ylliX - Online Advertising Network
Morgonnyheter i Sverige

Morgonnyheter i Sverige idag 17/03/2019

ستوكهولم - السويد بالعربي /

Sveriges Nyheter50 döda – tungt arbete med begravningar
I Christchurch börjar nu det tunga arbetet med att begrava offren efter skjutningen vid två moskéer. Dödssiffran har nu stigit till 50 och läget är kritiskt för tolv av de skadade.

للحصول على دعم فوري اضغط هنا

– Tänk dig en kropp, vad människor går igenom vid en begravning. Nu har vi 50, säger Aliya Danzeisen som företräder en muslimsk kvinnoförening på Nya Zeeland.

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا
هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا
لمشاهدة جميع فيديوهات السويد الهامة والجديدة على يوتيوب اضغط هنا

Aliya Danzeisen är en av alla de företrädare för olika muslimska organisationer som rest till Christchurch för att hjälpa till med det tunga arbetet att begrava de döda. 50 begravningar på kort tid kräver mycket extra stöd, förklarar hon.

Det finns en skräck och en sorg i hennes ögon. Hon liksom andra företrädare för muslimska organisationer beskriver en ökad islamofobi på Nya Zeeland, som hon menar att myndigheterna inte tagit på allvar.

Polisen är allt mer övertygad om att det är en ensam gärningsman, två personer som greps tidigare misstänkta för inblandning har nu släppts.

I katedralen i centrala Christchurch samlades människor på söndagsmorgonen för att hedra de döda.

Lawrence Kimberley är präst i katedralen och menar att kyrkans budskap om fred och kärlek nu är viktigare än någonsin. Mässan är välbesökt men rädslan och oron finns bland många. När sirener görs på avstånd utanför vrider många oroligt på huvudet.

Terrorfriade bedöms som säkerhetshot
För en vecka sedan friades de från misstankarna om terrorbrott. Men i stället för att släppas ur häktet hämtades de direkt av Säpo och sattes i förvar.

Underrättelser, som inte ingick i brottsutredningen, pekar på att de skulle kunna utföra terrorbrott, enligt Säpo.

– Vi har bedömt att de kan begå den här typen av gärningar, säger Fredrik Hallström, biträdande enhetschef för kontraterror på Säpo, till TT.

En 30-årig och en 39-årig man frikändes förra veckan från det uppmärksammade åtalet i Solna tingsrätt om terrorförberedelser. Några dagar före det att dom föll hävdes deras häktningar, men istället för att försättas på fri fot togs de i förvar av Säkerhetspolisen enligt lagen om särskild utlänningskontroll (LSU). Säkerhetspolisen anser att de utgör ett hot mot rikets säkerhet.

– Lagen om särskild utlänningskontroll är ingen brottsprocess och har inget att göra med förundersökningen som de var föremål för. Utan det rör sig om en lag där Säkerhetspolisen har en möjlighet att där vi bedömer att den här aktören kommer att delta i terrorverksamhet, förberedelser eller annat, har vi möjlighet att ansöka om att personen ska utvisas, säger Fredrik Hallström.

Lagen om särskild utlänningskontroll säger att en utlänning med hänvisning till rikets säkerhet kan utvisas om det kan befaras att personen kommer att begå eller medverka till terroristbrott. Säpos beslut prövas av Migrationsverket och kan sedan överklagas ända upp till regeringen.

Trots att männen friades tas de alltså i förvar. Enligt Säpo har man underrättelser på dem, som inte ingick i förundersökningen, som tyder på att de utgör säkerhetshot.

– När vi använder lagen om särskild utlänningskontroll och ansöker om det här är det den samlade bilden, den samlade kunskapen, kring aktörerna. Där kan det finnas information som inte funnits med i brottsutredningen, säger Fredrik Hallström.

Exempelvis kan det handla om information från signalspaning, som enligt lag inte får användas för att utreda brott.

Det är ovanligt att Säpo använder sig av LSU för att hantera säkerhetshot. Enligt Migrationsverket fattades beslut i två ärenden 2017 och fyra 2018.

Ett fall är den 30-årige man som misstänktes för ett attentat mot en shiitisk föreningslokal i Malmö. Eftersom han inte kunde utvisas släpptes han ur förvaret efter en tid. Nu står han inför rätta i Danmark åtalad för förberedelse till terrorbrott.

Ett annat fall är en man i 20-årsåldern från Lilla Edet, som misstänks för stämpling till terroristbrott, som i början av februari togs i förvar på Säpos begäran sedan rätten beslutat att han inte längre skulle vara häktad medan förundersökningen pågår.

– Det är ett verktyg vi behöver använda för att göra Sverige säkert och för att rädda människoliv, säger Fredrik Hallström.

Vad gäller 30-åringen och 39-åringen har Migrationsverket tidigare slagit fast att det inte går att verkställa utvisningar av dem till Uzbekistan eftersom de riskerar tortyr.

– Ett beslut om utvisning kan ändå fattas, men man verkställer i så fall inte utvisningen, säger Johanna Måhlén på Migrationsverkets presstjänst, som inte uttalar sig om det specifika fallet.

Under tiden kan personen alltså hållas i förvar, men lagen sätter en maxgräns vid tre eller tolv månader beroende på omständigheterna.

Ingen av de förvarstagna männens advokater vill uttala sig om förvarsbesluten eller om de kommer att överklagas.

39-åringen och 30-åringen greps i april förra året när Säpo slog till mot en lägenhet i Akalla i norra Stockholm och en fastighet i Strömsund i Jämtland och åtalades för förberedelse till terrorbrott tillsammans med en 46-årig man.

Länsstyrelsen uppmanar folk att stanna inomhus
Under söndageftermiddag väntas stora snömängder dra in över Västernorrlands län. Länsstyrelsen uppmanar allmänheten att inte bege sig ut i trafiken.

– Det vi ser som högst troligast är att det blir problem på vägarna. Även om trafikverket är ute och röjer så kommer det samlas en del snö på vägarna. Sen kan det möjligen bli en del strömavbrott framförallt ute på landsbygden, säger Torbjörn Westman, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen Västernorrland.

Allmänheteten uppmanas att följa trafikläget via Trafikverkets hemsida och via Sveriges Radio P4:s trafikinformation.

– När det gäller elavbrott kan man också förbereda sig så att man ser till att man kan ordna värme och ha vatten förberett. Man ska vara uppmärksam och vara beredd att det kan uppstå problem men orolig tycker jag inte man behöver vara, säger Torbjörn Westman.

Enligt SMHI väntas uppemot 20-30 cm snö i östra delarna av länet och i västra mellan 15-20 cm.
Det kommer även att bli tidvis frisk ostlig vind, vid kusten tidvis hård vind.

Länsstyrelsen uppmanar även tåg-, buss- eller flygresenärer att ha kontakt med det resebolag de reser med för att få senaste information om eventuella förseningar eller inställda turer.

Striden om nödläget fortsätter i USA
I USA fortsätter kampen mellan kongressen och Vita huset om pengarna till en mur mot Mexiko. Trump lade i fredags in sitt veto mot kongressens beslut att häva det nödläge som presidenten utlyst för att få loss murpengarna, men demokraterna i kongressen har ännu inte gett upp.

– Mina republikanska kollegor borde gripa tillfället och stå upp mot kejsarfasonerna, twittrar den demokratiske senatorn Richard Blumenthal.

Talmannen i representanthuset, demokraten Nancy Pelosi, har aviserat ännu en omröstning i kongressen i slutet av mars, där hon hoppas nå den två- tredjedelsmajoritet som krävs för att häva presidentens veto.

De tolv republikanska senatorer som röstade med demokraterna har hållit en lägre profil, väl medvetna om presidentens syn på lojalitet.

Andra som röstat i linje med presidenten tackar honom på twitter för att han använt sin vetorätt.

Kampen om murpengarna och nödläget handlar ytterst om huruvida en president har rätt att kringgå kongressens beslut i budgetfrågor, något som kongressen enligt konstitutionen har makt över.

I och med nödläget kan Trump få loss de murpengar som kongressen inte velat uppbåda.

Men metoden är kontroversiell, och i kölvattnet har det uppstått något så ovanligt som ett samarbete över partigränsen för att stoppa presidentens politik.

Nödlägesomröstningnen är dessutom andra gången den här veckan som republikanerna i senaten trotsar presidenten. I onsdags röstade man för att stoppa kriget i Jemen, helt på tvärs med Trumps linje.

Samma förslag väntas gå igenom i representanthuset, så snart kan presidenten behöva använda sin vetorätt igen.

Dödsoffren var mellan 3 och 77 år
I Nya Zeeland har anhöriga nu fått en lista med detaljer kring offren i terrordåden mot två moskéer i staden Christchurch, och flera medier har tagit del av uppgifterna.

Av dem framgår att 44 av de dödade var män, och att fyra var kvinnor. Två av de totalt 50 dödsoffren återstår att identifiera.

De ihjälskjutna var mellan 3 och 77 år gamla, och hade sitt ursprung i flera olika länder.

Dödssiffran kan komma att stiga eftersom läget fortfarande är kritiskt för tolv av de skadade…………….Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

لسرعة التواصل معنا ارسل ايميل لنا ..اضغط هنا

h2>إضغط هنا لتفوز بجائزة ضربة حظ مع الشركة الراعية ..أشترك مجانا لتكون مؤهل للفوز من هنا . يمكنك أن تجرب عدة مرات وتؤهل نفسك لرحلة العمر مجانا اضغط هنا

Dela detta:

أضف تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: