Morgonnyheter i Sverige

Morgonnyheter i Sverige idag 13/03/2019

ستوكهولم - السويد بالعربي /

Sveriges NyheterDirekt från rättssalen: Busschaufför åtalas för olyckan
En tidig morgon i april 2017 välte dubbeldäckaren med 58 personer ombord på väg på skidsemester. Tre ungdomar omkom och många skadades. Nu inleds rättegången mot chauffören vid Borås Tingsrätt.

Erkänner fel i vårdnadsärende
Förra året fick en pappa i Varberg tillsvidare ensam vårdnad om sin son för att kunna bevisa att han var oskyldig till våld mot barnet och mamman, ett beslut som kritiserades. Men en hemlig inspelning visar nu att kommunen gjort avgörande fel i utredningen om mamman.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

När vi träffar ”Maria”, som vi kallar henne, hemma i Varberg så visar hon upp sonens målarvägg. Hon pekar och beskriver de färgglada bilderna han suttit och målat.

– Den där extraväggen som vi satte upp fick bli hans målarvägg. Här har han målat och skrivit sitt namn, med lite hjälp. Han har gjort solen här, och så är det krabbor och sånt, säger ”Maria”.

Målarväggen är det enda hon har kvar av honom i huset i dag. Allt annat är bortstädat.

– Jag tycker det är för svårt. Han kom aldrig hem. Och tiden gick och tiden gick, och till slut blev det för plågsamt att ha hans leksakskök och hans bilbana framme, och studsmattan på utsidan. Det var ingen här, säger hon.

I juli förra året uppmärksammades ”Marias” fall stort. Socialtjänsten trodde inte på hennes anklagelser om att barnets pappa hade misshandlat både henne och sonen, och efter kommunens rekommendationer beslutade tingsrätten att ge pappan ensam vårdnad tillsvidare.

Genom att bo på ett HVB-hem med sin treåriga son skulle pappan då få chansen att bevisa att han var oskyldig till det våld mot barnet och mamman han hade blivit anklagad för. Drygt fyra månader senare dömdes dock pappan för att ha misshandlat ”Maria”, en dom som överklagats till hovrätten. Anklagelserna om våld mot barnet har inte lett till åtal. Pappan har fortfarande i dag ensam vårdnad om sonen.

Fallet ska upp i tingsrätten igen i slutet av mars för slutgiltig dom om vårdnaden. Och Ekot kan i dag visa på uppgifter som enligt flera bedömare omkullkastar hela ärendet. I avgörande handlingar som socialtjänsten skickade till tingsrätten innan det kontroversiella beslutet förra året hävdar nämligen handläggarna att ”Maria” hållit sonen borta från pappan i ett och ett halvt år. Detta står under rubriken ”Kvarhållande/Bortförande” i den familjerättsliga utredningen.

Att kvarhålla eller föra bort ett barn är för en förälder graverande uppgifter som domstolarna ofta ser allvarligt på i vårdnadsärenden. Men i ”Marias” fall är uppgiften om kvarhållande helt fel. Det erkänner socialtjänstens handläggare i en dold inspelning, som ”Maria” gjort.

Den ansvariga utredaren säger på inspelningen att hon med skrivelsen menat att sonen bott hos ”Maria” i ett och ett halvt år, inte att ”Maria” skulle ha hållit barnet borta från pappan. I inspelningen hörs också utredaren be om ursäkt för felskrivningen.

– Det är jag som har skrivit det, men XX(sonen, red. anm.) har ju varit hos YY(mamman, red. anm) i ett och ett halvt år. Det är ju det jag menar, säger socialtjänstens utredare.

– Jo, fast så blir det ju inte om du skriver att han har blivit kvarhållen, säger ”Marias” advokat Anna Heurlin.

– Ja, jag har skrivit det, och det är fel. Men jag tänker att det är 2018 nu. Vi sitter nån annanstans, vi ska tänka att vi ska blicka framåt. Då lämnar vi det och så funderar vi på hur det ska bli bra framåt. Sen om jag använt fel ord så beklagar jag det, säger utredaren.

Felskrivningen om kvarhållande har spelat en avgörande roll för att pappan till slut fick vårdnaden, menar Johanna Schiratzki, som är professor i välfärdsrätt vid Ersta Sköndal högskola.

– Jag tror mig aldrig ha läst i någon utredning att man kallar ett stadigvarande boende hos en förälder för ett kvarhållande respektive bortförande. Det är för mig ett fullkomligt inkorrekt språkbruk. Jag får intrycket av att man medvetet eller omedvetet har tagit ställning när man har skrivit den här utredningen, säger Johanna Schiratzki.

Ekot har sökt den ansvariga socialsekreteraren och hennes chef. Men ingen av dem vill svara på frågor om det här. Vi har också flera gånger sökt barnets pappa via hans ombud, men utan resultat.

”Maria” berättar att hon påpekat felet i utredningen flera gånger. Men ingen ändring har ännu skett i de kompletterande handlingar som senare skickats till tingsrätten.

– Jag tänker att alla kan göra fel i sitt jobb, men då är det viktigt att man gör om och gör rätt. Det är svårt att förstå, säger ”Maria”.

Inställda flyg efter stoppat plan
Beslutet från den europeiska luftfartsmyndigheten EASA
att stoppa alla flygningar med modellen Boeing 737 Max 8 får konsekvenser för flygtrafiken till och från Sverige.

Flera av Norwegians avgångar påverkas efter beslutet om att stoppa alla flygningar med Boeing 737 Max 8. Nu förbereder sig flygbolaget för trafikkaoset som väntar — med inställda avgångar, ombokningar och förseningar.

– Vi bokar om passagerare och har bemannat med mer personal på kundcentret, säger Tonje Næss, talesperson på Norwegian.
Den europeiska luftfartsmyndigheten EASA meddelade tisdag kväll att alla flygningar med modellen Boeing 737 Max 8 stoppas efter söndagens flygkrasch i Etiopien. Beskedet kom efter att flera länder och flygbolag tidigare under dagen slutat använda flygmodellen.

Beslutet kommer att innebära stora konsekvenser för resenärer med inställda avgångar, förseningar och ombokningar. Under onsdagen påverkas drygt 20 avgångar till och från Arlanda, främst med Norwegian.

Flygbolaget Norwegian arbetar nu på flera sätt för att parera trafikstörningarna.

– Vi slår bland annat samman flygningar så att de allra flesta som är berörda får en ny avgångstid samma dag. Fokus nu är på passagerarna, att få dem till sina destinationer, säger Tonje Næss.

– Det kommer också att uppdateras information på vår hemsida. Om någon har behov av att kontakta oss går det bra att göra det via chatten, sociala medier eller på telefon, fortsätter hon.

Hur länge flygen stoppas är svårt att veta, enligt flygexperten Hans Kjäll. Han tror att man inom ett par dagar får svar på vad som orsakade flygkraschen i Etiopien, men det kan dröja månader innan utredningen är helt klar och eventuella fel har åtgärdats.

– Det betyder att de här flygplanen kan bli stående på marken under lång tid, att de praktiskt taget placeras i malpåse, säger han.

Och det är inte bara resenärerna som drabbas. Reaktionerna på dödsolyckorna och flygstoppet har fått Boeings aktiekurs att backa brant.

– Boeing har hård press på sig, inte minst ekonomiskt, säger Hans Kjäll.

350 flyg av modellen används redan världen över. Samtidigt finns beställningar på 5 111 flyg som ännu inte levererats. Vilka garantiåtaganden bolaget har, och vad konsekvenserna blir för bolaget på längre sikt, är i nuläget oklart, enligt Hans Kjäll.

– Men det kommer ta tid innan man hämtat in förlusten. Värkarna kommer bli långvariga, säger han.

Flygbolaget Norwegian kommer att begära kompensation av flygplanstillverkaren Boeing.

Orsaken är extra kostnader och tappade intäkter som en följd av att bolaget tvingats ställa in flera flygningar med flygplansmodellen 737 Max 8. Norwegian har 18 flygplan av den aktuella modellen.

Israelisk organisation vill porta Eurovisionbidrag
Det finns en israelisk lag som gör att det isländska Eurovisionbidraget borde portas från tävlingen, menar en israelisk organisation.

Det isländska bandet Hatari beskriver sin musik som anti-kapitalistisk BDSM-techno. I scenshowen till deras eurovisionbidrag “Hatrid Mun Sigra” är de bland annat klädda i läderkläder, strypkoppel och masker prydda med dragkedjor.

Gruppen genererade en del kontroverser nyligen då det kom fram att bandmedlemmar skrivit under en protestlista mot att Eurovision ska hållas i Israel. Senare har de även antytt att de vill använda sitt inflytande i tävlingen för att kritisera landet Israel, det skriver Jerusalem Post.

Den israeliska organisationen Shurat HaDin menar att det strider mot en av Israels lagar, rapporterar musiktidningen NME.

Organisationen hänvisar till ett tillägg till inträdeslagen där det står att en icke-medborgare ska nekas inträde till landet om personen medvetet uppmuntrat till bojkott av Israel.

En av organisationens grundare Nitsana Darshan-Leitner säger i ett uttalande att medlemmar i Hatari “offentligt och explicit påkallat och stött en bojkott av israel och att de därför borde förhindras inträde”.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har tidigare gått med på krav från organisationen bakom Eurovision, att alla länders bidrag, oavsett utövarnas politiska åsikter ska ha rätt att delta i Eurovision.

Det återstår alltså att se om Hatari ändå står på scen när Eurovision-veckan drar igång i Tel Aviv, tisdag den 14 maj.

FN diskuterar hårdare regler för kemikalier
Just nu möts FN:s miljöförsamling i Nairobi. På dagordningen står bland annat förhandlingar om ett globalt avtal för kemikalier.

De internationella regler som finns räcker inte och alltför många människor tar skada av kemikalier,säger statssekreterare Gunvor G Ericsson, som deltar för Sverige:

– Sjukdomsbördan från kemikalier kan utvecklas på väldigt många olika sätt. Det kan handla om att man helt enkelt blir sjuk av att det finns ämnen i byggmaterial eller material där man färgar kläder. Det kan ge bestående men, men också ge men för kommande generationer.

Enligt Världshälsoorganisationen blir varje år 1,6 miljoner människor sjuka på grund av kemikalier. Var 30: e sekund dör en arbetare av skador från kemikalieanvändning.

Den globala kemikalieproduktionen väntas växa kraftigt till år 2030.
Men de internationella reglerna räcker inte till. Därför är målet ett globalt avtal som ska ge bättre kontroll och möjligheter att stoppa farliga substanser. Men det väntas dröja flera år, säger Gunvor G Ericsson.

– Tanken är att man 2021 eller 2022 ska få till ett sånt avtal.

Vad bromsar i förhandlingarna?

– Inom FN-systemet kan det ofta uppfattas som väldigt trögt, det tar tid att få upp det på agendan. Det finns många olika motstående intressen, inte minst ekonomiska intressen, där man har en rädsla. Men samtidigt finns det ett intresse inte minst från större företag att förstå att det är inte framtiden att hålla fast vid det gamla man måste fasa ut det som är farligt för att få in nya ämnen. Inte minst i textilindustrin.

Fick skuld hos Kronofogden för lån som inte fanns
För några veckor sedan fick Mattias veta att han har en skuld hos Kronofogden på 600 000 kronor. För ett lån han säger att han aldrig har fått.

Mattias fick för några veckor sedan ett brev från ett företag i Skåne. Enligt företaget hade han tagit ett lån år 2014 på 3 000 euro till en ränta på 35 procent i månaden. Mattias minns inte det, men när han ringde Kronofogden fick han veta att skulden var registrerad. Det hade hänt under en tid då Mattias tog många snabblån och fick många kravbrev från Kronofogden.

– Så jag skrev under allt jag hade. Jag tänkte att det stämmer nog, säger Mattias.

Skulden har ökat till 600 000 kronor. På sina kontoutdrag kan Mattias se att han fick en utbetalning på 1 000 kronor från en lånesajt som drevs av företaget som kräver honom på pengar.

– Men jag har definitivt inte fått 3 000 euro.

Det här liknar misstänkta bedrägerier som Kronofogden polisanmälde 2016 där olika bolag krävde hundratals personer på betalning för lån i euro, med mycket höga räntor.

I höstas gav Högsta domstolen en kvinna resning mot ett av bolagen och rev upp hennes skuldbeslut. Även Mattias hoppas nu få resning i domstol.

Mattias heter egentligen någonting annat……………Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

.....المزيد هذه الأخبار وعشرات الأخبار الأخري تجدونها على موقع السويد بالعربي من ستوكهولم

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .اذهب الى اعلى الصفحة

اضغط هنا للذهاب إلىالصفحة الرئيسية

Dela detta:

أضف تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: