ylliX - Online Advertising Network
الأخبار في السويد

Kvällsnyheter i Sverige idag 27/02/2019

ستوكهولم - السويد بالعربي /

Sveriges NyheterStrejk i Sveriges alla hamnar
Efter varsel från Sveriges Hamnar om långdragen lockout – Hamnarbetarförbundet varslar om fullskalig strejk från och med 6.e mars.

– I den analys som vi gjort i förbundsstyrelsen och i övriga förbundet i stort så ser vi ingen annan lösning eller utväg än att vi nödgas varsla om total arbetsnedläggelse i alla Sveriges Hamnars medlemsföretag, säger Erik Helgesson, styrelseledamot i Hamnarbetarförbundet.

Strejken omfattar alla hamnar i Sverige och är ett svar på arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnars lockoutvarsel i fredags.

– En sådan fullskalig strejk träder då i kraft samtidigt som arbetsgivarens massiva lockout varsel – klockan 00:00 den 6:e mars, säger Erik Helgesson.

Sveriges Hamnar har varslat om en närmare fem månader lång lockout för samtliga medlemmar i Hamnarbetarförbundet på lediga dagar och blockad mot övertidsarbete samt inhyrning för övertidsarbete – från och med 6 mars till och med 31 juli, 2019.

Exakt vilka konsekvenser den eskalerande hamnkonflikten kommer att få är ännu oklart men den kommer att drabba industrin ekonomiskt, enligt Björn Wånge, VD för Gothenburg RoRo Terminal.

– Jag lämnar de juridiska bitarna till juridiken, så det tänker jag inte gå in på. Däremot förstår jag Hamnarbetarförbundet när de säger att det påverkar personliga löneavdrag och sånt också.

Men man ska också betänka att deras stridsåtgärder påverkar både oss som terminal, våra rederikunder och framförallt industrin som kommer att lida enorma ekonomiska förluster på det här, säger Björn Wånge, VD för Gothenburg RoRo Terminal.

Det var inför ett större pressuppbåd som Hamnarbetarförbundet till slut gav det väntade beskedet om full strejk. Sedan en månad tillbaka har flera punktstrejker genomförts i hamnar runtom i landet, men nu går konflikten in i en ny och djupare fas.

Den exakta omfattningen av dagens varsel är inte klart, men över tusen medlemmar i Hamnarbetarförbundet berörs i hamnar på ett tjugotal orter.

Hamnarbetarförbundet tackade i förra veckan nej till medlarnas bud, och enligt Mattias Dahl, Transportföretagens VD, kommer den nu varslade hamnstrejken den 6 mars få stora och allvarliga konsekvenser:

– Det här är en extrem upptrappning. Man lägger ner allt arbete där man har medlemmar och det är ett stort ansvar som vilar på Hamnarbetarförbundet för sitt agerande. Vi får se hur vi ska förhålla oss till det här.

Vad får strejken för konsekvenser för era medlemsföretag?

– Stora och allvarliga konsekvenser, framförallt för tredje man och företagen som har varor som ska importeras och exporteras via hamnarna. Sedan har vi inte hunnit titta i detalj på varje hamn och varje ställe, det får vi återkomma till.

Löfven oroas av utsläppsökningen
Ny rapport. Utsläppen av växthusgaser från vägtrafiken ökade förra året.

Statsminister Stefan Löfvén uttalar sig om de nya siffrorna om utsläppsökningen från vägarna.

– Det är oroande. Vad vi måste göra är att föra över mer transporter till både järnväg och sjöfart. Vi måste få ner utsläppen men samtidigt måste vi göra det så att inte den enskilda människan på landsbygden tar notan av detta, säger Stefan Löfven.

– Vi behöver köra mindre bil och lastbil. Det här är en mycket illavarslande utveckling.

De ökade utsläppen av växthusgaser från vägtrafiken med 0,5 procent förra året beror framför allt på en ökad lastbilstrafik och en liten minskning av biodrivmedel. Omställningen med fler elbilar har visserligen bromsat utsläppsökningen något men med de politiska styrmedel som finns på plats idag kommer Sverige bara nå halvvägs till klimatmålet om minskade vägutsläpp med 70 procent till 2030, enligt Trafikverket. Och politiken måste därför göra mer än idag säger Marie Hagberg på Trafikverket.

– Det krävs ju kraftiga tag och att vi ökar takten, säger Marie Hagberg.

Vänsterpartiets Jens Holm öppnar bland annat för att det skulle kunna kosta olika mycket att ha bil beroende på var i Sverige man bor.

– Det kan handla om att vi kan ha lägre drivmedelsskatter i glesbygd och högre drivmedelsskatter i städer, säger Jens Holm.

Moderaternas klimatpolitiska talesperson Jessica Rosencrantz ser allvarligt på att vägutsläppen nu ökar igen. Hon vill se ett krav på mer biodrivmedel och att kommuner ska kunna ha olika parkeringsavgifter för bilar beroende på vad de drivs av. Men partiet ser snarare att det redan befintliga systemet med trängselskatter i storstäder ses över för att få ner trafiken, än dyrare tankning för boende i stan än de på landsbygden.

– Ja, vi har ju ett system på plats och det har man ju också sett i Stockholm att nivåerna har justerats över tid.

Dopningsrazzia under skid-VM – fem idrottare gripna
Österrikisk polis har genomfört en dopningsrazzia i samband med skid-VM i Seefeld. Bland annat har två österrikiska landslagsåkare gripits.

Enligt den österrikiska polisen var tillslaget mot VM-orten Seefeld ett led i en större dopningsrazzia, där bland annat även tyska myndigheter deltagit.

120 personer från båda länderna deltog i razzian.

Totalt har nio personer gripits hittills i Seefeld samt i Tyskland, varav fem uppges vara aktiva idrottare, två österrikare, två estländare och en idrottare från Kazakstan.

Operationen, som fått namnet ”Aderlass” (åderlåtning), har under flera månader kartlagt läkaren och hans medarbetare.

Nätverket, med en 40-årig idrottsläkare i centrum, ska ha agerat över hela världen.

Polisen misstänker att läkaren och hans medarbetare, från sin bas i tyska Erfurt, i flera år har hjälpt elitidrottare att bloddopa sig.

En person ertappades där i laboratoriet enligt polisen direkt med en blodtransfusion i armen.

Enligt polisen har man nu kunnat binda dopningsprocessen från början till slut – från laboratoriet till aktiva handlingar bland atleterna.

Säpo: Misstänkta agenten har träffat ryska officeren i två år
Den misstänkta agenten som greps på tisdagen har träffat den ryske underrättelseofficeren sedan 2017.

– Och när man har träffats har man gjort vad man kunnat för att hemlighålla mötena, säger Daniel Stenling, chef för kontraspionaget på Säpo.

En misstänkt agent greps under ett hemligt möte i Stockholm på tisdagen, och anhölls på onsdagen.

Mannen misstänks ha lämnat ut hemlig information till en rysk underrättelseofficer.

Men om underrättelseofficeren misstänks för att ha försökt värva fler agenter i Sverige vill Säkerhetspolisen inte svara på.

– Jag vill egentligen inte gå in på detalj om vad vi vet om underrättelseofficeren annat än att vi givetvis följt hans verksamhet i Sverige, kopplat till ingripandet vi gjorde i går, säger Daniel Stenling, enhetschef för kontraspionage vid Säpo.

Men ni utesluter inte fler fall?

– Vi vet att länder bedriver den här formen av verksamhet i Sverige så det här är något vi alltid jobbar med, och det går inte att utesluta någonting.

Det var alltså på tisdagen som säkerhetspolis och polis slog till mot en hemligt möte mellan den misstänkta mannen och den ryska underrättelseofficeren.

Underrättelseofficeren ska ha en diplomatisk befattning, och kunde därför inte gripas på grund av diplomatisk immunitet.

Den misstänkta agent som han ska ha värvat uppges arbeta inom högteknologisk industri. Personens arbetsuppgifter är av intresse för främmande makts underrättelseverksamhet, enligt Säpo

Den misstänkta brottsligheten ska ha pågått sedan åtminstone 2017.

– Vi har följt det här under ganska lång tid, säger Daniel Stenling på Säpo.

– Det vi har noterat är att den här individen har träffat underrättelseofficeren med viss regelbundenhet. Och när man har träffats har man gjort vad man kunnat för att hemlighålla mötena och dölja det för en eventuell övervakare.

Säpo vill inte närmare gå in på vilken typ av uppgifter som kan ha läckt ut från Sverige, eller hur allvarlig skadan bedöms vara.

Senast på fredag måste åklagare fatta beslut om den misstänkta mannen ska begäras häktad eller inte.

Och enligt Daniel Stenling på Säpo finns fortfarande fler frågor kring precis vad som hänt.

– Vi är så säkra att vi nu ingripit mot den misstänkta brottet. Men det är en utredning som ska bedrivas enligt gängse rutin så det finns fortfarande delar som måste utredas innan vi vet exakt hur det har gått till.

Avsnitt 177: Från hat till kärlek i Hanoi
Världen håller andan när Donald Trump möter Kim Jong-Un i Vietnam – men kommer mötet att leda till någon nedrustning?
I veckans avsnitt av Usapodden fokuserar vi på toppmötet i Hanoi mellan Donald Trump och Kim Jong-Un. Hur påverkas relationen mellan USA och Nordkorea när ordväxlingen gått från salvelsefulla hot till kärleksförklaringar? Och kommer mötet leda till en verklig nedrustning på Koreahalvön?

Dessutom så svarar podden på en uppsjö av kloka lyssnarfrågor: Kan man bli president i USA trots att man är singel – och var har Paul Ryan tagit vägen?

Medverkande: Anders Ask, Kajsa Boglind, Andreas Utterström och Sanna Thorén Björling.

Programledare: Cecilia Khavar

Producent: Björn Barr………………Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

لسرعة التواصل معنا ارسل ايميل لنا ..اضغط هنا

h2>إضغط هنا لتفوز بجائزة ضربة حظ مع الشركة الراعية ..أشترك مجانا لتكون مؤهل للفوز من هنا . يمكنك أن تجرب عدة مرات وتؤهل نفسك لرحلة العمر مجانا اضغط هنا

Booking.com

.....المزيد هذه الأخبار وعشرات الأخبار الأخري تجدونها على موقع السويد بالعربي من ستوكهولم
Dela detta:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

error: Content is protected !!
%d bloggare gillar detta: