Morgonnyheter i Sverige idag 8/03/2019

Morgonnyheter i Sverige
Morgonnyheter i Sverige

Sveriges NyheterSju fuskande studenter stängs av från Lunds universitet
Sju studenter som ertappats att fuska på högskoleprovet stängs av från Lunds universitet – och fler kan stå på tur, säger universitetet till Sydsvenskan.

لمعرفة امساكية شهر رمضان 2019 في السويد اضغط هنا
ابحث عن مدينتك وتابع امساكية رمضان 2019 في كل مدينة ومقاطعة بالسويد اضغط هنا ،، أخبار وانشطة رمضانية من السويد اضغط هنا

Det är studenter som ertappats att fuska med hjälp av den organiserade liga som avslöjades förra året. De har bland annat läst på jurist- och läkarprogrammen – och de är inte ensamma om att ha fuskat.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

Universitet säger nu att de har indikationer på att fler studenter har fuskat sig in på utbildningar och att fler avstängningar kan vänta.

Dom om misstänkta terrorplaner
DIREKT
I dag kommer domen mot sex personer som åtalats för terrorfinansiering och för att ha planerat att begå ett terrorattentat i Sverige.

Domen är den första sedan en lagändring avsedd att göra det lättare att döma personer för terrorfinansiering. Totalt är sex personer åtalade för terrorfinansiering.

Tre av dem är även åtalade för förberedelse till terroristbrott. Åklagaren hävdar att de tre männen planerat terrordåd, medan de åtalade konsekvent nekat. Åklagaren har yrkat på fängelse på åtminstone åtta år för de tre huvudåtalade.

I veckan släpptes två av dem på fri fot, då skäl saknades för att hålla dem fortsatt häktade.

Detta tolkade en av männens försvarsadvokat Kristoffer Stahre, som att hans klient kommer att frikännas från förberedelsemisstankarna.

Det var våren 2018 som Säpo slog till mot en lägenhet i Akalla i norra Stockholm och en fastighet i Strömsund i Jämtland. Det blev början på rättsprocessen mot de totalt sex männen som slutligen åtalats i fallet.

De har försett sig med kemikalier, gasmasker och annan militär utrustning, enligt åtalet. De har också chattat om “bröllop”, som enligt åklagaren ska vara ett kodord för attentat, utväxlat IS-propaganda och försökt få tag på falska pass.

Fakta: De sex åtalade i terrormålet
Man, 39, medborgare i Kirgizistan, bosatt i Stockholmsområdet. Misstänkt för förberedelse till terroristbrott, brukande av falsk urkund och brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall.

Man, 34, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Stockholmsområdet. Misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall.

Man, 46, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Stockholmsområdet. Misstänkt för förberedelse till terroristbrott, brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall och ringa narkotikabrott.

Man, 24, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Jämtland. Misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall.

Man, 39, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Östergötland. Misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottlighet i vissa fall.

Man, 30, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Stockholmsområdet. Misstänkt för förberedelsetill terroristbrott, brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall och brukande av falsk urkund.

Tenfjord-Toftby utsatt för Erlandssons tafsande: “Förbannad och kränkt”
Eskil Erlandsson (C) lämnar riksdagen efter anklagelser om ofredande. Den moderata riksdagskvinnan Cecilie Tenfjord-Toftby berättar nu för P4 Sjuhärad att hon är en av de fyra kvinnor som utsatts.

Centerpartiet meddelande under torsdagskvällen att den före detta lantbruksministern Eskil Erlandsson (C) avgår. Det efter Expressens avslöjande att han uppträtt olämpligt mot kvinnor.

På telefon från New York, där Cecilie Tenfjord-Toftby befinner sig för att delta på FN:s kvinnoforum, berättar hon för P4 Sjuhärad att hon är en av fyra moderata riksdagsledamöter som utsatts för Eskil Erlandssons tafsande. I hennes fall ska det ha hänt under en lunch i riksdagshuset i slutet av oktober förra året.

– Jag blev förbannad och kränkt, säger hon till P4 Sjuhärad.

Via Centerpartiets presstjänst säger Erlandsson att av hänsyn till sin familj vill han inte kommentera orsaken till sig avgång.

Just nu: Liberalernas partiledning uppmanar Emma Carlsson Löfdahl att lämna
Nu uppmanar även Liberalernas partiledning Emma Carlsson Löfdahl från Eksjö att lämna sin riksdagsplats.

– Jag har under de senaste dagarna haft samtal med Emma Carlsson Löfdahl. Min bedömning är att Emma Carlsson Löfdahl bör lämna sin plats. Det handlar inte främst om regelverket utan om förtroende, skriver partisekreteraren Maria Arnholm i en skriftlig kommentar.

På sin Facebook-sida skriver Emma Carlsson Löfdahl:

Igår nåddes jag av beskedet att länsförbundet i Jönköping inte har något förtroende för mig och uppmanar mig att avgå.
Jag har lärt mig att man inte ska föra något förhastat då det är krisläge. Mitt ärende ligger hos åklagaren och jag kommer inte att ta något beslut om avgång innan deras beslut kommer.

P4 Jönköping söker Emma Carlsson Löfdahl och partiledningen för en kommentar.

Finlands regering avgår – fem veckor innan val
Finlands regering har lämnat in sin avskedsansökan, det meddelade den finska statsministern Juha Sipilä (c).

Bakgrunden är en misslyckad social- och hälsovårdsreform, skriver Yle.

– De senaste dagarna förpliktar mig att dra slutsatser om huruvida regeringens stora projekt har förutsättningar att fås i mål. Det finns det inte. Det är en stor besvikelse för mig. Åter var det grundlagsfrågor som såg ut att bli hindret, sa den avgående statsministern Juha Sipilä under en presskonferens.

– Jag tar mitt ansvar för misslyckandet och har lämnat in en avskedsansökan till presidenten, sa Sipilä.

Han ska inom kort be presidenten att godkänna regeringens avgång.

– Jag har lyssnat på min inre röst, sa Sipilä.

Han har vid flera tillfällen sagt att vårdreformen är regeringens största och viktigaste projekt.

Om den inte går igenom har han tidigare signalerat att han ska lämna in regeringens avskedsansökan.

Det är bara drygt en månad kvar till riksdagsvalet, som äger rum den 14 april.

Statsministern Juha Sipilä sa på dagens presskonferensen att han diskuterade frågan med presidenten i går kväll.

Han samlade imorse hela regeringen för att ge sitt besked om att han nu avgår.

Han sa att de övriga regeringspartierna förstod hans slutsats.
– Jag har sagt att jag har jobbat enligt principen “resultat eller ut”. Jag är en man av principer, sa statsministern Juha Sipilä.

Statsminister Juha Sipiläs avskedsansökan har fått godkänt. Men hans regering fortsätter som tjänsteförrättande ministär.

– Jag har tagit ställning till om regeringens stora projekt om social- och hälsovårdsreformen har förutsättningar att verkställas. Det har den inte. Det är en stor besvikelse för mig, sa Sipilä.

– Jag har gått in i politiken för att finna lösningar. Jag har velat skapa jobb till finländarna och bryta statens skuldsättning. Vårdreformen har varit central för att nå de målen, sa Juha Sipilä.

Han framför en ursäkt till alla de tjänstemän, vid staten och ute i landskapen, som arbetat med att förbereda reformen.

– Ni har gjort detta arbete inte av plikt i tjänstens vägnar, utan av hela erat hjärta.

Finland tar över som ordförandeland för EU den 1 juli. På presskonferensen fick statsministern Sipilä en fråga om detta.
Han svarade med att regeringen är beredd att fortsätta som tjänsteförrättande ministär om regeringsförhandlingarna drar ut över den tiden.

Första domen om terrorfinansiering efter lagändring
I dag kommer domen mot sex personer som åtalats för terrorfinansiering, och mot tre av dom som även åtalats för att ha planerat att begå ett attentat i Sverige. Domen är den första sedan en lagändring avsedd att göra det lättare att döma personer för terrorfinansiering.

Att det nu kommer en prövning är viktigt, säger åklagare Per Lindqvist.

– Det är alltid intressant när lagstiftning som varit oprövad prövas i skarpt läge som det görs här.

– Det har förts fram olika invändningar om hur man ska se på lagstiftningen och hur man ska se på bevisning och så, så jag tycker att det är många intressanta frågor som lyfts under rättegången, så det är domstolen nu som får avgöra det här, säger Per Lindqvist.

De sex männen nekar till terrorfinansiering. I vissa fall medger de att de har gjort överföringar, men säger då att pengarna var avsedda för släktingar och andra behövande, och inte för terrorgruppen IS.

Åklagaren sa under rättegången att hans bild är att flera av de personer som tagit emot pengarna stred för terrorgruppen IS i Syrien.

– Så som lagstiftningen bör förstås menar jag att de personer som till slut fått del av pengarna är personer som kan knytas till IS, och från den utgångspunkten menar jag att de också ska dömas de som har tillhandahållit de här pengarna, säger åklagare Per Lindqvist.

2016 ändrades lagen om terrorfinansiering. Det innebär att åklagaren inte längre måste bevisa att pengarna varit avsedda för ett specifikt terroristbrott, utan det räcker lite förenklat att de de gått till en person eller en sammanslutning av personer som begår terroristbrott – oavsett vad som varit syftet med pengarna.

Vad som krävs för att bevisa det är en av de viktiga frågor som rätten nu kommer få ta ställning till, säger advokat Thomas Olsson, som försvarar en av männen.

Åklagaren har bland annat lagt fram sanktionslistor som terrorstämplar IS som bevisning.

– Det åklagaren förefaller processa på det är påståendet att det är tillräckligt att vara medlem i en organisation som är uppförd på listor, och det blir ju en intressant fråga för domstolen att pröva om det är tillräckligt eller om det krävs något ytterligare, säger Thomas Olsson.

Också han tycker att det är viktigt att det nu kommer en prövning av lagen.

– Det är alltid bra att få gränserna för det straffbara området klarlagt i olika rättsprocesser, och det är ju ett genomgående problem med hela terroristlagstiftningen att den är väldigt svårtillämpad och väldigt svårtolkad, säger han.

Tre av männen har också åtalats för förberedelse till terroristbrott. Enligt åklagaren ska de ha planerat att begå ett attentat i Sverige. Två av männen släpptes tidigare i veckan, en är fortfarande häktad.

Domen meddelas klockan 11.00 på fredagsförmiddagen, vid Solna tingsrätt…………….Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer

اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: