka falska uppgifter på nätet.

Det är ett sätt att arbeta med förhållningssättet till information, säger journalisten vid BBC Monitoring.

HA-män mördade klubbkamrat – fick livstid
Hovrätten i Göteborg dömde på onsdagen de båda Hells Angels-medlemmar som åtalats för ett mord hösten 2017 till livstids fängelse.

I november 2017 hittades en Hells Angels-medlem brutalt mördad vid klubblokalen på Sjöstad i Karlstad. Han hade misshandlats, strypts och virats in i en presenning.

Två andra HA-medlemmar, en fullvärdig medlem och en provmedlem, åtalades sedan för mordet och i tingsrätten blev domen friande då tingsrätten ansåg att det fanns för många frågetecken.

Åklagaren överklagade domen och la fram ny bevisning i hovrätten. När hovrättsförhandlingarna avslutades beslutade rätten att de skulle häktas.

Hovrätten dömde så på onsdagen männen för mord till fängelse på livstid. Hovrätten anser att den bevisning som åklagaren har lagt fram gör att det är styrkt att männen har dödat målsäganden.

Hovrätten konstaterar vidare att männen har befunnit sig på HA-gården i anslutning till mordet, att en av dem dagen innan mordet köpt buntband som använts vid mordet och samma dag som mordet ägde rum skaffat en bil för att transportera bort kroppen.

Det har dessutom funnits en mycket stor mängd DNA från den andre mannen på en kofot som hittades nära den döde mannen.

Hovrätten anser att omständigheterna vid mordet är synnerligen försvårande och att straffet därför ska bli fängelse på livstid. De två männen är fortfarande häktade.

Enligt domen ska var och en av de dömda betala ett skadestånd på drygt 400 000 kronor.

P4 Värmland har talat med åklagare Stefan Wessberg som är mycket nöjd med domen.

De två dömdas advokater, Per Eriksson och Lennart Lefverström, säger att de är förvånade över såväl dom som påföljd. Ingen av dem vill svara på om de kommer att begära prövningstillstånd i Högsta domstolen.

12-årig flicka dog efter gruppvåldtäkt
I Indien har två bröder gripits misstänkta för en gruppvåldtäkt av en 12-årig flicka i delstaten Madhya Pradesh, uppger polisen.

Flickans farbror är gripen och polisen letar även efter en tredje broder.

Obduktionen av den döda flickan bekräftar att flickan blev gruppvåldtagen.

Våldet mot kvinnor och barn i Indien har lett till återkommande protester.

Dödsstraffet har återinförts för våldtäkt på flickor under 12 år.

Finländarna lyckligast i världen
Finländarna är för det andra året i rad världens lyckligaste folk – åtminstone om man får tro färska FN-undersökningen ”World happiness report”.

Sverige placerar sig på plats nummer sju.

– Familj, barn och barnbarn och hund. Jag jobbar deltid nu fortfarande så jobbet är också meningsfullt.

Så beskriver Anders som är ute och rastar sin hund i solskenet, vad som gör honom lycklig. Precis om ifjol är det finländarna som enligt FN:s World Happiness Report 2019 är världens lyckligaste folk.

Faktorer som spelar in handlar bland annat om det sociala skyddsnätet man har, den förväntade livslängden för friska personer, frihet och BNP.

Helsingforsbon Anders säger att han är lycklig:

– I stort sett ja, ingen är ju hela tiden lycklig men så där någorlunda.

Att Finland igen toppar listan tror han att beror på flera saker:

– Vi har ett välfärdssamhälle och ganska bra skolning, ganska bra jämlikhet. Det är inte så mycket turbulens i vårt samhälle.

I fjol var många förvånade över placeringen, i år kunde finländarna glädjas mer åt det här tycker Anders:

– Åtminstone kan alla ta åt sig lite av det och komma att tänka på hur många saker som är bra här. Man hör så mycket klagomål på allt möjligt, men det är väldigt mycket som är bra.

Att så många ifjol på sociala medier avfärdade rapporten med ironi, förklarar Anders så här:

– Det finns en bild av finländare som ganska nedstämda och tystlåtna med mycket problem och ganska lite glädje till och med, så kanske det var därifrån ironin kom.

Karadzics straff skärps – livstid för krigsbrott
Radovan Karadzics straff skärps. Han straffas med livstids fängelse för sina brott under Bosnienkriget.

Den bosnienserbiske ex-ledaren Radovan Karadzic dömdes 2016 till 40 års fängelse för folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Han överklagade – och i dag kom den slutliga domen om hans inblandning i det blodiga Bosnienkriget 1992-1995.

Straffet skärps och blir istället livstid.

– Om Karadzic inte får vad han förtjänar betyder det att det inte finns någon rättvisa i världen, och att det är möjligt att begå brott utan att riskera straff, sade Munira Subasic, mor till ett av offren vid massakern i Srebrenica i juli 1995, till TT.

Omkring 8 000 män och pojkar dödades där, i det största folkmordet i Europa sedan andra världskriget.

Radovan Karadzic sade under rättegången i Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien i Haag (ICTY) att hans samvete var rent, och kallade den efterföljande domen för monstruös. Nu hoppades 73-åringen att nästa instans, MICT, ska fria honom.

– Han är en av naturen optimistisk person, säger Karadzics advokat Peter Robinson.

Karadzic fälldes i ICTY för folkmord i Srebrenica 1995. Han fälldes dessutom för krigsbrott och brott mot mänskligheten för den 44 månader långa belägringen av Sarajevo. Krypskyttet och granatbeskjutningen av huvudstaden utgjorde mord, brottsliga attacker mot civila och hade som syfte att injaga skräck i befolkningen, enligt domen.

Det var också ett krigsbrott att ta över 200 FN-soldater som gisslan i flera städer i maj-juni 1995, ansåg krigsbrottsdomstolen.

Domen i MICT – som tog över överklaganden och fall som spillt över när ICTY avvecklades 2017 – började läsas upp klockan 14 på onsdagen…………….Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

لسرعة التواصل معنا ارسل ايميل لنا ..اضغط هنا

h2>إضغط هنا لتفوز بجائزة ضربة حظ مع الشركة الراعية ..أشترك مجانا لتكون مؤهل للفوز من هنا . يمكنك أن تجرب عدة مرات وتؤهل نفسك لرحلة العمر مجانا اضغط هنا

.....المزيد هذه الأخبار وعشرات الأخبار الأخري تجدونها على موقع السويد بالعربي من ستوكهولم
Dela detta:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

error: Content is protected !!
%d bloggare gillar detta: