Kvällsnyheter i Sverige idag 11/03/2019

الأخبار في السويد
الأخبار في السويد

Sveriges NyheterFortsätter flyga olycksplanen
De svarta lådorna efter flygplanskraschen i Etiopien har hittats, rapporterar etiopisk tv, enligt Reuters. Flygbolagen Tui och Norwegian, som använder den olycksdrabbade modellen Boeing 737 max 8, meddelar att de fortsätter att flyga med modellen, åtminstone i väntan på svar om vad som egentligen orsakade helgens krasch.

لمعرفة امساكية شهر رمضان 2019 في السويد اضغط هنا
ابحث عن مدينتك وتابع امساكية رمضان 2019 في كل مدينة ومقاطعة بالسويد اضغط هنا ،، أخبار وانشطة رمضانية من السويد اضغط هنا

Efter gårdagens flygkrasch i Etiopien, med 157 omkomna, stoppar Etiopien och Kina alla flygningar med Boeing 737 max 8, som också störtade i Indonesien för fem månader sedan.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

Boeing har själva sagt att de följer utredningen av olyckan nära, men att de ännu inte tagit beslut om att vidta några åtgärder med anledning av olyckan.

Modellen används också av två flygbolag i Sverige. Bolaget Tuis norden-avdelning använder två plan av modellen, medan Norwegian har 15.

Båda bolagen meddelar att man inte tagit beslut om att parkera modellen, men att man har nära kontakt med tillverkaren Boeing.

– Vi vet inte vad som orsakat olyckan, men vi har nära kontakt med Boeing. Mer än så gör vi inte i nuläget, vi flyger vidare som planerat, säger Eric Karlsson på flygbolaget Tuis pressjour.

Vid 11-tiden berättade myndigheter i Indonesien att även de stoppar flygningar med modellen.

Emma Carlsson Löfdahl lämnar Liberalerna
Riksdagsledamot Emma Carlsson Löfdahl från Eksjö lämnar Liberalerna efter avslöjandet att hon hyrt sin makes lägenhet för skattepengar.

Det var för en vecka sedan som Aftonbladet avslöjade att Carlsson Löfdahl tog emot maximal ersättning på 8 600 kronor varje månad från riksdagen för att hyra en övernattningslägenhet som hennes man äger.

Krav på hennes avgång har kommit från olika håll, senast Jan Björklund som säger att hennes agerande inte är olagligt, men grovt omdömeslöst.

På måndagsmorgonen meddelade hon att hon lämnar Liberalerna via sin facebooksida.

Här är meddelandet i sin helhet:

Det är med stor sorg som jag skriver detta inlägg.
Jag har i mer än 30 år varit medlem i detta parti och de senaste 10 åren varit riksdagsledamot. Jag har alltid varit lojal mot partiet och partiledningen och var trygg i att jag skulle få samma stöd när jag hamnade i blåsväder.

När AB ringde och ville ha en intervju med mig om min övernattningslägenhet kontaktade jag genast pressavdelningen för att få stöd och råd. Då jag var medveten om att jag följt gällande regelverk, och även fått ok från partiet och riksdagsförvaltningen innan jag gjorde denna boendelösning, så kände jag mig mycket trygg.

Jag bestämde mig för att vi har en klok pressavdelning och partiledning som vet hur man beter sig i dessa situationer. I början av veckan hade jag fullt stöd och fick hela tiden rådet att stå på mig.

Ju längre veckan gick desto konstigare och ogenomtänkta råd fick jag trots att ingen ny fakta har framkommit, det enda som skett var att partiet fick reaktioner på sociala medier och via mail.

I torsdags blev jag uppmanad att på stående fot lämna mitt riksdagsuppdrag. Att ta ett så drastiskt beslut mitt i en kris är inte ett proffesionellt beslut.

När jag sedan hör på nyheterna att Cecilia tvingats att lämna sin plats på EU-listan blir jag helt övertygad om att detta är ett parti med mycket stora bekymmer.

Jag har haft helgen att fundera på hur jag ska göra och står fast vid mitt tidigare beslut då det gäller min riksdagsplats, jag behåller den till åklagaren kommer med sitt beslut.

Efter det får jag fundera på om jag ska vidtaga andra åtgärder.
Men jag tänker inte låta mig tvingas bort från riksdagen pga ett mediadrev och ett fegt parti som inte orkar hålla emot när det stormar.

Men både Maria Arnholm och Jan Björklund har varit tydliga med i media att jag inte är önskvärd i riksdagsgruppen. Därför kommer jag omedelbart att lämna platsen i gruppen och mitt medlemskap i partiet.

Jag är väl medveten om att media följer mina inlägg här och jag kommer inte att lämna fler kommentatorer för tillfället.

Sida-anställd bland de omkomna
Efter flygkraschen i Etiopien bekräftar nu Sida att en av deras anställda fanns med bland de omkomna. Även människorättsorganisationen Civil right defenders uppger att en av deras medarbetare omkommit.

“Det är med stor sorg och smärta som vi fått veta att en mångårig och mycket uppskattad kollega fanns med på passagerarlistan”, skriver Sida i ett pressmeddelande.

“Med stor sorg och tungt hjärta kan vi bekräfta att vi har förlorat vår nära vän och kollega”, skriver Civil Rights Defenders i ett pressmeddelande.

Totalt fyra svenskar finns bland de nästan 160 människor som omkom i kraschen. UD uppger att anhöriga har underrättats om dödsfallen.

– Det var folk som kommit till flygplatsen för att möta sina nära och kära, när det fick veta att det kraschat. Man hörde fruktansvärda skrik när de fick veta att deras anhöriga dött, säger Sveriges Radios medarbetare Liselott Lindström som är på plats vid flygplatsen i Nairobi.

Bland passagerarna fanns såväl turister som affärsresenärer och FN-personal. Enligt FN kan mer än 20 FN-medarbetare ha varit ombord. Många var på väg till ett miljömöte i Nairobi.

– Det är ett stort möte med tusentals delegater, bland annat Frankrikes president Emmanuel Macron. Man inledde mötet i dag med en tyst minut och flera av delegaterna grät. Många förlorade sina kollegor.

Ökad risk för fågelinfluensa
Jordbruksverket uppmanar nu alla fågelägare att skydda sina tamfåglar från direkta och indirekta kontakter med vilda fåglar. Detta för att förhindra spridningen av fågelinfluensa.

Influensan har nyligen konstaterats hos tama fjäderfän i Danmark och eftersom säsongen har börjat med förflyttningar av vilda fåglar finns det en risk att influensan sprids.

Jordbruksverket uppmanar även till goda hygienrutiner för att förhindra spridningen av fågelinfluensa.

Ramberg: Liberala sår hotar bli kallbrand
Liberalerna har möjligen löst två av sina akuta kriser,
men samtidigt skapat nya problem och förstärkt ett par gamla,
säger Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.
Den liberala riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahs besked att
hon lämnar partiet innehåller både goda och dåliga nyheter för den liberala partiledningen.

Dels för att hon öppnar för att stanna kvar i riksdagen och fortsätta uppbära sitt arvode som politisk vilde. Dels för att hon hävdar att partiet svajat om hennes hyresaffär.

Enligt Carlsson Löfdahl hade hon till en början “fullt stöd och fick hela tiden rådet att stå på mig” från partiets pressavdelning. Om det skulle visa sig stämma är det sannolikt att partiledningen dras in och får kritik för att ha saknat principer och i stället ha böjt sig
för debatten.

Det är samma kritik som riktas mot partiledningen i fallet Cecilia Wikström, som tills nyligen var partiets förstanamn i EU-parlamentsvalet. När Wikström fick de kritiserade bolagsuppdragen
var partiledarens första reflex att gratulera, inte att ställa frågor om eventuella intressekonflikter. Varken ledning eller valberedning reagerade förrän Wikström redan utsetts till partiets draglok
i vårens valkampanj. Då kom publiciteten och med den eftertanken.

Partiets valberedning lyfte inte frågan om Wikströms lojaliteter förrän de redan matchat fram henne till förstaplatsen. Samma valberedning som nu behöver partiets förtroende när den ska ta itu med två viktiga uppgifter: Ny toppkandidat i EU-valet och inte minst valet av ny partiledare efter Jan Björklund.

EU-valrörelsen skulle bli den mobilisering som enade ett krisdrabbat parti, det skulle bli kampanjen som visar att Liberalerna fortfarande kan dra folk till valurnorna. Partiet brukar gå bättre i EU-val än i riksdagsval och kunde därför blivit ett bra tillfälle att lappa ihop en söndrad skara.

Nu inledde partiet i stället kampanjen på ett sätt som skapat kollektiv nedstämdhet. De ska på kort tid skaffa ett nytt förstanamn och plågas av en diskussion om vems fel det är att partiet krisar.

Ett demoraliserat parti med låga opinionssiffror och interna kriser blir lätt ett grinigt parti. Skulden för problemen ska fördelas och används som argument i strider om poster och positioner. Och det kan få betydelse för sommarens partiledarval och i förlängningen göra det svårt för Stefan Löfven att sitta kvar som statsminister.

De som vill att Liberalerna byter kurs och väljer en ledare som anser att partiet borde ha släppt fram Ulf Kristersson till statsministerposten kommer att använda partiets kris som ett argument. Till de svaga opinionssiffrorna läggs nu partiledningens bristande förmåga att hantera sin toppkandidat i EU-valet.

Partiledarvalet ska troligen ske bara en månad efter valet till EU-parlamentet. Om partiets problem leder till ett uselt resultat kan det skapa ett giftigt klimat i partiledarstriden.

Ett namn som lanseras allt hårdare är det tidigare statsrådet Nyamko Sabuni. Sabuni är kritisk både mot samarbetet med regeringen och mot linjen att isolera Sverigedemokraterna. Om partiet väljer en ledare som ogillar samarbetet med regeringen kan det få stora konsekvenser.

Även om en ny ledare skulle svära trohet till den politiska överenskommelsen med regeringen och Centern kommer hen att få tillfällen att bryta samarbetet. Redan i höst väntar en komplicerad budgetförhandling där det finns tillfälle att lyfta konfliktfrågor som kan motivera ett avbrutet samarbete.

Skulle Liberalerna hoppa av faller troligen regeringen. Om Centern ändå vill stanna kvar skulle det teoretiskt vara möjligt för regeringen Löfven att fortsätta med ett mandats marginal. Men eftersom en centerledamot – Helena Lindahl från Västerbotten – bröt med partiledningen och röstade emot Löfven i statsministeromröstningen kan det förmodligen inte fungera ändå.

Det är alltså inte bara liberaler som har anledning att svettas över partiets problem. Centern, Miljöpartiet och Socialdemokraterna har skäl att frukta att det redan skakar under den regeringslösning om under stor vånda skapades i januari…………….Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer

اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: