Kvällsnyheter i Sverige idag 17/03/2019

الأخبار في السويد
الأخبار في السويد

Sveriges Nyheter:”Ensamme terroristen är inte ensam”
Brenton Tarrant som misstänks för attackerna i Nya Zeeland verkar ha agerat på egen hand, men den ensamme terroristen är inte ensam, det säger Segerstedtsinstitutets Christer Mattsson, som forskar om högerextremism.

– Det finns inget som tyder på att det här dådet utfördes i samförstånd med några andra. Men däremot så finns de här individerna uppkopplade mot en föreställningsvärld, som de delar med andra, säger forskaren Christer Mattsson och fortsätter.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

– I den här föreställningsvärlden finns en hotbild som utgörs av en massinvasion av muslimer och människor som är icke-vita. Det finns en fiendebild av folkförrädarna, som ofta är politiker i västvärlden. Så finns det en lösning, att ta makten, bli av med folkförrädarna och kasta ut de här oönskade människorna.

Även inom den vita extremistmiljön förkommer det att man reser och träffas samt tränas inför strid, säger Christer Mattsson.

– De som utförde sprängdåden i Göteborg, två av dem var vapentränade i Ryssland. Vi har svenska högerextremister som deltagit i strid i Ukraina och fått vapenträning där. Vi talar om en rörelse som funnits i hundra år, så det här är repetitiva mönster. Det har inte funnits någon tidpunkt då man inte förberett sig för strid i den här miljön, säger Christer Mattsson.

De vita extremistmiljöerna påverkas också av politiska ledare i världen.

– Det tycks ju som att Brenton Tarrant är inspirerad av alt-rightrörelsens tänkande med etnopluralism. Som går ut på att alla människor har rätt att finnas på vissa platser men att vissa människor inte är välkomna att bo i till exempel Europa. Och det är ju ideér som finns ganska långt in i våra politiska samhällen inom de parlamentariska rörelserna, säger Christer Mattsson i P1-programmet Godmorgon, världen!

Terrorfriade män tagna i förvar av Säpo
De två män som i förra veckan friades från misstankar om terrorbrott är nu satta i förvar av Säkerhetspolisen.

Hemlig information som Säpo har tillgång till och som inte ingått i förundersökningen pekar på att männen kan begå den här typen av brott i landet.

De 30- och 39-åriga männen friades i Solna tingsrätt från misstankarna om terrorförberedelser. Men istället för att släppas fria från häktet hämtades de alltså av Säpo och hålls nu i förvar i väntan på besked från Migrationsverket om de kan utvisas till Uzbekistan. En utvisning verket tidigare inte ansett gått att verkställa då de riskerar att utsättas för tortyr i hemlandet.

Säpo kan med stöd i lagen och med hänvisning till rikets säkerhet på det här sättet fatta beslut om att ta personer i förvar i väntan på ett utvisningsbeslut.

Informationen som ligger till grund för ett sådant beslut kan alltså vara så hemlig att den inte finns med som underlag till en domstolsprocess.

Ett fåtal gånger per år tas beslut om att på det här sättet ta personer i förvar säger Nina Odermalm Schei, kommunikationschef vid Säkerhetspolisen.

– Det här kan handla om personer som till exempel bedriver olovlig underrättelseverksamhet, eller det kan röra personer som agerar i nätverk eller strukturer med band till terrororganisationer.

Underrättelserna, handlar det då exempelvis om telefonavlyssning?

– Underrättelser är ju information som säkerhetspolisen utbyter med både nationella och internationella partners. Det kan också handla om egen inhämtning som Säpo gör.

Och det kan då vara information som inte finns med i en förundersökning eller i en brottsutredning?

– Det kan det vara.

Fritagningsförsök från förvaret i Märsta misslyckades
På söndagseftermiddagen försökte ett antal personer med hjälp av rep och stege frita personer från Migrationsverkets förvar i Märsta i Sigtuna.

Fritagningsförsöket misslyckades när personalen ingrep. De misstänkta gärningspersonerna sprang från platsen.

– Vi har sökt efter de här personerna med bland annat hundpatrull, men ingen är ännu gripen, säger Anna Westberg, presstalesperson för polisen i Stockholm vid 16-tiden.

Polisen har inlett en förundersökning om försök till främjande av flykt.

Anmälningarna ökar – L kräver ändrad skollag
Lärare som polisanmäls efter att de agerat mot elever som inte sköter sig, har fått Liberalerna att agera.

Partiet har nu begärt en särskild debatt i riksdagen om situationen. Roger Haddad, vide ordförande i utbildningsutskottet, vill att det ska bli tydligare vad en lärare faktiskt får göra utan att riskera att anmälas

– Liberalerna kräver att skollagen och i synnerhet kapitlet om kränkningar förtydligas och ändras, säger Roger Haddad

– Men själva anmälningskulturen som vi ser i Sverige, bara risken att bli anmäld och hotet att bli anmäld, gör och har gjort, att rektorer och lärare inte vågar ingripa mot stöket i undervisningen och underminerar hela lärarkårens status menar Roger Haddad som avslutar med att säga att han vill att man återupprättar respekten för Sveriges lärare

En lärare i Nybro blev häromdagen kallad ”hora” då en insamling gjordes av elevers mobiltelefoner, enligt skolans regler. Föräldrarna polisanmälde den lärare som kastade ut eleven ur klassrummet eleven som kallat läraren hora.

Åsa Fahlen, ordförande på Lärarnas Riksförbund, reagerar över att situationen för lärare då det gäller att sätta gränser är orimlig och måste ses över.

Om inte lärare får se till att regler och uppförande följs blir det omöjligt att undervisa menar hon. Och uppmanar samtidigt Skolverket att se över vad en ”kränkning är och förtydliga vilka regler som gäller”.

– Det har dykt upp fler och fler sådana här fall, lärarna har ett stort ansvar, med det ansvaret måste det följa befogenheter, säger Åsa Fahlen

Samtidigt slår Arbetsmiljöverket dessutom fast att allvarliga anmälningar ökar mer i skolan jämfört med den generella ökningen på alla arbetsplatser i Sverige. Anmälningar om våld i skolan till myndigheten har mer än fördubblats på fem år.

I en Stockholmsskola avbröts lektionen då en tjej stormade in för att göra upp med en annan elev. Hon kom in i släptåg av sex andra tjejer, så här berättar läraren om händelsen. Läraren vill vara anonym

– Jag vill avvisa den här eleven så jag lägger handen på ryggen på jackan och säger du är inte välkommen här för jag har lektion kan du gå härifrån.

Eleven blir rasande och börjar sparka och slå. Hon hotar att döda läraren och hela hennes familj. Eleven slog på lärarens axlar så att hon fick jättestora blåmärken.

– Jag själv blir jätterädd och säger där att jag kommer att ringa polisen ”ja gör du det”, säger eleven, hon skrattar mig rakt upp i ansiktet och säger ”det kommer inte att hända någon i alla fall”, avslutar läraren.

Laglig marijuana har orsakat ekonomisk boom
I den amerikanska delstaten Colorado har legaliseringen av marijuana orsakat en ekonomisk boom, inte helt olik den guldrush som la grunden för delstaten på 1800-talet. Marijuanaindustrin har skapat mängder av jobb, men skattepengarna från den vita försäljningen har inte fått så stor effekt som många coloradobor hade hoppats.

– Det här är ett av 15 odlingsrum, förklarar Bruce Lobstick på marijuanaproducenten Seed and Smith.

Bakom honom står plantor i prydliga rader under starka lampor. Vi befinner oss på en rundtur – en av Denvers många marijuanaturistattraktioner.

Sedan Colorado legaliserade drogen 2014 har turismen hit ökat med över 50 procent enligt delstatens skatteverk och skapat tiotusentals nya jobb.

Då var Colorado först i USA med att legalisera drogen för fritidsbruk, sedan dess har nio delstater plus huvudstaden Washington följt samma väg. Ett starkt skäl är drömmen om att omvandla den olagliga marknadens vinster till skattepengar i delstatskassan.

– Marijuana för fritidsbruk beskattas med extra hög moms på 15 procent samt en punktskatt på ytterligare 15 procent, förklarar Shanon Grey som är särskild marijuanakommunikatör på Colorados skattekontor.

Det är betydligt mer än den moms på 2,9 procent om gäller för andra varor i delstaten. Här går politikerna en balansgång eftersom hög skatt ger ett högt pris på laglig cannabis. Det ger utrymme för en svart marknad – något som Colorado i dag har stora problem med.

När det gäller den vita försäljningen var ett av legaliseringsförespråkarnas viktigaste argument att skatteintäkterna skulle gå till att rusta upp delstatens eftersatta skolor. Men bland Colorados lärare finns i dag en stor besvikelse över att det inte blev så mycket som man hoppats.

– Var är pengarna undrar Amy Baca Oler, ordförande för Denvers lärarförbund som just avslutat en strejk mot underfinansieringen av skolorna i delstaten.

– Visst lite har gått till en fond för skolreparationer, men det är en droppe i havet och för många lärare är det i dag direkt provocerande att legaliseringssidan hävdade att marijuanaskatten skulle gynna skolorna, säger Amy Baca Oler…………….Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer

اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: