Morgonnyheter i Sverige idag 18/03/2019

Morgonnyheter i Sverige
Morgonnyheter i Sverige

Sveriges NyheterRegeringsbeslut om cancervaccin dröjer
Regeringen kritiseras för att beslut om HPV-vaccin för pojkar dröjer. Samtidigt ökar HPV-orsakade cancerfall bland män.

Män som drabbas av cancer i svalget har blivit alltfler de senaste decennierna. Men trots att vaccination mot HPV-viruset skulle minska risken att fler drabbas, så dröjer regeringens beslut om att erbjuda HPV-vaccin också till pojkar.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

Kritiker varnar nu för att cancerfall kopplade till viruset kommer att fortsätta att öka. En av dem som drabbats är Owe Persson, ordförande i Mun- och halscancerförbundet.

– Jag började med strålning, munnen var full med sår, berättar han. Det var ju ett skrämmande perspektiv när jag låg där och tänkte. Kommer jag någonsin kunna prata, hur kommer jag att se ut?

Svalgcancer är en av de snabbast ökande cancerformerna och den skördar drygt 100 liv varje år. Men majoriteten överlever och Owe Persson är i dag friskförklarad.

Vid Karolinska Institutet pågår forskning om cancer som orsakas av virus. De senaste siffrorna visar att de som drabbas av cancer i svalget har blivit fler de senaste decennierna.

Svalgcancer är numera en av de cancerformer som ökar snabbast, berättar Tina Dalianis, professor emerita i tumörvirologi vid Karolinska Institutet, och hon oroas över den brant stigande kurvan över svalgcancerfallen.

– Det har ökat, så idag kan man säga att det är runt 350 fall om året som är tonsill och tungbas, säger hon. Så från att ha varit en liten och obetydlig tumörgrupp så är det ungefär en tredjedel av all huvud- och halscancer. Så det är en stor andel.

Enligt Tina Dalianis är det förändrade sexualvanor som bidragit till ökningen. Under 70-80-talen blev det vanligare med många sexualpartners och det gjorde att HPV-viruset spreds snabbt. Idag är många bärare av HPV-viruset, men bara ett fåtal utvecklar cancer.

Många länder har de senaste åren infört HPV-vaccinationer för både flickor och pojkar, bland dem Österrike, USA, Storbritannien, Australien och Norge.

Redan 2017 konstaterade svenska folkhälsomyndigheten att HPV-vaccin för pojkar är effektivt och samhällsekonomiskt. Frågan ligger sedan dess på regeringens bord men beslut om att införa vaccinet för pojkar dröjer. Och Tina Dalianis tycker att det är konstigt.

– Kanske har man inte varit så medveten om hur stort problemet är och kommer fortsätta att vara i kanske 30 år till, säger Tina Dalianis.

Professor Dalianis får många mejl och brev om HPV-vaccination för män, och säger att det hade varit annorlunda om man hade vaccinerat bara pojkar och inte flickor.

– Då hade det blivit ett ramaskri. Nu tycker jag det är jätteförvånansvärt att det inte blir mer irritation över att inte pojkar blir vaccinerade. Vore jag kille skulle jag bli förbannad, avslutar Tina Dalianis.

Ogifta kvinnor anges till polis vid svenskdrivet BB
På ett sjukhus i Förenade Arabemiraten som drivs av den svenska vårdkoncernen GHP blir kvinnor rapporterade till polisen om de blivit gravida utanför äktenskapet, avslöjar P1:s Kaliber. Sex utanför äktenskapet är olagligt i Förenade Arabemiraten, och sjukhus förväntas ange kvinnor som saknar äktenskapsintyg till myndigheterna.

– Alla sjukhus i landet måste följa lokal lag och det innebär att har de inte komplett dokumentation så måste man lämna över det till myndigheterna för fortsatt utredning, säger Daniel Öhman, som är vd för GHP.

– Det är ju polis som utreder vidare då.

Sedan slutet på 2016 driver svenska GHP alla offentligt ägda sjukhus i shejkdömet Ajman, på direkt uppdrag av presidentministeriet i Förenade Arabemiraten – ett land är sex utanför äktenskapet är olagligt och ska straffas med fängelse i minst ett år. Många patienter är fattiga migrantarbetare från andra länder.

Vd:n för den svenska vårdkoncernen GHP, Daniel Öhman, berättar att det är personal i sjukhusets entré, där patienterna måste registrera sig innan de får vård, som sköter kontrollen av äktenskapshandlingarna och rapporteringen till polisen.

Personalen är anställd direkt av presidentministeriet, och arbetsleds inte av GHP. Däremot är det genom att fråga vårdpersonalen, som lyder under GHP, som myndigheterna hittar kvinnan som är under utredning.

Polisen kan sedan vänta utanför rummet och gripa kvinnan när barnet är fött och hon ska lämna sjukhuset.

Ett 80-tal personer från Sverige jobbar på plats och hela ledningsgruppen består av svenskar. Så här berättar en person som arbetat på sjukhuset, som inte vill vara med på en inspelad intervju och som vi därför bytt ut rösten på:

– Det har ju varit lite problematiskt ibland med, ja, när de fängslar och de ligger ju då fast i sängen liksom med poliserna som sitter och vaktar dem och ja, nej det är fruktansvärt.

Daniel Öhman berättar att uppdraget i Förenade Arabemiraten både varit en bra affär för företaget och lett till att de kunnat göra stora förbättringar inom vården, också för de här kvinnorna.

De får nu samma vård som alla andra, berättar han, och bemöts med respekt. GHP har också lyckats få polisen att sluta med att ha kvinnor i handfängsel under förlossningen, något som förekom tidigare.

– Däremot har vi inte fått polisen så att säga utanför sjukhuset utan de sitter och väntar i en del fall.

Så kvinnorna är inte fria att gå därifrån i alla fall?

– Nej, det är de inte. Men vi har kunnat göra situationen väldigt mycket bättre för dem under den här perioden.

Hur väl rimmar att man måste rapportera patienter med etiken som svensk vårdpersonal är van att följa?

– Vad de har tagit som val, vår personal som jobbar där nere, det är ju egentligen samma val som vi har gjort som organisation. Vi ser att vi kan göra enormt mycket nytta för alla som söker vård på sjukhuset, inklusive de här kvinnorna. Men då måste vi följa lokal lag. Det finns inget mellanting. Antingen så stannar vi hemma i Sverige, låter det vara som det är, eller så är vi på plats och påverkar.

Kaliber sänds i P1 efter klockan 10.03 men finns redan nu att lyssna på i appen Sveriges Radio Play.

Fler skolor fick ”skarpa ingripanden” 2017
Skolinspektionens årsrapport visar att antalet skolor med allvarliga brister var fler förra året än åren före.

Skolinspektionen ingrep fler gånger förra året jämfört med de senaste åren mot skolor med långvariga och allvarliga situationer. Antalet skolor som fick vite ökade exempelvis från 101 år 2016 till 125 år 2018.

– Det har varit allvarligt för de elever som har berörts på de skolorna, säger Helén Ängmo som är generaldirektör på Skolinspektionen.

Det är Svenska Dagbladet som läst Skolinspektionens årsrapport. Den visar att fler skolor fick så kallade skarpa ingripanden förra året jämfört med de senaste åren. Det innebär bland annat att fler skolor fått vite och att fler friskolor än tidigare, sex stycken, har fått sina tillstånd återkallade.

Om det här är en trend är svårt att veta, säger Helén Ängmo som snarare tror att det handlar om att de skolor som granskades förra året hade den här typen av allvarligare problem.

– Många gånger finns det brister i kvalitetsarbetet. Det är också vanligt med brister när det gäller att ge tillgång till elevhälsa, också när det gäller att utreda och sätta in stöd och extra anpassningar till elever. Det är också vanligt med brister i trygghet och studier, säger Helén Ängmo.

Otryggheten har inte sällan sin grund i stor personalomsättning som i sin tur beror på att det saknas behöriga lärare. Det är ett problem som är mest omfattande i de skolor som har störst utmaningar, exempelvis med många nyanlända elever.

Det här betyder att likvärdigheten i skolan fortsätter att minska, att kvalitetsbristerna är större i skolor med stora behov än i skolor i mer resursstarka områden. Det handlar inte sällan om brister i såväl styrningen av skolan som i kvalitetsarbetet, enligt Helén Ängmo.

– Vi ser ju för varje år att vi får en tydligare bild av att det varierar stort mellan skolor hur man klarar lagstiftningens krav och kvaliteten, säger Helén Ängmo.

Polisens informatörer får miljoner – begår nya brott
Polisen har de senaste fem åren betalat ut närmare 45 miljoner kronor till olika informatörer. Det trots att flera av dem är grovt kriminella och i vissa fall fortsätter att begå brott.

– Det är en viktig del för att inhämta information om brott som är på gång och för att leda en pågående utredning vidare, säger Per Lundbäck som är chef för polisens underrättelsetjänst i region Bergslagen.

Samtidigt är verksamheten omgärdad av stor sekretess. När P4 Örebro frågar om hur mycket pengar som region Bergslagen betalat ut hänvisar myndigheten till sekretess. Även frågor om vad pengarna har använts till klassar polisen som hemligt.

Polisen lämnar istället ut information om totalsumman för alla regioner i hela landet. På fem år har närmare 45 miljoner kronor betalats ut.

En del av pengarna har gått till grovt kriminella som fortsätter att begå brott. Bland annat har en man som nyligen dömdes till över 14 års fängelse för medhjälp till ett mord i Katrineholm berättat att han varit polisinformatör.

Hur ser du själv på att polisen betalar ut pengar till personer som kan begå brott?

– Man kan uppfatta det som ett moraliskt dilemma, men vi betalar inte pengar för att de ska begå brott utan för att få information. Om de begår brott så kommer vi att göra allt vi kan för att lagföra personen, säger Per Lundbäck.

Efter terrordådet: Föreslår nya vapenlagar
De vapen som den misstänkte attentatsmannen i Christchurch på Nya Zeeland Brenton Tarrant använda vid attacken hade han köpt på laglig väg. För att stoppa tillgången på halvautomatiska vapen har nu regeringen i Nya Zeeland föreslagit nya hårdare vapenlagar

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern säger bestämt att landet behöver nya hårdare vapenlagar. Vid ett regeringssammanträde under dagen har regeringen bestämt att man kommer lägga fram förslag på nya hårdare lagar när det gäller försäljning och ägande av vissa typer av vapen.

David Tipple äger vapenbutiken “Gun City” han bekräftade idag att man har sålt vapen till den misstänkte attentatsmannen Brenton Tarrant.
Ägaren till vapenbutiken sa att man sålt vapnen till Tarrant via sin online försäljning och försäkrade att alla säkerhetskontroller av köparen hade gått rätt till. Han sa också att inget av de halvautomatiska vapen som användes vid attentatet kom från butiken.

På en fråga om han håller med om att vapenlagen måste skärpas sa han att han inte vill ge sig in i den debatten.

Jag träffar Toni Smith i närheten av en av de moskéer som utsattes för attacken i fredags. Hon säger att hon blev chockad när hon så sent som för några dagar sedan fick höra att det går att köpa halvautomatiska vapen i Nya Zeeland.

Men den Nyazeeländska organisation som bevakar vapenägarnas intressen håller inte med om att en ny hårdare lag kommer fungera.
Lagändringar får alltid oönskade effekter så vi vill inte se en ändring av lagen för ändringens skull sa Nicole McKee som är talesperson för vapenägarnas organisation.

Förändringen i vapen kommer innebära att all försäljning av typen halvautomatiska vapen förbjuds så fort det godkänns i det Nyazeeländska parlamentet……………Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer

اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: