Kvällsnyheter i Sverige idag 14/03/2019

الأخبار في السويد
الأخبار في السويد

Sveriges NyheterEU-parlamentet: Utsläppen ska minska snabbare
EU-länderna måste snabba på sina minskningar av koldioxidutsläpp för att nå målet om nettonollutsläpp till 2050, säger EU-parlamentet i dag.

لمعرفة امساكية شهر رمضان 2019 في السويد اضغط هنا
ابحث عن مدينتك وتابع امساكية رمضان 2019 في كل مدينة ومقاطعة بالسويد اضغط هنا ،، أخبار وانشطة رمضانية من السويد اضغط هنا

Till 2030 bör utsläppen i Europa ha minskat med 55 procent jämfört med 1990, enligt dagens icke bindande resolution. Idag är det beslutade målet 40 procent mindre utsläpp.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

EU-parlamentet vill även fördela pengar till kolgruvedistrikt och andra regioner som drabbas hårt när klimatutsläppen ska ner i Europa.

Dessutom anser parlamentet att minst 35 procent av EU:s forskningsbudget bör gå till projekt som kan gynna klimatet.

Resolutionen röstades igenom i Strasbourg idag med 369 röster mot 116, 40 avstod från att rösta.

Trailrar satt inte fast ordentligt
Flera av de trailrar som fraktades på godståget som orsakade olyckan på Stora Bältbron i Danmark i januari, satt inte fast ordentligt. Det framgår i en rapport från haverikommissionen, som Danmarks radio tagit del av.

Åtta personer dog när en trailer från godståget lossnade och träffade ett passagerartåg.

Det var hårda vindar i området när olyckan skedde.

Norges justitieminister tar timeout
En bil som tillhör den norska justitieministern Tor Mikkel Wara sattes i brand utanför hans hem i helgen. Det hela misstänks nu vara ett fabricerat hot — och den norska säkerhetspolisen PST misstänker att Waras sambo låg bakom branden.

Det var natten till den 10 mars, i söndags, som parets bil började brinna. På torsdagen var poliser återigen på plats vid bostaden och bilen i fråga bärgades från platsen.

– Hon (sambon) greps under torsdagen och blev för första gången underrättad om vår misstanke vid gripandet, säger PST-chefen Benedicte Bjørnland.

– Händelsen ses i sammanhanget av tidigare hot mot justitieministern där den nu misstänkta kan ha lagt till rätta för att polisen skulle utreda denna händelse som en upptrappning av tidigare hot.

Tor Mikkel Wara representerar högerpopulistiska Fremskrittspartiet och blev Norges justitieminister i april förra året.

Wara har tidigare larmat om hot och vandalism vid sitt hem. Sambon misstänks inte för något av dessa brott, meddelar PST.

Högt uppsatt inom Försvarsmakten häktad
En anställd vid Försvarsmakten som haft flera tunga chefsuppdrag inom svenskt säkerhet- och försvarsarbete häktades i dag på sannolika skäl misstänkt för grovt koppleri och våldtäkt.

Enligt utredningen har den den misstänkte mannen under flera år, fram till och med 2018, organiserat prostitution. Dels i Stockholm och dels i mannens hemkommun, som ligger i Stockholmsområdet.

– Den här mannen har hjälpt till med olika praktiska saker kring en prostitutionsverksamhet, säger åklagare Daniel Suneson.

– Sexköparna givetvis personer som vi kommer att höra. Vi har inte fullständig id på sexköparna dessvärre

Åklagaren räknar med att kunna identifiera och förhöra en handfull misstänkta sexköpare, som en del i utredningen.

Det är i nuläget oklart hur många sexköp som den misstänkte har organiserat, enligt åklagaren.

– Det är under en lång tid och relativt regelbundet under de här åren. Så det blir många gånger totalt, säger åklagare Daniel Suneson.

Den misstänkte mannen har haft flera chefsuppdrag inom svenskt säkerhet- och försvarsarbete.

Det misstänkta koppleriet ska ha skett under en period då mannen arbetade på uppdrag åt Säkerhetspolisen -– vars chef idag säger så här om det.

– Det är allvarligt. Vi känner till ärendet och tittar på det, säger Klas Friberg, chef för Säkerhetspolisen.

Vad säger det om era säkerhetskontroller?

– Ingenting, för vi har inte kommit så långt i vår analys av det här ärendet.

Ärendet inleddes förra året då målsägaren anmälde mannen för misshandel. Därefter berättade hon för polisen att hon även utsatts för koppleri.

Utöver grovt koppleri häktades mannen idag för flera våldtäkter mot kvinnan, som ska ha skett 2012, innan den misstänkta koppleriverksamheten inleddes.

Mannen greps i sitt hem i måndags. Det var även i måndags, som mannens arbetsgivare, Försvarsmakten.. fick kännedom om polisutredningen mot mannen.

– Åklagaren har sagt att det här inte är kopplat till hans tjänstgöring i Försvarsmakten. Nu har det här precis blivit känt, så det är för tidigt att säga vad myndigheten Försvarsmakten kommer att göra, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Mannen nekar till brott, enligt hans advokat Rebecka Abeditary.

– Vi kommer inte ge några vidare kommenterar i i nuläget, utan hänvisar till att han nekar till brottsmisstankarna, säger hon.

Soldat åtalas för “blodiga söndagen”
En tidigare soldat i Storbritannien åtalas för medverkan i den så kallade “Blodiga söndagen”, 1972.

Då sköts 13 obeväpnade demonstranter ihjäl i Londonderry på Nordirland, rapporterar Sky News.

Dödsskjutningen blev en av de mest betydelsefulla i Nordirlands konfliktfyllda historia.

Den utfördes av reguljära brittiska arméenheter och inför allmänt beskådande och mot ett demonstrationståg.

Svenskt foto uppges vara skräckbild från Myanmar
Ett foto från Stockholm har delats flera tusen gånger på Facebook och uppges felaktigt vara från Myanmar. Nyhetsbyrån AFP har gjort en faktagranskning.

I Myanmar, tidigare Burma, har sociala medier använts mycket för att spä på motsättningar. Fotot som sprids nu kan stärka hat mellan olika grupper.

Bilden har spridits i flera arabiska länder på Facebook den senaste tiden, berättar journalisten Guillaume Daudin vid nyhetsbyrån AFP i Paris. Redaktionen är en av många som satsar alltmer på att spåra rykten och spridning av falska uppgifter.

Fotot kommer från en demonstration 2016 på Sergels Torg mot köttproduktion. Tunt klädda kvinnor ligger inplastade i lådor och ska föreställa förpackade människor på ett otäckt sätt- en protest mot att djur används till köttproduktion. Reportern såg att texten på lådorna var på svenska och att det stod Sverige.

– Fotot hade ingenting att göra med Myanmar, säger faktagranskaren Guillaume Daudin vid AFP till Ekot.

När bilden nu delas flera tusen gånger på Facebook är det groteska och falska budskapet att det är kött från muslimska kvinnor som är till salu i Myanmar, visar AFP:s faktagranskning som redaktionen publicerat på arabiska.

”Inga medier berättar om det, ingen fördömer det” står det bland kommentarerna på Facebook, berättar Guillaume Daudin.

Det är en vanlig typ av kommentarer när det handlar om falska uppgifter som ska väcka känslor.

– Det är ofta svårt att veta vad syftet är bakom falska uppgifter som sprids, betonar faktagranskaren vid AFP.

Men i det här fallet ser det ut att vara att spä på motsättningar ännu mer med ilska riktad mot regeringen i Myanmar och övergreppen mot muslimska rohyngier.

Facebook har använts mycket som plattform för att sprida hat mellan buddhister och muslimer i Myanmar, med budskap riktade till båda grupperna. Företaget Facebook har bett om ursäkt för hur det bidragit till våldet och fördrivningarna av människor.

AFP betonar hur särskilda faktagranskningar om ryktesspridningar behövs nu eftersom vem som helst kan nå ut med budskap till ett väldigt stort antal människor, precis som med fotot från Sergels Torg.

Säpo: Hoten mot Sverige ökar
Den våldsbejakande islamistiska miljön utgör fortfarande det största hotet mot Sverige, enligt Säpo.

På torsdagen presenterades Säkerhetspolisens årsbok för 2018. Den svarar bland annat på hur underrättelsehotet ut mot Sverige ser ut, och hur extremistmiljöerna har utvecklats och hur deras verksamhet förändrats.

Det har varit ett händelserikt år för Sverige och för Säkerhetspolisen, enligt säkerhetspolischef Klas Friberg.

– 2018 har inneburit att arbetet inom samtliga våra verksamhetsområden är och har varit intensivt, säger han.

Valet och den efterkommande regeringsbildningen var en av händelserna som Säpo jobbade med 2018.

– Ingen omfattande påverkanskampanj, i syfte att påverka det svenska valet, ägde rum, säger Klas Friberg.

Säpo skriver också att hotbilden mot Sverige är bredare än tidigare samt att det finns brister i säkerhetsskyddet.

– Vi har idag ett läge där hotbilden mot Sverige är bredare och ser annorlunda ut än vad den gjorde för bara några år sedan. Situationen i vår omvärld har förändrats och hoten mot vårt land är mer omfattande än på flera år, säger Klas Friberg.

– Den tekniska utvecklingen har gjort statliga aktörers cyberinhämtning mer avancerad, samtidigt pågår också den traditionella personbaserade inhämtningen där främmande makt värvar agenter.

Under senare år har framför allt Ryssland utvecklat förmågan att agera inom gråzonen, där man aktivt och dolt påverkar andra stater, enligt Säpos årsbok – där man även konstaterar att säkerhetsskyddsinventeringen som Säpo gjorde under förra året visade på vissa förbättringar i myndigheternas säkerhetsskydd, men att det finns fortsatt brister.

Ryssland försöker påverka bilden av Sverige, via olika kanaler, både öppna och dolda. Ett exempel på detta är hur ryska medier målande beskriver Sverige som ett land i ständig kris, enligt Säpo.

Även Kina bedriver verksamhet mot Sverige inom ramen för det som är en gråzon. Det handlar om både lagliga och olagliga metoder, industrispionage, politiskt spionage, i syfte att stärka Kinas ekonomi och militära förmåga, enligt myndigheten.

Enligt årsboken utgör den våldsbejakande islamistiska miljön fortfarande det största hotet mot Sverige, utifrån ett attentatsperspektiv.

– Ett tillbakatyckt IS är inte samma sak som ett besegrat IS, säger Ahn-Za Hagström, analytiker på Säkerhetspolisen.

Enligt Säpo finns totalt tre extremistmiljöer som har som mål att ändra samhällsordningen. Utöver den våldsbejakande islamismen handlar det om vit makt-miljön och den autonoma miljön.

Dessa aktörer agerar genom att systematiskt använda våld, hot och trakasserier för att avskaffa eller ändra Sveriges demokratiska styrelseskick, enligt Säpo.

– Genom att öka kunskapen om extremistmiljöernas uttryckssätt gör att vi tillsammans kan öka samhället motståndskraft mot våldsbejakande extremism, säger Ahn-Za Hagström………………Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer

اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: