Morgonnyheter i Sverige idag 14/03/2019

Morgonnyheter i Sverige
Morgonnyheter i Sverige

Sveriges NyheterUtredning om mord på 11-åring läggs ner
Utredningen av ett uppmärksammat fall, där en 11-årig pojke 2001 hittades mördad i med ett stort antal stickskador i ett skogsområde i stadsdelen Hovsjö i Södertälje, har lagts ner.

لمعرفة امساكية شهر رمضان 2019 في السويد اضغط هنا
ابحث عن مدينتك وتابع امساكية رمضان 2019 في كل مدينة ومقاطعة بالسويد اضغط هنا ،، أخبار وانشطة رمضانية من السويد اضغط هنا

Efter överprövning av ärendet återöppnades det 2018.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

Men efter bland annat nya dna-analyser har chefsåklagaren beslutat att lägga ned utredningen, då hon bedömer att bevisningen inte är tillräcklig för att klarlägga händelseförloppet.

Det skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Socialtjänsten mörkade uppgifter om mamman
Ekot kan i dag avslöja fler felaktigheter i socialtjänstens hantering av det uppmärksammade vårdnadsärendet i Varberg. Vår fortsatta granskning av sekretessbelagda handlingar visar nu att kommunen i avgörande skrivelser mörkat viktiga detaljer om mammans umgänge med barnet.

Mamman, som vi kallar “Maria”, berättar att hennes försök att påpeka felen varit förgäves.

– Jag blir arg, förtvivlad. Man är rättslös. Det är som att stångas mot en betongvägg, säger “Maria”.

Fallet med pappan som fick ensam vårdnad om sin treåriga son för att kunna bevisa att han var oskyldig till det våld mot barnet och mamman han hade blivit anklagad för har engagerat många.

Förra året uppmärksammades fallet stort. Efter detta har pappan dömts för misshandel mot “Maria”, en dom som överklagats. Anklagelserna om våld mot barnet har inte lett till åtal.

På onsdagen kunde Ekot avslöja hur socialtjänstens utredare erkänt att hon skrivit fel i utredningen angående mammans påstådda kvarhållande av barnet. Nu har vi gått igenom ett stort antal sekretessbelagda uppgifter i fallet, och det visar sig att socialtjänsten begått fler allvarliga fel.

Utredarna har utelämnat viktiga och avgörande uppgifter om “Marias” föräldraförmåga i den utredning som skickades till tingsrätten efter hennes vistelse med sonen på samma HVB-hem som pappan hade vistats på.

Exempelvis lyfter socialtjänsten på ett positivt sätt fram att pappan, inför barnets umgänge med “Maria”, förberett en väska åt sonen med bland annat mediciner, kläder och mellanmål.

Detta har även “Maria” gjort inför barnets umgänge med pappan, något som framgår av HVB-hemmets journalanteckningar som Ekot gått igenom. Men det skriver socialtjänsten inte i sin sammanfattning av vistelsen på hemmet.

Ett annat exempel: enligt socialtjänsten frågar sällan “Maria” sin son hur han haft det efter umgänge med pappan, något som domstolar brukar se allvarligt på då det visar att ena förälder inte underlättar och uppmuntrar umgänge med den andra föräldern.

Men i HVB-hemmets daganteckningar finns utförliga beskrivningar som visar på det totalt motsatta.

Ur journalen:

“Hon frågar XX (sonen, red.anm.) vad han har ätit hos farmor och farfar, hon frågar om han sovit bra och om han tittat i farfars kikare”.

En annan anteckning i journalerna:

“Mamma sitter på en pall och samtalar, här frågar också mamma hur XX haft det hos pappa och var de befunnit sig.”

Men i socialtjänstens avgörande skrivelse, som ligger till grund för tingsrättens bedömning av vem som ska ha vårdnad om barnet, står det i stället detta korta påstående:

“Hon frågar sällan XX hur han har haft det i anslutning till att han kommer tillbaks till henne.”

Utredarens beskrivning av “Marias” vistelse med sonen.

Vidare skriver socialtjänsten att sonen trotsar mamma, men inte att han även trotsar sin pappa, vilket framkommer om man läser hemmets utförliga text om vistelsen där.

Titti Mattsson är professor i offentlig rätt vid Lunds universitet. Hon menar att de här uppgifterna gör det svårare för tingsrätten att fatta ett korrekt beslut som till slut ska gynna barnet.

– Här har det inte blivit bra från början. Det försvårar ju för tingsrätten att kunna fatta ett beslut som är till barnets bästa, säger Titti Mattsson.

Socialtjänsten hänvisar till sekretess och vill inte svara på frågor om det här. Socialnämndens ordförande, moderaten Erland Linjer, vill inte heller gå in i ärendets detaljer.

– Jag har inte sett det här. Jag har inte tillgång till det här vårdhemmets anteckningar.

Jag kan visa dig, jag har dem här.

– Nej, det behövs inte. Det är ändå domstolen till slut som ska ta del av det här, säger Erland Linjer.

“Maria” säger att hon inte är en perfekt förälder. Hon har sina brister. Men att förvanska sanningen på det här sättet känns rättsosäkert.

– Det känns som att ju mer fel de gjort desto mer vägrar de rätta till det. Man bara håller varandra om ryggen och ber till gudarna att det försvinner, säger “Maria”.

Ekot har sökt barnets pappa via hans ombud, men utan resultat.

Flera får vänta på fiber – kyrkan bromsar bredbandsutbyggnaden
I Floda utanför Katrineholm står närmare 30 hushåll utanför när övriga samhället nu får snabbt bredband.

Det är bland annat Strängnäs stifts höga krav på ersättning för markintrång som stoppat fiberutbyggnaden på flera håll i Sörmland.

Stiftets grundkrav ligger på 18 kronor metern, vilket är fyra gånger mer än stiftet skulle få om statliga Lantmäteriet går in och gör en så kallad ledningsförrättning.

Fiberleverantörer som IP Only, Zitius och Gästabudsstaden säger blankt nej till stiftets krav.

Det här har ställt till problem i Näshulta i Eskilstuna, i Flodabygden i Katrineholm och i Aspa i Nyköping där enskilda hushåll hamnat i kläm.

Stoppade plan kan ge höjda biljettpriser
Efter flygolyckan i Etiopien i söndags då 157 människor dog har flygplanstillverkaren Boeing har rekommenderat att modellen 737 Max tillfälligt stoppas globalt. Det kan få verkningar för resenärer, enligt flygsäkerhetsanalytikern Hans Kjell.

Det var igår kväll som Boeing i samråd med amerikanska myndigheter gick ut med rekommendationen. Och idag kom uppgifter om att de svarta lådorna skickats till Paris för analys och samtidigt pågår haveriutredningen i Etiopien.

Resenärer kan komma att känna av konsekvenserna av de stoppade planen, enligt Hans Kjell.

– Det betyder alltså en ekonomisk fråga väldigt starkt, att man håller kvar så många plan på marken. Det innebär att transportkapaciteten globalt kommer att minska, helt enkelt, säger Hans Kjell, flygsäkerhetsanalytiker.

Vad får det för konsekvenser för alla som ska ut och flyga?

– Det kommer att bli inställda flygningar, det kommer att bli ombokningar, det kommer kanske bli dyrare biljett priser. Vi vet inte i nuläget, säger Hans Kjell.

Hur länge blir det så, för man vet inte hur länge stoppet kommer att vara?

– Det pågår ju haveriutredning intensivt nu i Etiopien med sista haveriet och med erfarenheter från haveriet i höstas som drabbade det första flygplanet av samma typ. Man har börjat jobba med att söka felfunktioner i programvaran till det nya systemet, eller trimmsystem som Boeing har utvecklat till den nya typen, säger Hans Kjell.

Många ryska IS-krigare vill återvända
Tusentals ryssar har rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till terrororganisationen IS. Nu vill en hel del av dem tillbaka, rapporterar Ekots korrespondent från Tjetjenien.

– Just nu har vi, bara hos oss, mer än 2 500 registrerade som befinner sig i Irak och Syrien, säger Hedda Saratova. De flesta är ryska medborgare.

Hedda driver en liten organisation i ett kontorshus på den centrala Putinavenyn i tjetjenska Groznyj, där folk från IS kan få hjälp att återvända.

Bland annat har de hjälpt 135 ryska kvinnor och barn att komma tillbaka från IS.

– Främst behöver de anpassa sig till samhället, säger Hedda Saratova, och det tjetjenska samhället behöver vara redo att acceptera dem, vilket är långt ifrån självklart.

– Vilket blir sättet att se på de här barnen från Raqqa, som ska gå i skolan eller på ett dagis? undrar Hedda Saratova.

Återvändandet av de från IS är omstritt även i Ryssland och har kritiserats av säkerhetstjänsten FSB. Just nu tillåts barn komma tillbaka, vilket stöds av president Vladimir Putin.

I Tjetjenien bestämmer den enväldige Ramzan Kadyrov allt. Återvändandet används där som ett sätt att profilera honom som muslimsk ledare, men handlar kanske mer om att få kontroll över ett hotfullt inflöde av extremister med stridserfarenhet, många av ryssarna i Syrien kommer från Tjetjenien.

Inte heller Hedda Saratovas organisation hade kunnat göra något utan ett godkännande från Kadyrov.

– Visst finns det onda människor bland dem som vill tillbaka, tycker Hedda och de ska behandlas på ett helt annat sätt. Alla som kommer tillbaka kan få stå till svars.

– Att inte ta dem tillbaka, att lämna dem där, då blir de till slut en större fara för oss, säger Hedda Saratova, som också är kritisk mot de som funderar på att förneka folk sitt medborgarskap.

– IS-folket, eller deras barn, de kommer till slut tillbaka i vilket fall, säger hon.

Dramatik vid “Domedagsglaciären”
Den enorma Thwaitesglaciären i Västantarktis kallas även Domedagsglaciären, eftersom den anses spela en nyckelroll vad gäller havsnivåförändringar.

Ett forskarteam befinner sig nu vid glaciären för att ta reda på vad som orsakat den stora avsmältning av is i och under glaciären de senaste åren, och vad det kan få för konsekvenser.

Oceanograf Anna Wåhlin från Göteborgs universitet är en av forskarna på plats. Hon fick själv uppleva dramatiken för bara några dagar sedan när Thwaitesglaciären började släppa stora isstycken, samtidigt som forskarteamet höll på att ta prover i området.

– Precis när vi fått upp vår undervattensfarkost började det accelerera. Det gick på några timmar bara, så flyttade sig isen fram ett par kilometer, säger Anna Wåhlin.

Enligt Anna Wåhlin vet man inte vad det här betyder. Det kan vara en naturlig cykel.

– Men vi har bara data som sträcker sig 20 år tillbaka i tiden, säger Anna Wåhlin, som befinner sig ombord på ett forskningsfartyg i området.

 

………Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer

اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: