الأخبار في السويد

Kvällsnyheter i Sverige idag 16/03/2019

ستوكهولم - السويد بالعربي /

Sveriges NyheterNu kartläggs misstänkte 28-åringen
Kartläggningen av den 28-årige Brenton Tarrant som misstänks för attackerna i Nya Zeeland, är i full gång — på lördagsförmiddagen lokal tid häktades han av domstol.

Samtidigt tittar Turkiet och flera europeiska länder närmare på vad mannen gjorde under resor. 28-åringe Brenton Tarrant, som är australisk medborgare, misstänks för attentaten mot två moskéer i och i utkanten av staden Christchurch på fredagen.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

49 människor dödades vid dåden, som av premiärminister Jacinda Ardern beskrivs som terrordåd. Enligt olika medier har mannen varit i Nya Zeeland under relativt kort tid. Australiens premiärminister Scott Morrison kallar honom för en “våldsam, högerextrem terrorist”.

Den misstänkte gärningsmannen har framträtt i en första förhandling i en domstol i Nya Zeeland. Den hölls av säkerhetsskäl bakom stängda dörrar och där beslutades att han ska stanna i häkte utan möjlighet till borgen till nästa domstolsframträdanden den 5 april.

Samtidigt pågår kartläggningen av Brenton Tarrant, som inte har ett brottsligt förflutet och inte har stått på någon övervakningslista för potentiella terrorister.

Enligt enligt egen utsago ska han ha planerat dådet i två år, och valde ut de specifika platserna för tre månader sedan.

Flaggan kommer att hissas på halv stång på i dag över hela Nya Zeeland och flera initiativ att samla in pengar till de drabbade familjerna har genererat hundratusentals nyzeeländska dollar från givare.

48 fördes till sjukhus efter attackerna och Greg Robertson, chefskirurg vid Christchurch sjukhus, uppger att de flesta är män i 30-40-årsåldern.

Han beskriver kaoset som uppstod när offer från gårdagens dåd började strömma in.

– Det var ett blodbad som kom in genom våra dörrar i går, säger chefskirurgen Greg Robertson vid en presskonferens.

Många har behövt opereras flera gånger för komplicerade skottskador. Elva personer får fortfarande intensivvård.

– Jag är exceptionellt stolt över hur vår personal har hanterat den här situationen, säger Robertson vid presskonferensen.

Robertson säger på lördagsförmiddagen lokal tid att 36 personer fortfarande vårdas på Christchurchs sjukhus, bland dem två barn, en tvåårig pojke och en 13-årig pojke. Barnens tillstånd uppges vara allvarligt, men stabilt.

Sju personer har skrivits ut och resterande, däribland en fyraårig flicka, har förts till sjukhuset i Auckland för att få specialistvård.

– Fyra personer dog på väg till sjukhuset i går innan de kom fram, säger Robertson.

Google uppger att man har plockat bort tusentals filmer och kommentarer efter fredagens terrorattack mot två moskéer i Christchurch i Nya Zeeland som hittills krävt 49 människors liv, rapporterar stuff.co.nz.

Dådet vid en av moskéerna direktsändes via Facebook. Videon samt den misstänktes konton på sociala medier raderades kort efter sändningen.

Nyzeeländska myndigheter uppmanar allmänheten att inte dela materialet och påpekar att man genom delning kan göra sig skyldig till brott.

Paris: Demonstranter attackerar polisbilar
Efter flera veckor av relativt lugna demonstrationer, blev denna den 18:e lördagen med de gula västarnas proteser i Paris, återigen våldsam. På paradgatan Champs-Élysées har demonstranter idag drabbat samman med polis och minst ett 80-tal personer har omhändertagits för förhör.

På paradgatan Champs-Élysées satte demonstranter barrikader i brand, de krossade skyltfönster och länsade modebutiker. Och den berömda restaurangen Fouquet’s vandaliserades. I närheten brann en banklokal och de boende i huset fick evakueras.

Enligt inrikesministeriet var det under förmiddagen omkring 8.000 demonstranter i Paris, varav 1.500 var svartklädda och på plats enbart för att vandalisera. Mot dem svarade 5.000 poliser med bland annat tårgas och vattenkanoner.

Protesterna sammanfaller med att regeringen Macrons debattrundor med allmänheten kommit till Paris. De har under dagen pågått i Grand Palais längre ner på gatan. De gula västarna har valt den här dagen för att lämna ett kraftfullt meddelande till regeringen om vad demonstranterna anser är regeringens brist på social rättvisa.

De gula västarnas demonstrationer har samlat allt färre deltagare och det har också varit mindre skadegörelse under de senaste veckorna. Många affärsinnehavare och andra företag skyddar inte längre sina skyltfönster med masonitskivor, som de gjort tidigare.

En viss trötthet har infunnit sig efter 18 veckors protester, som även har påverkats landets ekonomi. Men enligt en av de gula västarnas profilerade företrädare, Eric Drouet, kommer protesterna att fortsätta.

Expert: Hot från högerextrema i skymundan
Terrordåd och hot från högerextremt håll kommer alltför mycket i skuggan av dagens fokus på radikal jihadism. Det säger analytikern Hans Bruun vid Försvarshögskolan med anledning av attacken i Nya Zeeland

– Problemet är att det högerextrema våldet aldrig får samma täckning och uppmärksamhet i mainstreammedia, utan det försvinner i bruset av IS debatter och IS resenärer och allt annat som ska diskuteras, säger Hans Bruun, analytiker vid Försvarshögskolan.

Den 28-årige man som misstänks för dådet i Christchurch i Nya Zeeland tros komma från en högerextrem miljö – i likhet med Anders Behring Breivik som ju dömts för terrordådet i Oslo 2011.

Antalet våldsbejakande extremister i Sverige totalt sett beräknas idag till omkring 3 000 personer enligt Säkerhetspolisen där Nina Odermalm Schei är kommunikationschef:

Av dem ungefär 2.000 våldsbejakande islamistiska extremister och övriga utgörs av vik makt-miljön och den autonoma miljön, berättar Nina Odermalm Schei.

Uppfattningen att högerextremismen hamnar i skuggan av framför allt radikal jihadism delas av författaren Anna Lena Lodenius som studerat extremnationalistiska rörelser. Hon ser även på hur det internationella polissamarbetet pekar åt samma håll:

– Det man ser inte bara i Sverige utan på europeisk nivå i exempelvis de senaste rapporterna från Europol, så visar ju även dem att antalet högerextremistiska dåd och offer för högerextremistiska dåd har ökat på senare tid. Och det har ju också att göra med att kalifatet har fallit och att det har hänt saker i den här andra miljön, säger Anna-Lena Lodenius.

Hundratals övergrepp rapporteras
I Polen har den katolska kyrkan för första gången kommit med uppgifter om hur många unga som rapporteras ha blivit utsatta för övergrepp av personer inom kyrkan.

Den katolska kyrkans roll i Polen är stark inte bara i det privata utan också politiskt. Uppskattningsvis 12 miljoner polacker går i kyrkan varje söndag.

Att öppet tala om att man utsatts för övergrepp av präster kan därför på många sätt vara svårt och det har länge varit rätt tyst om det här.

Men under flera dagar har ledare för kyrkan samlats i Warszawa för att diskutera övergrepp och hur kyrkan ska kunna skydda barn.

Nu uppger den katolska kyrkan i Polen att det har rapporterats om 382 fall där unga utsatts för sexuella övergrepp. Det handlar om tidsperioden 1990 fram till juni 2018.

I höstas krävde en stiftelse som representerar offer i Polen att det måste bli en ändring och att förövare måste bestraffas.

Stiftelsen vill bland annat att de skyldiga ställs inför rätta och att de ledare inom kyrkan som har känt till övergreppen men har valt att flytta brottsanklagade präster till andra församlingar, också ska bestraffas.

Nyligen avlägsnades en staty av en präst på grund av anklagelser mot honom om övergrepp på unga. Prästen har tidigare hyllats för sina insatser för demokratin under 1980-talet.

Också i Tyskland har den katolska kyrkan behandlat övergrepp under de senaste dagarna. Nu finns ingen tid att förlora då det handlar om att göra något åt misstankarna om övergrepp på barn, är budskapet.

I höstas publicerade kyrkan i Tyskland en utredning som pekar på omfattande övergrepp: under åren 1946 till 2014 skulle 3677 unga ha utsatts för någon form av sexuella övergrepp av 1 670 personer inom kyrkan.

Personerna bakom utredningen befarar att detta bara är en bråkdel av alla fall inom kyrkan i Tyskland, uppger nyhetsbyrån AFP.

Rekordvinst till okänd vinnare
På lördagen vaknar någon i Mellansverige som kan kalla sig halv miljardär, efter att ha kammat hem en rekordvinst i ett lotterispel.

Vinsten på 561 942 260 är tidernas överlägset största svenska spelvinst, enligt Svenska Spel.

Vinnaren är en man i södra Mellansverige, enligt Magnus Fridell, vinnarkommunikatör på Svenska Spel.

Mannen som lämnade in lyckoraden har ännu inte gett sig till känna. Det är oklart om det är en eller flera personer som delar på rekordvinsten.

– Vi kommer att försöka kontakta honom nu på förmiddagen. Det gäller att ta sig framåt väldigt försiktigt, för det här är ett besked som är minst sagt omtumlande. Det kommer att ställa livet på sin spets.

När kan vinnaren plocka ut pengarna?

– Det kommer att ske så snart som möjligt, och det sker på ett fysiskt bankmöte med oss och personal från banken. Det kommer att vara ett gediget arbete för att få personen att känna sig trygg i vinsten. Den kommer att få lång juridisk och ekonomisk rådgivning, det är en del i vårt spelansvar……….Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

.....المزيد هذه الأخبار وعشرات الأخبار الأخري تجدونها على موقع السويد بالعربي من ستوكهولم

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .اذهب الى اعلى الصفحة

اضغط هنا للذهاب إلىالصفحة الرئيسية

Dela detta:

أضف تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: