الأخبار في السويد

Kvällsnyheter i Sverige idag 12/03/2019

ستوكهولم - السويد بالعربي /

Sveriges NyheterNorwegian och Tui stoppar Boeing 737 Max
Norwegian och Tui stoppar all trafik med Boeing 737 Max-plan, skriver flera nyhetsbyråer.

Även Storbritannien väljer att stoppa Boeings flygplansmodell efter helgens flygkrasch i Etiopien.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

Svenska Transportstyrelsen låter den olycksdrabbade modellen att flyga vidare.

– Flygplanet är säkert att flyga med. Vi har också sett att de svenska flygbolagen verkligen tagit situationen på mycket stort allvar. De gör verkligen sitt yttersta för att säkerställa fullgod flygsäkerhet så det känner vi oss trygga med, säger Staffan Söderberg, chef för sektionen för flygbolag på Transportstyrelsen.

Han tillägger även att myndigheten utvärderar situationen kontinuerligt utifrån de fakta som kommer in från USA:s luftfartsmyndighet. Den har krävt att bolaget genomför förändringar på flygplansmodellen senast i april.

– Vi skulle kunna ta en rad olika beslut. Det som ligger närmast närmast till hands är de flygbolag som vi är ansvariga för när det gäller tillsyn och tillstånd, det är Norwegian och TUI. Och dem kan vi nå genom att inte tillåta att de opererar flygplanen om det skulle komma in fakta som tyder på ett att det inte skulle vara säkert, säger Staffan Söderberg.

Har det kommit in någon ny fakta under de senaste timmarna?

– Nej vi har ingen ny fakta att gå på.

Vet du varför Norwegian beslutat att inte använda planen?

– Nej vi sitter med norska myndigheter och pratar med dem just nu så vi har ingen ny fakta just nu, säger Staffan Söderberg.

Tvärtemot det svenska beskedet har Singapore och Kina meddelat att de parkerar modellen. Under tisdagen kom besked att Australien, Oman, Storbritannien, Sydkorea och Singapore gör samma sak.

Även om flygbolaget Fiji Airlines är det enda som påverkas av det australiska beslutet är det ännu ett avbräck för hårt ansatta Boeing.

Under eftermiddagen har charterbolaget TUI beslutat att tillfälligt sluta flyga sina resenärer med Boeing 737 Max 8.

Beslutet kommer efter att den den brittiska flygmyndigheten Civil Aviation Authority har beslutat att det efter flygolyckan i söndags då ett Boeing 737 Max 8 störtat nu finns bristfälliga kunskaper om säkerheten kring planet och därför förbjuda att trafikera brittiskt flygrum.

Även Tyskland har beslutat att förbjuda Boeing 737 Max 8 i sitt flygrum.

TUIs kommunikationschef Adam Györki säger till Ekot att bolaget från och med nu slutar att flyga alla bolagets 15 flyg av Boeing 737 Max 8 som charterbolaget har. Två av dessa trafikerar de nordiska länderna Sverige och Finland.

Tui har just nu ett flyg på väg från Kanarieöarna till Sverige. Efter att det har landat så som kommer inga Boeing 737 Max 8 användas av Tui i trafik, säger TUIs kommunikationschef Adam Györki.

– Vi har valt att göra det här tillfälligt för att få mer tid att tala med tillverkaren.

– Vi kommer att informera alla våra kunder som har påverkats. Så snart som möjligt kommer vi att kommunicera vad som kommer att gälla framöver, säger TUIs kommunikationschef Adam Györki.

Enligt nyhetsbyrån Reuters påverkas nu nästan 40 procent av alla Boeing-plan av den specifika modellen av olika nationella förbud.

Boeing-aktien fortsätter att backa på New York-börsen. Beskedet om att den brittiska flygmyndigheten Civil Aviation Authority stoppar den olycksdrabbade modellen från sitt luftrum fick även Norwegians aktie att sjunka.

Dödsolyckan är den andra med just denna modell på kort tid. Ett plan av samma modell störtade i Indonesiens huvudstad Jakarta förra hösten.

Alla 189 ombord omkom då. Den amerikanska luftfartsmyndigheten har konstaterat likheter mellan helgens krasch, som kostade ombordvarande 157 människor livet, och haveriet i Jakarta, men några slutsatser har inte kunnat dras.

Boeings aktie har rasat kraftigt efter helgens olycka och flygplanstillverkaren meddelar samtidigt att man ska uppdatera programvaran till flygplansmodellen.

Flygplanstillverkaren säger att man under flera månader — sedan kraschen Indonesien i oktober i fjol — har arbetat med en förbättring av programvaran, men nämner inte söndagens krasch i Etiopien som en anledning till uppdateringen.

RÅ lägger ner fallet Sinthu
Efter flera år av utredningar lägger Riksåklagaren i dag ner förundersökningen mot de poliser som ingrep mot Sinthu Selvarajah, som dog i samband med ingripandet på sjukhuset i Västerås 2014.

Efter att Ekot avslöjat brister i de första utredningarna har förundersökningen mot poliserna återupptagits i flera omgångar, och sedan 2017 har Riksåklagaren lett förundersökning om vållande till annans död och tjänstefel.

Men nu läggs ärendet alltså ned. Riksåklagaren skriver att det inte gått att slå fast anledningen till dödsfallet.

Dålig luft dödar 8 000 svenskar per år
Runt 800 000 européer dör varje år till följd av luftföroreningar. Det är betydligt fler än vad man tidigare trott.

I Sverige är luften bättre än i många andra länder, men forskarna räknar ändå med att den dödar drygt 8 000 svenskar varje år.

Dålig luft orsakar varje år miljontals dödsfall världen över. Bara i Europa resulterade förorenad luft i 790 000 extra dödsfall 2015, vilket var nästan dubbelt så många som tidigare beräkningar visat.

Det konstaterar forskare vid bland annat Universitätsmedizin Mainz i Tyskland i en ny rapport, framtagen i samarbete med Europeiska hjärtläkarsällskapet (European Society of Cardiology).

Merparten av dödsfallen förorsakas dock inte av lungsjukdomar, vilket man skulle kunna tro, utan av hjärt- och kärlsjukdomar, som hjärtinfarkt eller stroke.

“De höga dödstalen på grund av luftföroreningar i Europa kan förklaras av en kombination av dålig luft och att det är tättbefolkat, vilket resulterar i en exponering som är bland den högsta i världen”, säger Jos Lelieveld, professor vid Max-Planck-institutet för kemi i Mainz, enligt ett pressmeddelande.

Sett till hela världen orsakade luftföroreningar 120 extra dödsfall per 100 000 invånare, vilket motsvarade 8,8 miljoner dödsfall år 2015. I Europa som helhet dog 790 000 människor till följd av dålig luft 2015, medan motsvarande siffra för EU-länderna var 659 000.

Sverige ligger något bättre till än många andra europeiska länder. Här dog 8 233 personer år 2015 på grund av luftföroreningar, eller motsvarande 84 personer per 100 000 invånare. Det är bättre än Tyskland (154) och Storbritannien (98), men sämre än både Norge (62) och Island (43).

Rapporten, där även effekterna av ozon togs i beaktande, ligger nästan på pricken på den forskning vid Umeå universitet som presenterades i slutet av förra året och som visade att runt 7 600 svenskar dör på grund av luftföroreningar varje år.

– Om vi även hade räknat med ozon hade det blivit några hundra dödsfall till i vår rapport, så våra resultat stämmer väldigt väl överens. Framför allt med tanke på att de tyska forskarna inte haft tillgång till våra data, säger Bertil Forsberg, professor i miljömedicin vid Umeå universitet.

Av dem som dör av luftföroreningar varje år är orsakerna bakom 40—80 procent av fallen hjärt-kärlsjukdomar. Det är nästan en dubbelt så stor andel som dör av lungsjukdomar till följd av dålig luft.

– De senaste åren har visat att ju mer kunskap vi får, desto större blir de påvisbara effekterna av förorenad luft. Och det finns inget som säger att vi har hela bilden klar för oss ännu. Framför allt tror jag att det kommer att visa sig att förorenad luft har fler hälsoeffekter än vad man kan påvisa i dag, kanske kognitiva som demens, säger Bertil Forsberg.

En stor del av föroreningarna utgörs av små partiklar i luften, så kallade PM 2,5. De har en diameter på upp till 2,5 mikrometer och bildas främst vid förbränning och genom att gaser från förbränningen kondenserar.

Björn var med och skapade Text-TV
Idag, tisdag, fyller Text-TV 40 år. Björn Grundel från Kristinehamn var med och startade och utvecklade tekniken.

– Vi trodde på mediet och vi trodde att vi hade framtiden för oss. Trots mobiler och andra konkurrerande medier står sig Text-TV än idag och jag tror det kommer att stå sig ganska länge till, säger Björn Grundel till P4 Värmland.

Vad är hemligheten?

– Det är lättillgängligheten. Sidorna finns där så länge man vill tills man fattat vad som står – sen är det bara att välja själv. Man blir inte pådyvlad något, säger Björn Grundell som själv går in på Text-TV flera gånger per dag.

Officer straffas efter fysisk beröring
En yrkesofficer i Boden straffas med tre dagars löneavdrag för “oönskad fysisk beröring” mot en kvinnlig soldat.

Officeren har enligt beslutet agerat olämpligt i sina kontakter både under och efter arbetstid.

Han ska bland annat ha beordrat kvinnan att följa med på en biltur under falsk förevändning att det handlade om arbete, för att sedan göra närmanden mot henne.

Försvarsmaktens personalansvarsnämnd anser att agerandet varit olämpligt och att det är särskilt allvarligt att yrkesofficeren utnyttjat sin ställning som befäl och överordnad.

Mannen har visat ånger och förståelse för hur soldaten upplevt hans agerande.

Hyllade trummisen Hal Blaine död
Den hyllade trummisen Hal Blaine är död, rapporterar BBC. Han dog kort efter sin 90-årsdag – som firades med en fest där bland andra Rolling Stones-trummisen Charlie Watts spelade.

Hal Blaine beskrivs som en av de mest tongivande trummisarna av sin generation och har spelat med bland andra Frank Sinatra, Elvis Presley, The Beach Boys och John Lennon. Han var en del av det Los Angeles-baserade studiomusikerkollektivet The Wrecking Crew.

Han ligger också bakom det klassiska introt till The Ronettes “Be my baby”.

Brian Wilson från The Beach Boys skriver på Twitter att Blaine lärde honom mycket och var starkt kopplad till bandets stora framgång.

“Han var den bästa trummisen någonsin”, skriver han……………Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

.....المزيد هذه الأخبار وعشرات الأخبار الأخري تجدونها على موقع السويد بالعربي من ستوكهولم

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .اذهب الى اعلى الصفحة

اضغط هنا للذهاب إلىالصفحة الرئيسية

Dela detta:

أضف تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: