Kvällsnyheter i Sverige idag 9/03/2019

الأخبار في السويد
الأخبار في السويد

Sveriges NyheterBolund: Vi återinför investeringsstödet – nu
Regeringen återinför investeringsstödet för bostäder redan i vårändringsbudgeten. Det berättar bostadsminister Per Bolund (MP) i Ekots lördagsintervju.

لمعرفة امساكية شهر رمضان 2019 في السويد اضغط هنا
ابحث عن مدينتك وتابع امساكية رمضان 2019 في كل مدينة ومقاطعة بالسويد اضغط هنا ،، أخبار وانشطة رمضانية من السويد اضغط هنا

Investeringsstödet till bostäder försvann i M-KD-budgeten som klubbades igenom i riksdagen i december.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

Återinförandet är en del av de 73 punkterna i uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna – men det har varit oklart när. Nu avslöjar bostads- och finansmarknadsminister Per Bolund i Ekots lördagsintervju att stödet kommer tillbaka redan i vårändringsbudgeten i mitten av april.

Det sa bostadsminister Per Bolund i Ekots lördagsintervju.

– Nu ska de som ligger med ansökningar och vill bygga hyreslägenheter med en rimlig hyra, som människor har råd att betala, de ska få godkänt och kunna sätta igång de byggena. Där har vi ytterligare tiotusentals lägenheter som nu kan komma ut på marknaden och det är ett viktigt stort steg framåt.

– Vi kommer redan nu under våren ha med förutsättningar för att kunna godkänna de här ansökningarna och det är väldigt viktigt att vi nu kan ge besked. Det lugnar många av de byggbolag som nu sitter och känner en osäkerhet, säger Per Bolund.

Investeringsstödet går till den som bygger hyresrätter med något lägre hyra än i vanliga nybyggen. De senaste åren har drygt 20 000 hyreslägenheter byggts för 6,3 miljarder i stöd.

I januariavtalet står att stöden ska ”koncentreras och effektiviseras”.
Vad förändringen innebär är inte klart än och inte heller hur mycket pengar det handlar om.

Per Bolund säger att han kan tänka sig att öronmärka en viss andel av lägenheterna för dem med störst behov.

– Det är ju en fråga som vi får återkomma till och där vi måste prata ihop oss, de fyra partierna. Från Miljöpartiets sida, som jag företräder, så tycker jag att det kan finnas fog för att se om de här lägenheterna, som nu kommer ut på bostadsmarknaden, kan riktas till dem som har de största behoven.

Enligt Bolund skulle det kunna innebära de som söker ett första boende eller personer med särskilt stora behov.

– Man kanske har en familjesituation som gör att man har väldigt stora behov av en trygg boendesituation, säger bostadsminister Per Bolund i Ekots lördagsintervju.

Bolund: Vi återinför investeringsstödet –

Ramberg: L viker för medietryck
Liberalernas ledning tycker egentligen att sidouppdrag i bolag är rimliga och petar sitt ledande Europanamn Cecilia Wikström främst på grund av medietrycket, menar Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.
– Cecilia Wikströms förbittring bottnar i att det här som nu gör att hon måste sluta har varit känt hela tiden både av partiledning och av valberedning.

Därmed är nu frågan dels varför L först släppte fram Wikström, dels varför hon nu tvingas sluta, enligt Tomas Ramberg.

– Det första tror jag har att göra med att i Liberalerna är näringsliv, att vara engagerad i bolag, att tjäna pengar, positiva saker. Man tycker inkomstskillnader är fruktbara till exempel.

– Sen ändrar man sig när det blir medieuppmärksamhet i kombination med att man har ett väldigt utsatt opinionsläge – och har satt sina förhoppningar till EU-parlamentsvalet.

Skräckscenariet för partiledningen är en ”annalkande katastrof där toppkandidaten, dragloket, förföljs av frågor om sina intressekonflikter”, säger Ramberg.

Tågstoppen fortsätter – nya varningar från SMHI
Det fortsätter att blåsa i södra Sverige. Det tågstopp på flera sträckor, som infördes igår, kommer att fortsätta fram till och med imorgon.

De sträckor som ställs in är sträckor som inte är trädsäkrade – där de mycket hårda vindbyarna som väntas riskerar att orsaka grenar och träd på spåren.

– På fem sträckor i Skåne och i Blekinge så har vi ställt trafiken på grund av den blåst som har varit och som förväntas komma in över Skåne, säger Kenneth Fridolin, chef för trafikledningsområde syd vid Trafikverket.

Ingen av stambanorna påverkas av vädret. SJ:s snabbtåg Malmö-Göteborg kör en alternativ väg för att inte passera Helsingborg.

I morgon kommer de stängda sträckorna gås igenom, och eventuella reparationer kommer att genomföras. Tidigast klockan 12.00 kommer de öppnas, enligt Kenneth Fridolin, Trafikverket.

Vindarna väntas alltså avta imorgon, men fram tills dess varnar SMHI för mycket hårda vindbyar.

– Det är längs med Västkusten samt västra Skåne då det kan börja blåsa upp i eftermiddag och ikväll, i samband med ett lågtryck som rör sig in. Då kan byvinden komma upp i 21 meter per sekund, säger Moa Hallberg, meteorolog, SMHI.

Flygtrafiken har inte påverkats alls av vädret, enligt Lovisa Ernestam vid Swedavia.

– Trafiken går som den ska, säger hon.

Många utländska soldater i nordlig militär storövning
Med 7 000 utländska soldater, och 3 000 svenska, så är den stora arméövningen Northern Wind, som snart inleds i Norrbotten, ett tydligt tecken på Sveriges allt djupare försvarssamarbete med andra länder.

Sverige och Finland övar för vad man kallar ”samarbete bortom fredstid”.

En norsk brigad förstärkt med trupp från USA och Storbritannien ska möta en svensk-finsk i snö och kyla.

– Jag är väldigt glad åt att man kunnat samla den här ansenliga styrkan gemensamt. Det bidrar också till att utveckla vår gemensamma förmåga och höja den rejält, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

4 600 norska soldater, 1 500 finländska och mindre grupper från USA och Storbritannien får under andra halvan av mars chansen att öva i Norrbottens vinterväder.

Den norska brigaden anfaller österifrån, och den svensk-finska försvarar området. Överstelöjtnant Johan Skiöld som planerar övningen ser stora fördelar med de stora bidragen utifrån.

– Vi får ju förutsättningar att öva mot större förband och av likartad teknologisk nivå som vi själva har. Det ger oss fantastiskt bra erfarenheter, säger Johan Skiöld.

De stora bidragen utifrån visar hur nära Sverige nu samarbetar med de nordiska länderna och de ledande Natoländerna.

Allra längst går samarbetet med Finland där de två länderna nu planerar för samarbete ”bortom fredstid” som det heter, alltså för ett möjligt gemensamt agerande och försvar vid konflikt eller krig.

Att en gemensam svensk-finsk brigad under övningen står för försvaret av Sverige är ett sätt att just träna på det och det är bra enligt försvarsminister Peter Hultqvist.

– Ja, det är ju jätteviktigt därför det ger ju den fördjupade kompetensen och en praktisk hantering utav de politiska ambitioner vi har. Det här kommer att höja kompetensen i respektive försvarsmakt. Det är också en säkerhetspolitisk signal som är väldigt viktig, säger Peter Hultqvist.

Enligt Johan Skiöld är det avgörande att svensk-finsk trupp tränar på gemensamt försvar om det ska fungera vid en verklig kris eller krig.

– Att öva tillsammans och dessutom planera den här verksamheten som vi gjort, tillsammans med Finland framför allt, ger ju oss bättre förutsättningar att skapa sådana förmågor som går bortom fred, säger Johan Skiöld.

Slagsmål vid femmilen i Holmenkollen
I samband med femmilen i världscupen i längdskidor i Holmenkollen i Norge har det varit stökigt med många berusade åskådare, och ett större slagsmål med mellan 20 och 30 personer inblandade, rapporterar norska NRK.

Efter liknande problem förra året hade polisen förbättrat säkerhetsarbetet – men trots det har det alltså blivit stökigt i år igen.

Omkring 25 000 åskådare beräknas ha funnits längs spåren för att se det klassiska skidloppet……….Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer

اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: