Morgonnyheter i Sverige idag 9/03/2019

Morgonnyheter i Sverige
Morgonnyheter i Sverige

Sveriges Nyheter: Fler fall av fästingsjukan TBE
Antalet fall av den fästingburna sjukdomen TBE fortsätter att vara högt, särskilt i västra Sverige. Och flera ny områden bedöms som riskområden.

لمعرفة امساكية شهر رمضان 2019 في السويد اضغط هنا
ابحث عن مدينتك وتابع امساكية رمضان 2019 في كل مدينة ومقاطعة بالسويد اضغط هنا ،، أخبار وانشطة رمضانية من السويد اضغط هنا

– Under flera år nu har vi sett en spridning västerut, i Västra Götaland, Västmanland, Örebro län och även i Värmland, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

Förra året insjuknade 385 personer, och det innebär att den kraftiga ökningen av TBE-fall de senaste åren håller i sig. Det här visar Folkhälsomyndighetens färska statistik över förra året.

– Det är mycket om man jämför med några år tillbaka, och det har varit en stadigt ökande trend om man ser sedan mitten av 1980-talet att det rapporteras fler och fler fall, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

385 fall förra året, 391 fall år 2017 – medan det året innan, 2016 bara var 238 rapporterade fall av TBE. Mellan 2016 och 2017 skedde alltså en ökning med 60 procent.

Från Folkhälsomyndigheten konstaterar man att antalet fall fortsatt ligger på en hög nivå, och man ser också att smittan förflyttar sig.

– Fortsatt är det ju många fall som anmälts från ostkusten, så det är Stockholms län, Södermanland och Uppsala. Men under flera år nu har vi sett en spridning västerut, så nu är det många fall från Västra Götaland, Västmanland, Örebro län och även från Värmland, säger Marika Hjertqvist.

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och de flesta som smittas får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar.

Upp till en tredjedel får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation, och de kan ge kvarvarande symptom eller permanenta besvär i form av minnesförluster, allvarlig trötthet och i några få fall bestående förlamning.

Vad ökningen av antalet fall beror på är komplext, berättar Marika Hjertqvist.

– Klimatförändringen gör att det blir längre säsonger som fästingarna kan vara aktiva, och att människor är ute mer i naturen då också och stöta på fästingar som bär på viruset. Det spelar också roll hur det är med värddjur som bär på fästingar eller bär på viruset. Så det är ett ganska komplext samspel i naturen.

Hon arbetar just nu med att sammanställa en ny karta över riskområden i landet.

– Om man brukar röra sig i riskområden där man vet att det finns TBE, och man vet att man brukar få fästingar – då är det ju rimligt att man går och vaccinerar sig, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Bedrägerier mot äldre fördubblades i fjol
Antalet anmälda bedrägerier mot äldre mer än fördubblades i fjol. Enligt polisen är det oftast ligor som begår brotten och just nu utreds en liga som misstänks för brott mot runt 90 äldre personer.

– Det är allvarliga brott och det drabbar väldigt många personer. Vi tar det här på största allvar, säger åklagaren Petter Lundgren till Ekot.

Ligan misstänks för grova bedrägerier och grova stölder. Enligt åklagaren ska de under ett par år, fram till i slutet på förra året, ha begått brott mot mellan 80 och 90 äldre personer, där de äldsta offren är över 90 år gamla.

Brotten har påverkat de flesta offren kraftigt, säger målsägandebiträdet advokat Ingemar Gross.

– Man har svårt att gå ut efteråt. Man stannar hellre hemma och är inne. Man känner oro när man ska gå till en butik. Många beskriver att de har svårt att sova, säger han till Ekot.

Brotten ska ha begåtts runt om i hela landet och i bland annat Piteå, Gävle, Mariestad, Uddevalla och Nybro.

Det är fem personer som nu är misstänkta. Fyra av dem är häktade och en är häktad i sin frånvaro. Några av dem nekar till anklagelserna och några erkänner delar av dem.

De misstänkta ska bland annat ha tagit ut pengar på stulna bankkort.

– I de flesta fall handlar det om ficktjuvar. De har tagit plånböcker och i dem finns kontanter och kontokort. Sedan har de försökt eller lyckats ta ut pengar på de tillgripna bankkorten, säger åklagaren Petter Lundgren till Ekot.

Antalet anmälda bedrägerier mot äldre har ökat kraftigt. I fjol mer än fördubblades anmälningarna, jämfört med 2017, och det gjordes runt 3 700 anmälningar.

Jämfört med för fem år sedan har antalet anmälningar fyrdubblats.

– Det är fruktansvärt. Det är helt bedrövligt att man ger sig på äldre personer på detta viset. Samtidigt har de kriminella hittat ett sätt att komma över pengar på, säger Håkan Carlsson, chef över CIRCA, den grupp inom polisen som jobbar nationellt med att utreda brott mot äldre.

Det är oftast ligor som begår den här typen av brott, enligt polisen.

– Det här är organiserad och systematisk brottslighet. Man lever på det här, säger Carlsson.

Den typ av bedrägerier som ökar mest handlar om att de kriminella stjäl pengar genom så kallade bankbedrägerier.

– Man lurar folk att använda sin dosa eller sitt bank-id för att logga in, säger Carlsson.

Samtidigt som bedrägerierna mot äldre alltså ökar markant ligger antalet anmälda fickstölder och stölder i bostad hos äldre på en relativt jämn nivå.

Elavbrott skapar ännu mer kaos i Venezuela
I det redan krisdrabbade Venezuela har ett nästan totalt strömavbrott nu pågått i över ett dygn. Det är inte känt vad det beror på, men flera dödsoffer har redan krävts.

– Det är farligt när gatlyktorna inte fungerar, då tar fler kriminella chansen, säfger den här mannen i huvudstaden Caracas, en av världens mest brottsutsatta städer.

Men problemen är större än så.

Patienter vars respiratorer och dialysapparater inte fungerar utan elektricitet har dött, liksom dom som behövt akuta operationer.

Långt från alla sjukhus i Venezuela har reservgeneratorer, vårdpersonal och anhöriga släpar patienter ibland över tio våningsplan, eftersom alla hissar står stilla.

Från bårhusen stinker det av död och förruttnelse i flera kvarter, eftersom kylanläggningarna lagt ner.

Skolor och arbetsplatser stängdes av regeringen under fredagen, men på torsdagen fick människor gå i timmar i mörkret för att ta sig hem.

Bilder och filmer på sociala medier visar nu mörklagda gator, kvarter och städer, det enda som lyser upp är bilarnas o bussarnas strålkastare, och en och annan mobiltelefon som fortfarande fungerar.

Men efter mer än ett dygn är de flesta former av elektronisk kommunikation nu utslagna – och varken mobiler, datorer eller kreditkort går att använda.

Vattenpumpar står stilla, och i kylskåpen förstörs livsmedel i det Venezuela som redan lider brist på nästan allt.

Skälet till det landsomfattande elavbrottet är okänt, men president Maduro skyller på sabotage av oppositionen och oppositionen skyller på regimen, och har försäkrat att lördagens massdemonstrationer mot Maduro ska genomföras som planerat, med eller utan el.

Bilexpert: Därför vågar inte Apple bygga bilar
Apple har bekräftat att man säger upp personal i den del av företaget som jobbar med teknik kring självkörande bilar – något som experter tolkar som ytterligare ett bevis på att Apple drar ner på sina bilambitioner.

Exakt hur Apples plan ser ut när det gäller den division som utvecklar teknik för självkörande bilar har bolaget aldrig berättat. Men att Apple nu låter 190 av de anställda gå talar ändå för att bolaget drar ner på sin satsning, skriver bland andra Reuters.

Carl-Johan Lejland, motorjournalist på Dagens industri och jurymedlem i “Årets bil i Europa”, tror att bland annat Teslas svårigheter att få lönsamhet i produktionen har avskräckt Apple från att satsa på en egen självkörande bil. Han tror inte, som det spekulerats om, att det kommer lanseras någon Apple-bil de närmaste åren.

– Jag är tveksam till det. Apple är kända för att vilja ha en hög marginal på sina produkter, säger han.

Hör mer om bilbranschen och teknikjättarnas intåg i veckans Ekonomiekot Extra.

Vattenfalls kolkraftverk stängs i förtid
Nederländerna vill senast vid årsskiftet stänga ett koleldat kraftverk som ägs av Vattenfall: Hemweg 8, byggt 1994.

Landets regering beslutade förra året att stänga alla sina förorenande kolkraftverk senast i slutet av 2029.

Men beslutet att stänga Hemweg 8 kom som en överraskning för Vattenfall, som förra året investerade i verket, tänkt att förbli i drift till 2024.

“Den tidiga stängningen kommer att få stora konsekvenser för Vattenfalls nederländska produktionsverksamhet. Hemweg 8-verket tas ur drift utan den femåriga övergångsperiod som tidigare aviserats”, skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.

Företaget räknar dock med att få kompensation för den snabba stängningen av verket, som har en kapacitet på 650 megawatt.

Även Tyskland beslutade i januari att stänga alla sina kolkraftverk, senast 2038.

Ännu en kommunikationchef chef lämnar Trump
Bill Shine har blivit en i raden av kommunikationschefer i Vita huset som avgår. Källor nära Donald Trump säger att USA:s president själv agerar kommunikationsansvarig, vilket gör positionen utsatt.

Enligt Trump ska Shine nu börja jobba med presidentens kampanj för att bli omvald nästa år. Men det finns också källor i Vita huset som hävdar att Shine hamnat i onåd.

Shine tillträdde i juli, då posten stått tom sedan Hope Hicks avgick i februari förra året.

I USA:s medielandskap är Shine även känd från sitt tidigare jobb på Fox News, där han häromåret drogs in i trakasseriskandalen kring chefen Roger Ailes.

Shine hävdades då ha mörklagt de anklagelser om trakasserier som riktats mot Ailes, som fick sparken 2016. Året efter lämnade även Shine mediebolaget, men har enligt The Hollywood Reporter efteråt kvitterat ut stora summor i avgångsvederlag och bonus…………………Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer

اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: