Morgonnyheter i Sverige idag 8/03/2019

الأخبار في السويد
الأخبار في السويد

Sveriges NyheterSju års fängelse för terrorplaner
I dag kommer domen mot tre personer som åtalats för att ha planerat att begå ett terrorattentat i Sverige. En man döms till sju års fängelse – två personer frikänns. Fyra personer döms för att ha finansierat IS verksamhet.

لمعرفة امساكية شهر رمضان 2019 في السويد اضغط هنا
ابحث عن مدينتك وتابع امساكية رمضان 2019 في كل مدينة ومقاطعة بالسويد اضغط هنا ،، أخبار وانشطة رمضانية من السويد اضغط هنا

Domen är den första sedan en lagändring avsedd att göra det lättare att döma personer för terrorfinansiering. Totalt är sex personer åtalade för terrorfinansiering. Tre av dem är även åtalade för förberedelse till terroristbrott.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

När det gäller förberedelse till terroristbrott döms en man till sju års fängelse och livslång utvisning, av Solna tingsrätt, och de två andra personer som åtalats för brottet frikänns.

Åklagaren har yrkat på fängelse på åtminstone åtta år för de tre åtalade för för förberedelse till terroristbrott.

Mannen som döms till sju års fängelse är 46 år, har familj och har bott länge i Sverige, enligt Solna tingsrätts chefsrådman Patrik Alm.

– Han har haft flyktingstatus med det hindrar inte oss från att utvisa honom. Här har Migrationsverket konstaterat ett individuellt verkställighetshinder, det går inte att skicka honom till hans hemland eftersom han där riskerar tortyr. Vi vet dock inte hur situationen ser ut när han kommer att släppas, det beror på utvecklingen i hemlandet, därför beslutar vi om utvisning, säger Patrik Alm.

Som en del i bevisningen finns kemikalier som polisen hittade vid en husrannsakan i 46-åringens förråd i Strömsund i Jämtland.

– Vi har funnit det styrkt att de här kemikalierna som beslagtagits skulle kunna användas för att åstadkomma för att orsaka en sprängning, säger Patrik Alm.

Enligt Solna tingsrätt är det bevisat att en, inte tre, av de tilltalade har haft uppsåt att åstadkomma sprängningen, enligt Solna tingsrätt.

– Och att detta också skulle göras i IS namn. Därför blir det ett terroristbrott, säger Patrik Alm.

Bevisningen är inte lika stark mot de andra två, som därför frikänns för förberedelse till terroristbrott. Det finns inget bevis om att den ene av männen tagit befattning med kemikalierna eller ens känt till dessa, enligt rätten.

– De tre har bott ihop i en lägenhet tillsammans i Akalla, men det finns ingen bevisning om vad de pratat om där. Vi har bevisning om vad de kommunicerat med andra personer, och det är personer som vi har funnit bevisade vara knutna till IS.

Men även om personerna har koppling till IS medför inte det att de ska dömas för det som åklagaren har åtalat dem för, enligt chefsrådmannen.

När det gäller åtalet om brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet (terrorfinansiering) döms fyra av dem till mellan fyra och sex månaders fängelse, för att ha finansierats terrorgruppen IS verksamhet. Det handlar bland annat om överföringar av pengar till familjer som förlorat en anhörig som varit IS-terrorist.

– Det blir sex månader och fyra månaders fängelse för de fyra personerna. Den som döms till sex månader är den som har fört över mest pengar, 18 000 kronor. Det finns även stark bevisning om att han varit medveten om att pengarna skulle gå till vapen, säger Patrik Alm.

Enligt Solna tingsrätt finns det inte förutsättningar att utvisa för dessa brott.

Två personer frikänns alltså i delen som gäller terrorfinansiering.

Det var våren 2018 som Säpo slog till mot en lägenhet i Akalla i norra Stockholm och en fastighet i Strömsund i Jämtland. Det blev början på rättsprocessen mot de totalt sex männen som slutligen åtalats i fallet.

Samtliga sex åtalade personer nekar till brott.

– Jag tycker att det som har varit primärt i den här utredning, från det att man fick indikationer på att ett terroristbrott planerade, var att förhindra att ett terrordåd skulle utföras. Så i den meningen har utredningen varit framgångsrikt tidigt. Jag tycker att Säpo på ett väldigt skickligt sätt har utfört ett krävande utredningsuppdrag, säger åklagare Per Lindqvist om fredagens dom.

Vad betyder domarna?

– Det som är viktigt är att vi har fått en domstolsprövning av den nya terrorlagstiftningen.

Åklagare Per Lindqvist tror att delar av åtminstone delar av domen kommer att överklagas till hovrätten.

Simon Andrén, Ekot
simon.andren@sverigesradio.se

Fakta: De sex åtalade i terrormålet
Man, 39, medborgare i Kirgizistan, bosatt i Stockholmsområdet. Misstänkt för förberedelse till terroristbrott, brukande av falsk urkund och brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall.

Man, 34, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Stockholmsområdet. Misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall.

Man, 46, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Stockholmsområdet. Misstänkt för förberedelse till terroristbrott, brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall och ringa narkotikabrott.

Man, 24, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Jämtland. Misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av s

Oljelandet säljer sina oljeaktier
Norges statliga “oljefond” ska sluta att vara delägare i renodlade olje- och gasbolag, beslutade regeringen på fredagen.

Finansminister Siv Jensen presenterade regeringens beslut vid en presskonferens i Oslo.

– Hela den här processen, och värderingen som är gjord, är baserad på finansiella hänsyn, inte klimathänsyn, sa Jensen.

Regeringens poäng är att försöka göra norsk ekonomi mindre sårbar för möjliga fall i oljepriset. I samband med att priset rasade för 4-5 år sedan försvann runt 50 000 jobb i norska oljeindustrin.

– Norsk ekonomi är sårbar för ett långvarigt oljeprisfall, det är alla överens om, poängterade finansministern.

Norska regeringen vill nu minska den ekonomiska sårbarheten genom att oljefonden, som egentligen heter Statens Pensjonsfond Utland, på sikt ska sälja sina aktier i 134 företag. De har alla som huvudverksamhet att leta efter eller producera olja och gas.

Oljejättar som Shell och BP lär dock undantas från försäljningskravet. Finansministern hänvisar till att den typen av företag framöver kan vara de som satsar mest på förnybar energi.

Norska regeringens beslut, som väntas godkännas av Stortinget, är därmed en kompromiss. Landets centralbank och en expertkommitté har nämligen gett regeringen helt motsatta råd om huruvida oljefonden ska behålla eller sälja sina energiaktier, som totalt sett har ett värde på långt över 300 miljarder kronor.

Statens Pensjonsfond Utland har växt till världens största statliga fond, med ett värde i dag på motsvarande över 9 000 miljarder svenska kronor.

Flickor uppmanades att inte gå ut ensamma – debattartikel ifrågasätts
KD:s partiledare Ebba Busch Thor från Uppsala ifrågasätts för en debattartikel i Aftonbladet. I den skriver hon att flickor har uppmanats av Ungdomsjouren att inte röra sig ute ensamma.

Ungdomsjouren menar att de inte har gått ut med den uppmaningen.

– Det är en feltolkning, säger Kerstin Karlsson som är verksamhetschef över ungdomsjouren.

I debattartikeln i Aftonbladet skriver Kristdemokraternas partiledaren Ebba Busch Thor:
“I min egen hemstad Uppsala känner sig fyra av fem gymnasietjejer rädda ute på stan. Situationen har förvärrats så mycket och så snabbt att kommunens ungdomsjour har tvingats uppmana flickor att inte röra sig ute ensamma, ens på dagen.”

Kristdemokraterna försvarar den ifrågasatta formuleringen. Den är tagen från en artikel i Upsala Nya tidning där chefen för Ungdomsjouren säger att “vi brukar uppmana tjejer som känner sig otrygga att fundera på vad de behöver göra, till exempel att inte gå själva”.

– Det kan inte vara tjejernas ansvar att se till att de blir trygga, säger Johan Ingerö, policyansvarig i Kristdemokraternas partiledarstab.

Tenfjord-Toftby utsatt för Erlandssons tafsande: “Förbannad och kränkt”
Eskil Erlandsson (C) lämnar riksdagen efter anklagelser om ofredande. Den moderata riksdagskvinnan Cecilie Tenfjord-Toftby berättar nu för P4 Sjuhärad att hon är en av de fyra kvinnor som utsatts.

Centerpartiet meddelande under torsdagskvällen att den före detta ministern Eskil Erlandsson (C) lämnar Riksdagen. Det efter Expressens avslöjande att han uppträtt olämpligt mot kvinnor.

På telefon från New York, där Cecilie Tenfjord-Toftby befinner sig för att delta på FN:s kvinnoforum, berättar hon för P4 Sjuhärad att hon är en av fyra moderata riksdagsledamöter som utsatts för Eskil Erlandssons tafsande. I hennes fall ska det ha hänt under en lunch i riksdagshuset i slutet av oktober förra året.

– Jag blev förbannad och kränkt, säger hon till P4 Sjuhärad.

Via Centerpartiets presstjänst säger Erlandsson att av hänsyn till sin familj vill han inte kommentera orsaken till sig avgång.

Lövin: Inga sådana misstankar
”Jag har inga sådana misstankar”, svarar miljö- och klimatminister Isabella Lövin på frågan om Maria Wetterstrands styrelseuppdrag i ett bioenergibolag kan ha påverkat resultatet av den utredning om biobränsle i flyget som hon ledde.

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin fortsätter att försvara att regeringen utsåg Maria Wetterstrand att leda utredningen om främjandet av biobränsle för flyget, trots att hon är styrelseledamot och aktieinnehavare i ett bolag som utvecklar förnybar energi.

Hon säger också att hon inte fick kännedom om att Maria Wetterstrand informerade departementet om att bolaget hade planer på att producera förnybart bränsle för flyget.

– Jag uppfattar att vad Maria Wetterstrand gjorde var att själv ta kontakt med departementet när hon själv uppfattade att det fanns en risk för en intressekonflikt men tyvärr fick hon inget svar på det mejlet som skickades till departementet, säger Isabella Lövin.

Stämmer det att du aldrig fick kännedom om det här?

– Det stämmer.

Det är Dagens Nyheter som har tagit del av mejlväxling mellan Maria Wetterstrand och miljö-och energidepartementet. En månad innan utredningen ska lämnas, mejlar hon departementet om att hon dels har aktier i det bolag hon sitter i styrelsen för sedan 2013 och dels att bolaget har planer på att producera förnybart bränsle för flyget. Hon får aldrig något svar på det mejlet.

– Jag tycker att det är oerhört olyckligt. Det finns ett element av den mänskliga faktorn i att den här informationen inte kom fram till den politiska ledningen, säger Isabella Lövin.

Att Maria Wetterstrand satt i styrelsen för bioenergibolaget när hon fick utredningsuppdraget ser inte Isabella Lövin som något problem trots att bedömare påpekat att det är i rollen som styrelseledamot ingår att främja bolagets intressen:

– Regeringen har inte haft en kännedom om att det skulle finnas en verksamhet inom flygbränsle.

Det låg ändå inom samma härad?

– Jag tror inte att det är helt ovanligt att utredare och kunskap och engagemang i de områden där man utreder en fråga.

Isabella Lövin tror inte heller att utredningens förslag kan ha påverkats av Maria Wetterstrands styrelseuppdrag och aktieinnehav:

– Nej, jag har överhuvudtaget inga sådana misstankar.

Vad ska hända med utredningen nu?

– Vi kommer att låta utredningen gå på remiss och precis som alltid i det svenska utredningsväsendet är det också en väldigt gedigen kontrollmekanism där olika instanser i samhället kan komma med både granskningar, inlagor och kommentarer till regeringen innan vi kan gå vidare med ett lagstiftningsförslag……………..Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer

اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: