Kvällsnyheter i Sverige idag 19/03/2019

الأخبار في السويد
الأخبار في السويد

Sveriges NyheterKazakstans president avgår
En av världens riktiga långsittare som president meddelade idag överraskande att han avgår. Det är Kazahkstans president Nursultan Nazarbajev som avgår efter 30 år vid makten.

Det var 1989 och det kalla kriget var fortfarande inte över.
Då kom Nursultan Nazarbajev till makten i det Kazakstan som då var en del av Sovjetunionen, på den tiden som ledare för kommunistpartiet.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

Men som så många andra inom den sovjetiska eliten så ville han, trots att Sovjet bara kort därefter föll samman fortsätta bestämma.

Så sedan dess har han varit det stora oljerika landet Kazakstans ledare.
Det har varit 30 auktoritära år.

Han har kritiserats av människorättsorganisationer för att alls inte respektera mänskliga rättigheter. Journalister och fackföreningsfolk har hotats och åtalats. En mötesfrihet i dess sanna bemärkelse existerar inte i Kazakstan.

Och demokratin är inte Nursultan Nazarbajev starka sida. Det förra presidentvalet 2015, det vann han med 98 procent av rösterna.

Observatörer från OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa sa då att valdagen förvisso var effektiv, men att “nödvändiga reformer för att kunna hålla riktiga demokratiska val fortfarande måste materialiseras”.

– Det var ett svårt beslut för mig, sa Nursultan Nazarbajev idag i ett TV-tal i Kazakstan, och skrev sedan på ett beslut att han avgår redan imorgon.

Posten som president tas tills valet nästa år över av talmannen i det kazakiska parlamentet. Det oväntade avgångsbeskedet innebär dock inte att Nazarbajev lämnar scenen.

Han fortsäter leda arbetet i landets säkerhetsråd. Han kommer också att sitta kvar som partiledare i Nur Otan partiet som kontrollerar det kazakiska parlamentet.

Att det nu skulle uppstå ett riktigt maktvakuum är inte troligt, men det återstår att se om någon form av efterträdare kommer att pekas ut, som senare ska legitimeras i någon form av val.

FN om katastrofen: ”Kan vara en av de värsta”
Enligt FN är cyklonen, som drog in över Moçambique och Zimbabwe i helgen, en av de värsta väderrelaterade katastroferna någonsin på södra halvklotet.

– Om våra farhågor stämmer så kan detta vara en av de värsta väderrelaterade katastrofer någonsin på södra halvklotet, sa Clarie Nullis på FN-organet Meteorologiska världsorganisationen tidigare i dag.

Samtidigt varnade Herve Verhoosel på FN:s matprogram WFP för att omvärlden ännu inte förstått hur allvarlig situationen är, särskilt i Moçambique.

Katastrofområdet är fortfarande nästan helt avskuret, men allt fler bilder har nått omvärlden under dagen, och bilden klarnar allt mer av en total förödelse. Halvmiljonstaden Beira är till stora delar ödelagd av stormen, eller lagd under vatten av två närbelägna floder vars vallar brustit. På sina håll är vattnet sex meter djupt och täcker de träd som fortfarande står upp.

Samtidigt som världens alla stora humanitära aktörer mobiliserar så kommer larmen om att det utanför Beira är ännu värre, i trakter man ännu inte kunnat nå. Allt fler tror nu att president Nuysis gissning från i går om minst 1000 döda bara i Moçambique kan vara rimlig.

Ännu ligger fokus på räddningsarbetet, av de som överlevt på tak och i trädkronor, och på distribution av förnödenheter till de som förlorat allt – sedan börjar den svåra återuppbyggnaden.

FN uppskattar nu att 2,6 miljoner människor är drabbade, Röda korset uppger att minst 400 000 blivit hemlösa, bara i Moçambique. Många ägde inget mer än vad som nu spolats bort.

May ger inte upp – trots talmannens besked
I Storbritannien hoppas premiärminister Theresa May fortfarande att utträdesavtalet med EU ska kunna godkännas i underhuset nästa vecka.

Brexitministern Stephen Barclay tror att det finns en väg runt talmannens beslut att inte låta regeringen lägga fram samma förslag en gång till.

– Talmannen är alltid noga med att låta underhuset få sin vilja igenom, säger brexitministern Stepehen Barclay till BBC.

Om en majoritet i underhuset visar att den vill ha en ny omröstning skulle det därför kunna få talmannen John Bercow att tvingas ändra sitt beslut.

Kanske kan han bedöma det som att något faktiskt har ändrats om EU fattar beslut senare i veckan om att skjuta upp utträdesdatumet. I så fall kan talmannen ge klartecken till en ny omröstning om avtalet.

Brexitministerns resonemang spelar ingen roll om inte premiärminister Theresa May lyckas vinna över en majoritet av ledamöterna på sin sida de kommande dagarna. Stephen Barclay varnar för att det annars är stor risk att brexit inte blir av överhuvudtaget.

– Antingen stödjer vi premiärministerns avtal och får igenom brexit eller så riskerar vi en mjukare brexit eller ingen brexit alls, säger Barclay.

I dag väntas Theresa May skriva ett brev till EU-ledarna inför toppmötet senare i veckan. Då ska de ta ställning till hur en förlängning av utträdesdatumet skulle kunna se ut och vilka krav som i så fall ska ställas på Storbritannien.

May väntas föreslå att utträdet ska skjutas upp tre månader med möjligheten att förlänga det. Kanske så länge som 2020 om utträdesavtalet inte blir godkänt.

En person misstänks för brott mot rikets säkerhet
En förundersökning om misstänkt brott mot rikets säkerhet har inletts av åklagarmyndighet.

Det bekräftar vice chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, Hans Ihrman som leder förundersökningen.

Han vill inte gå in på vad det handlar om eller säga om någon är gripen för tillfället.

Handlingar från Stockholms tingsrätt visar att en försvarare har begärts åt en misstänkt.

Fjällturister skräpar ner: “På vissa platser är det för jävligt”
Toalettpapper, tomflaskor och matförpackningar. I takt med att intresset för vandring och friluftsliv ökar så ökar även nedskräpningen. Nu slår Länsstyrelsen Dalarna larm.

Våren är här i stora delar av Sverige
Det är vår i södra Sverige. Nu väntas våren också komma till norra Götaland och Svealand. Sju dygn med medeldygnstemperaturen över noll grader betyder att det är vår.

Våren väntas i stora delar av Sverige

Det är mildare luft på ingång och våren sprider sig längre upp i landet.

Våren har redan kommit till de södra delarna av landet. I Skåne, längs västkusten, i Blekinge och delar av Kalmar och skaraborgsområdet har våren redan anlänt.

Idag tisdag kan norra Götaland och Svealand räknas in bland dem som har vår.

Delar av norra Götaland och Svealand har hittills haft sex dygn med medeldygnstemperaturen över noll grader.

Ikväll klockan 19 har det gått sju i sträck dygn då Norra Götaland och Svealand har haft medeltemperaturer över nollgrader. Då har det enligt meteorologerna också blivit vår i dessa områden, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

– Vad händer framöver?

– Vi har mildare temperaturer på ingång med plusgrader även uppe i Norrland.

I norra Norrland så går det bara upp till plusgrader mitt på dagen någon enstaka dag. Nattemperaturerna ligger fortsatt i norra Norrland på minusgrader. Det betyder att den meteorologiska våren fortsatt kan komma att dröja.

De kommande dygnen väntas det bli ett varierat väder och ostadigt till helgen.

– Men temperaturerna kan bli varmare. I södra delarna av Sverige, Skåne, Stockholmsområdet och Värmland kan till helgen få tvåsiffriga temperaturer. Det betyder att det kan bli runt tio grader, säger meteorolog Moa Hallberg på SMHI.

Isak: ”Vore konstigt om jag inte ville starta”
Formstarka Alexander Isak, 19, har anslutit till landslaget inför EM-kvalmatcher mot Rumänien och Norge.

Med sina sex mål på nio matcher för nederländska klubben Willem II – där han är på lån från tyska Borussia Dortmund – belönades Isak med sin första kallelse till tävlingsmatcher för A-landslaget.

Anfallaren har gjort en januariturné för två år sedan, men sedan dess har han saknats när speltiden uteblivit hos Dortmund.

– Jag tycker att min form är bra. Jag har fått spela 90 minuter nästan varje match och jag har fått göra lite mål. Det är viktigt, säger Isak.

19-åringen njuter av att vara med landslaget.

– Det är väldigt spännande såklart. När man är ung drömmer alla om att spela i landslaget. Man går på matcherna som liten. Att få vara här är en ära.

Nu siktar han högt inför lördagens match mot Rumänien.

– Det vore konstigt om jag inte ville starta, men sen kanske man ska vara realistisk också. Det kommer att bli tufft, men jag är här för att konkurrera så jag ska göra mitt bästa och så får vi se vad som händer……………Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer

اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: