Kvällsnyheter i Sverige idag 11/02/2019

الأخبار في السويد
الأخبار في السويد

Sveriges NyheterMedlemmar lämnar fackförbund efter avslöjande
Omkring 300 medlemmar har valt att begära utträde ur fackförbundet Ledarna, sedan tidningen Aftonbladet rapporterat om dyra resor och andra förmånliga villkor för facktoppar.

Lena Henriksson tycker att medlemmarnas pengar har utnyttjats till fel saker och hon funderar nu på att lämna Ledarna.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

– Jag har varit med i Ledarna i jättemånga år, säkert 15-17 år. Nu är jag jättebesviken, säger hon.

Ledarna har drygt 90 000 medlemmar. En av de cirka 300 som har begärt utträde den senaste veckan är Erik Gedeck.

– Man ställer sig frågan varför man ska vara med och betala pengar varje månad till en organisation när jag inte känner fullt förtroende, säger han.

I Aftonbladets granskning av Ledarna, ett fackförbund för chefer, framkommer bland annat att höga företrädare åkt på dyra resor på upp till 90 000 kronor per person. Fem resor har kostat nära 2,3 miljoner kronor.

Enligt tidningen har facktoppar flugit affärsklass trots att de inlett resor med semestrar och också låtit förbundet betala för en semestrande anhörig.

Ledarnas förbundsordförande Andreas Miller säger att reglerna ändras nu.

– Framöver ska inte anhöriga få följa med på resor som Ledarna anordnar, säger han.

Varför har anhöriga fått följa med?

– Det har tidigare funnits ett regelverk där det varit möjligt för anhöriga att följa med, nu har jag sagt att vi inte ska ha det så framåt.

När blir det så?

– Det är så i princip nu, men vi ska ta och fatta beslut i en medföljandepolicy som kommer i mars.

Ny medföljandepolicy och ny representationspolicy, och också ny vd ska det bli hos Ledarna. Den förre vd:n Per Hedelin fick gå första februari på grund av bristande förtroende hos styrelsen. Med uppsägningslön och fallskärm kan det kosta förbundet drygt åtta miljoner kronor.

Ekot har sökt men inte lyckats nå Hedelin. Enligt Aftonbladet har han fram till sommaren en Porsche som kostade 800 000 kronor som förmånsbil. Ordförande Andreas Miller har pendlarkort på tåget betalt av jobbet, men även han har förmånsbil, en Volvo värd drygt en halv miljon:

– Nu är det ju så att jag också har uppdrag att träffa medlemmar över hela landet, och då har jag också en förmånsbil.

Vad är det för behov att ha en sådan exklusiv bil, som kostar drygt en halv miljon?

– Ledarna har valt att ha en miljöpolicy, som säger att vi ska ha laddhybrider eller el-bilar, och då har jag fått en laddhybrid.

Åklagaren: Minst åtta års fängelse för terrormisstänkta
Åklagaren yrkade idag på minst åtta års fängelse för de tre personer som åtalats för att ha förberett ett terrordåd i Sverige.

I sitt slutanförande sa åklagare Per Lindqvist att han anser att det är bevisat att det attentat som förbereddes ska ses som ett terrordåd.

– Som jag ser det så är det uppenbart att en attack av det slag som kunnat utföras med dessa kemikalier och den andra utrustningen i en IS-kontext är exakt det som terroristbrottsbestämmelsen är avsedd att användas på. Bortsett från den skada och det våldet som skulle utövas på platsen så skulle ett sådant här attentat hota det öppna och trygga samhället Sverige.

Åklagaren sa i rätten att han anser att de tre män som åtalats misstänkta för förberedelse till terroristbrott gemensamt planerade att begå ett attentat. Enligt honom är det bevisat att männen är IS-sympatisörer, att de haft tillgång till stora mängder farliga kemikalier och att en av männen skaffat sig kunskaper om bombtillverkning, i bevisningen ingår också chattar som handlar om bröllop och som enligt åklagaren är kodord för attentatsplaner.

Åklagaren sa att de tre som åtalats för förberedelse till terroristbrott bör dömas till minst åtta års fängelse. Totalt är sex personer också åtalade för terrorfinansiering, och där sa åklagaren att det har ett straffvärde på runt ett års fängelse.

Alla åtalade nekar till brott. Under eftermiddagen höll två av försvararna sina slutanföranden, Advokat Thomas Olsson försvarar en av männen, och han sa att det inte finns bevisning för att det planerats ett attentat.

– Det finns helt enkelt ingenting som stödjer det påståendet, det finns en rad omständigheter som hänger ihop i tiden, men som saknar inre samband, och det finns absolut ingenting som visar att det funnit ett beslut om att begå ett brott.

Rättegången avslutas på fredag.

En tredjedel av samtalen till 112 är “pizzasamtal”
Den 11 februari är 112-dagen. En dag för att få folk att förstå när man ska och inte ska ringa larmnumret 112, men många samtal borde aldrig ha ringts.

– Idag har vi väldigt mycket samtal som ringts fel till oss. Det är cirka en tredjedel våra samtal, säger Mikael Sibner på SOS Alarm Växjö.

Ni kallar det för pizzasamtal, varför?

– Ja det blir lite så när folk ringer 112 för att beställa pizza, frågar om numret till taxi eller har tappat sitt pass. Det är fruktansvärt frustrerande och en fara för människors liv.

Frivilliga larmades till dödlig explosion
Efter den dödliga explosionen i Vårberg skickade mobilappen SMSlivräddare ut notiser till människor i närheten, där de uppmanades att snabbt ta sig till platsen. Något som inte ska hända.

Det var under söndagseftermiddagen som en man omkom i samband med en explosion i en bostad i Vårberg i södra Stockholm.

Först på plats var en man i 60-årsåldern, som hade fått ett sms från mobilapplikationen SMSlivräddare, dit frivilliga livräddare kan anmäla sig för att snabbt få information om deras hjälp skulle behövas.

Appen larmar normalt vid sjukdomsfall, men den här gången verkar det ha blivit fel, enligt David Fredman, driftansvarig på SMSlivräddare.

– Mest troligt är att det inte framkom information om hur det såg ut på platsen, annars är det så att SOS Alarm har rutiner för att inte skicka ut larm om det är en olämplig miljö, säger David Fredman.

SOS Alarm skriver i ett mejl till P4 Stockholm att de utreder hur samtalet hanterats.

Robin Stjernberg tillbaka – live på Musikplatsen
Under lång tid kämpade Robin Stjernberg i motvind. Men vändningen kom och den kreativa kraften tog fart igen. I Musikplats Stockholm gör han några av sina nya låtar live.

Robin Stjernberg kom fram genom Idol 2011 och ett par år senare vann han Melodifestivalen med låten You. Men efter Eurovision påbörjade Robin en lång resa kantad av både tvivel och funderingar på vart han skulle musikaliskt.

– Jag har varit på väg att sluta med musik, sade han i en intervju i Musikplats Stockholm 2016.

Med tiden kom ändå vändningen. Lusten och skaparkraften tog fart när han gick till botten med vad han verkligen ville göra och vad han kunde stå för – och i det nya kreativa flödet började Robin Stjernberg också samarbeta med andra artister. På senare tid har han skrivit med till exempel Jill Johnson som just släppt deras gemensamma låt Is It Hard Being A Man.

I höstas kom Robin Stjernberg med sin EP Under Water som han beskriver som mycket personlig. Den 15 februari gör han några av dessa låtar live i Musikplats Stockholm.

I vår Konsertkalender finns information om hur du kan uppleva den direktsända spelningen på plats i Radiohuset.

Polisen misstänker att försvunnen har mördats
Tåg sekunder från att frontalkrocka.Tåg sekunder från att frontalkrocka
JUST NU: Familj i försvunnen – 45-årig man misstänkt för mordJUST NU: Familj försvunnen – 45-årig man misstänkt för mord
Polisen misstänker att en person som varit försvunnen i Avesta har mördats någon gång under helgen, rapporterar P4 Dalarna.
– När det gäller utredningsläget närmast så finns det inget som jag kan prata om i detalj, men det finns ingen kropp. Det finns en försvunnen person, och vi misstänker att det ligger ett mord bakom, säger åklagare Eva Wintzells till P4 Dalarna.
En man i 45-årsåldern är häktad i sin frånvaro och söks nu av polis.

Det var under helgen som polisen började misstänka att kvinnan utsatts för ett brott, skriver Aftonbladet. Det hade varit ett bråk i parets lägenhet i centrala Avesta och plötsligt var hela familjen försvunna.

Microsoft kan få en del av intäkterna om du köper något efter att ha klickat på en länk i denna artikel,,,,,………Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: