Kvällsnyheter i Sverige idag 13/03/2019

الأخبار في السويد
الأخبار في السويد

Sveriges NyheterSocialtjänsten ställde egna diagnoser på mamman
Ekot kan nu avslöja fler uppgifter om det uppmärksammade vårdnadsärendet i Varberg. Vår granskning av sekretessbelagda handlingar visar att socialtjänstens utredare ställt egna psykiatriska diagnoser på mamman – och detta utan att någon läkare varit inblandad i bedömningen.

لمعرفة امساكية شهر رمضان 2019 في السويد اضغط هنا
ابحث عن مدينتك وتابع امساكية رمضان 2019 في كل مدينة ومقاطعة بالسويد اضغط هنا ،، أخبار وانشطة رمضانية من السويد اضغط هنا

– Jag utgår från att det direkt är olagligt. En socionom ska överhuvudtaget inte sätta diagnoser på någon annan, säger vice ordföranden i socialnämnden Turid Ravlo Svensson (S).

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

I juli förra året miste mamman, som vi kallar “Maria”, vårdnaden om sin treårige son. Barnets pappa, som inte bott med sonen i ett och ett halvt år, fick ensam vårdnad för att få möjligheten att bevisa att han var oskyldig till anklagelserna om våld mot både barnet och mamman.

Fyra månader efter det här dömdes pappan mot sitt nekande för misshandel mot “Maria”, en dom som överklagats. Det påstådda våldet mot barnet har inte lett till åtal.

I morse kunde Ekot avslöja hur en av socialtjänstens utredare, på en dold inspelning, erkände att hon i utredningen som gått till tingsrätten hade skrivit fel. Hon menade inte att mamman hållit sonen borta från pappan i ett och ett halvt år. Det enda hon menat var att sonen bott hos “Maria”.

– Det är jag som har skrivit det, men XX(sonen, red. anm.) har ju varit hos YY(mamman, red. anm) i ett och ett halvt år. Det är ju det jag menar, säger socialtjänstens utredare.

– Jo, fast så blir det ju inte om du skriver att han har blivit kvarhållen, säger “Marias” advokat Anna Heurlin.

– Ja, jag har skrivit det, och det är fel. Men jag tänker att det är 2018 nu. Vi sitter nån annanstans, vi ska tänka att vi ska blicka framåt. Då lämnar vi det och så funderar vi på hur det ska bli bra framåt. Sen om jag använt fel ord så beklagar jag det, säger utredaren.

Socialnämndens ordförande, moderaten Erland Linjer. har fått lyssna på inspelningen – men menar att han inte hör något erkännande där.

– Jag hör ju att någon där säger något om att “det är möjligt att det kan ha blivit fel”, säger Erland Linjer.

Säger hon så, att det “är möjligt att det blivit fel”?

– Jag kommer inte ihåg den exakta ordalydelsen just nu, men nånting sånt ja.

Hon säger “Det är jag som har skrivit det och det är fel”. Så säger hon.

– Okej.

Socialsekreteraren medger ju.

– Nä, jag hör inte att hon säger så.

Så du hör inte att socialsekreteraren säger att hon själv har skrivit fel angående uppgiften om att mamman ska ha hållit sonen borta från pappan i ett och ett halvt år?

– Nej, jag hör inte att hon säger så.

När Ekot granskar sekretesshandlingar som hör till ärendet så hittar vi fler uppgifter som flera bedömare anser är uppseendeväckande. Där framkommer det till exempel att socialtjänsten ställt egna diagnoser på “Maria”. I en handling, med anteckningar från ett observationstillfälle hemma hos henne, så står det till exempel att hon har en “manisk blick”.

Och enligt en källa inom kommunen så har handläggarna i ärendet sagt att de är övertygade om att “Maria” har en psykisk sjukdom, som heter Münchausen by proxy. Det är en ovanlig form av barnmisshandel där framför allt mödrar skadar sina barn för att få uppmärksamhet av vårdpersonal.

I den familjerättsliga utredningen nämns inte sjukdomen specifikt, men i flera delar anklagas “Maria” av utredarna för att överdriva sonens mjölk- och äggallergier.

Men Ekot har läst barnläkarens utlåtande till socialtjänsten om pojkens allergier. Även personalen på den allergianpassade förskoleavdelningen där pojken går har intervjuats av utredarna. Och samtliga pekar på att sonen har en allvarlig allergi, som till och med kan leda till andningssvårigheter. Trots det framgår det av skrivningarna från kommunen att “Maria” överdriver pojkens besvär.

En person som engagerat sig i “Marias” fall är vice ordföranden i socialnämnden, socialdemokraten Turid Ravlo Svensson.

– Jag blir så förbannad, rent ut sagt, när jag pratar om det här. Det är så illa skött, säger Turid Ravlo Svensson (S).

Ansvariga politikern, ordföranden i nämnden Erland Linjer, håller med om att diagnoser på klienter ska ställas av professionella.

– Ska någon få en diagnos så är det ju i så fall en psykiatriker eller psykolog som ställer den diagnosen, efter en noggrann utredning, säger Erland Linjer (M).

Åklagaren: Han har slagit en yxa i bakhuvudet på den avlidne
Rättegången mot den man som står åtalad för styckmordet i Kalix i slutet av oktober förra året har inletts.

Brottsrubriceringen är mord och brott mot griftefriden, där den åtalade 49-åringen håller med om händelseförloppet, men förnekar brott.

Oro inför möjlig hård brexit
Inom EU-institutionerna finns viss oro inför att Storbritanniens parlament på onsdagskvällen ska rösta om landet kan lämna EU utan ett avtal, en så kallad hård brexit.

Igår sa brittiska parlamentet återigen nej till utträdesavtalet med EU, och i en intervju med tv-kanalen France 2 fick EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici frågan om det här var sista chansen att nå en framförhandlad brexit-lösning?

– Ja. Det har funnits flera chanser, sa Moscovici, och tillade att det brittiska parlamentet två gånger har röstat nej till utträdesavtalet med EU.

Senast skedde det på tisdagskvällen. Premiärminister May förlorade först sin egen röst och kraxade sig igenom debatten. Sedan förlorade hon parlamentsomröstningen stort, med 149 rösters marginal.

EU-kommissionär Moscovici sade till fransk tv att det inte blir några nya förhandlingar om utträdesavtalet före den beslutade brexit-dagen den 29 mars.

– Det som har ökat kraftigt är risken för det som kallas “no deal”, alltså ett oordnat, brutalt utträde, sade EU:s ekonomikommissionär.

Moscovici anser att EU-länderna nu måste förbereda sina tullmyndigheter på en hård brexit om drygt två veckor.

Den brittiska regeringen säger dock att den inte kommer införa nya gränshinder och godskontroller vid gränsen mellan Nordirland och Irland, även vid en hård brexit.

På onsdagskvällen ska brittiska parlamentet rösta om huruvida landet ska kunna lämna Europeiska Unionen utan ett avtal om den framtida relationen.

– Jag tycker att det skulle vara väldigt, väldigt negativt och betyda, för många britter, en katastrof, säger EU-parlamentariker Jytte Guteland (s) till Ekot.

– Det riskerar jättemycket för vanligt folk, att man får problem med tillgång på mat, mediciner. Viktiga funktioner i samhället riskerar att drabbas väldigt hårt, och det är givetvis negativt för EU också.

– Det här kan inte vara vad någon önskar, utom ett par väldigt extrema röster. Här får vi verkligen hoppas att sunt förnuft rådet vid den omröstningen, avslutar Guteland.

Flera döda i skolskjutning i Brasilien
Minst åtta personer har skjutits ihjäl i en skjutning på en grundskola i utkanterna av Brasiliens största stad São Paolo.

Bland de döda finns fem skolbarn, en vuxen som arbetade på skolan och två misstänkta gärningsmän i tonåren, enligt polisen.

Ytterligare flera barn vårdas på sjukhus med okända skador.

Skolskjutningar är ovanliga i Brasilien trots att landet tillhör de mest våldsamma länderna i världen. Den senaste större skolskjutningen inträffade 2011, då tolv barn sköts ihjäl av en före detta elev på en skola i Rio de Janeiro.

Enligt polisen ska de två misstänkta skyttarna, som bar ansiktsmasker, ha öppnat eld omkring halv tio på onsdagsmorgonen lokal tid. Därefter uppges de ha tagit sina liv.

Förundersökning mot riksdagsledamot om sexuellt ofredande
Åklagare har i dag beslutat att inleda en förundersökning för att utreda uppgifter om sexuellt ofredande med anledning av de uppgifter som förekommit i media om en före detta riksdagsledamoten Eskil Erlandsson, uppger Åklagarmyndigheten.

Fyra moderata riksdagsledamöter har anklagat Erlandsson för sexuella ofredanden.

Åklagarmyndigheten meddelar att man närmast kommer att förhöra de riksdagsledamöter som sagt sig “blivit utsatta av beröringar eller närmanden” från honom.

Myndigheten namnger inte Erlandsson i pressmeddelandet men bekräftar för Ekot att ärendet handlar om den förre ministern. Utredningen rör sexuellt ofredande, men ingen person är i nuläget misstänkt för brott.

Eskil Erlandsson lämnade sina riksdagsuppdrag i torsdags förra veckan på uppmaning av sitt parti. Orsaken uppgavs vara ett oacceptabelt beteende mot kvinnliga moderata riksdagsledamöter, varav en är Cecilie Tenfjord-Toftby.

Enligt henne handlar det om identiska historier vid middagar eller luncher där kvinnorna oönskat fått en hand på låret.

Centerns gruppledare Anders W Jonsson har träffat de fyra kvinnorna.

– De har beskrivit för mig precis vad som hänt och jag har ingen anledning att misstro dem. Det här är något som ligger mycket tydligt bortom gränsen för det acceptabla, har Jonsson sagt till TT.

Nu ska förhör hållas med de riksdagsledamöter som uppgivit att de blivit utsatta av beröringar eller närmanden från mannens sida.

Ingen person är misstänkt för brott i nuläget.

Pär Nuder lämnar sin post hos Skistar
Tidigare finansminister Pär Nuder har lämnat sin post som ordförande i styrelsen för Skistar som bland annat driver skidanläggningarna i Åre och Sälen.

Enligt majoritetsägaren Ekhaga Utveckling AB har Pär Nuder uppvisat ett olämpligt beteende under VM i Åre och har inte längre styrelsens förtroende.

Niklas Sjögren är destinationschef på Skistar i Åre. Han bekräftar uppgifterna, men kommenterar inga detaljer.

– Jag fick information igår och jag är chockad, säger han till P4 Jämtland.

Pär Nuder förnekar alla former av olämpligt beteende och säger till SVT att det handlar om en maktkamp inom Skistar där man vill få bort honom.

Vid halv tre-tiden på onsdagen meddelande Skistar att Pär Nuder avgår.

”SkiStars styrelseordförande Pär Nuder har meddelat styrelsen och valberedningen att han på eget initiativ avgår ur SkiStars styrelse med omedelbar verkan”, skriver Skistar i pressmeddelandet.

P4 Jämtland har sökt Pär Nuder…………….Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer

اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: