Januari 2019 – Rekordhettan i Australien fortsatte

smhi
smhi

Sveriges Nyheter: Januari 2019 var globalt sett den fjärde varmaste januarimånaden. Rapporter om rekordvärme kom från bland annat Australien och Chile. Men det fanns även inslag av kallare väder än normalt, till exempel i delar av både Arktis och Antarktis. I slutet av månaden drabbades den amerikanska Mellanvästern av ett kraftigt kalluftsutbrott.
I januari 2019 var det blå (kalla) områden i lite större omfattning än vad vi sett den senaste tiden på kartorna över den globala temperaturavvikelsen. Men enligt Copernicus Climate Change Service var det ändå globalt sett den fjärde varmaste januarimånaden efter 2016, 2017 och 2007. Fjolårets januarimånad var i praktiken lika varm som årets.

Månadsvis global temperaturanomali 1979-2019
Månadsvis temperaturavvikelse globalt och i Europa från januari 1979 till januari 2019 jämfört med medelvärdet för 1981-2010. De svarta staplarna visar avvikelsen för respektive januarimånad. Källa: ECMWF, Copernicus Climate Change Service.
Europa – Stora snömassor på nordsidan Alperna
I västra Ryssland var januari 2019 på många håll 3-5 grader varmare än normalt (referensperiod 1961-1990). Annars var det varierande temperaturförhållanden i Europa med områden både vid Medelhavet och i norra Skandinavien som i medeltal hade lite kallare än normalt.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

Enligt Copernicus Climate Change Service gav detta en månad som för första gången sedan mars i fjol var lite kallare än normalt för Europa som helhet.

Medellufttryck över Europa i januari 2019
Medellufttryck över Europa i januari 2019.
Förstora Bild
Den största väderdramatiken i Europa utspelade sig nog i början av månaden. En lång period med en nordlig till nordvästlig strömning fick som följd att det föll mycket stora snömängder på nordsidan av Alperna. Enligt den österrikiska vädertjänsten fick man i Hochfilzen i Tyrolen sammanlagt hela 451 cm nysnö under de första 15 dygnen i januari, något som bedöms ha en återkomsttid på över 100 år.

När det gäller största snödjup så kan nämnas 465 cm den 16 januari på Zugspitze i Tyskland (2 964 möh).

Januari uppvisade diametralt olika väderbild på nordsidan respektive sydsidan av Alperna, inte minst i Schweiz. Där var det i de norra delarna av Alperna den kallaste januarimånaden på över 30 år. På sydsidan av Alperna medförde föhnvindar däremot mycket milt och torrt väder. Enligt den schweiziska vädertjänsten var i exempelvis Lugano detta den sjätte varmaste januarimånaden sedan mätningar började där år 1864.

Den 2 januari hade Torremolinos i Spanien 25,0°, medan Cuovddatmohkki i Nordnorge hade -41,2° den 28 januari.

I samband med flera dagars kraftigt regn drabbades nordvästra Spanien av svåra översvämningar i slutet av månaden. På 24 timmar den 23 januari fick Sobo, Alto Mera 133 mm.

Finländskt vindrekord
I samband med stormen Alfrida (Aapeli i Finland) så noterades en medelvind på 32,5 m/s vid Kökar Bogskär den 2 januari. Detta är nytt finskt rekord enligt den finska vädertjänsten. Notera att det alltså ännu inte uppmätts full orkan (32,7 m/s i medelvind) i Finland.

Nordamerika – Mäktigt kalluftsutbrott över Mellanvästern
Som helhet blev januari 2019 mildare eller betydligt mildare än normalt i framför allt västra Kanada och delar av Alaska. Där var det på många håll positiva temperaturavvikelser på 3-7 grader (referensperiod 1961-1990).

I östra Kanada var det däremot lite kallare än normalt. I slutet av månaden strömmade kalluften ner över den amerikanska Mellanvästern. Detta i kombination med hårda vindar, vilket gav en mycket kraftig kyleffekt.

Den 31 januari rapporterade Cotton i Minnesota -48,9° (-56°F). Det var lika kallt som månadens lägsta temperatur i Alaska, vilken hade rapporterats från stationen Chicken den 7 januari. I Mount Carrol i Illinois noterades preliminärt ett nytt köldrekord för delstaten med -38,9° den 31 januari. Värdena är dock ännu inte slutgranskade.

Från Mexiko rapporterades vid några tillfällen temperaturer över 40° Den 30 januari hade både Constitucion de Apatzingán och Los Olivos 42,5°. En temperatur på 43,5° i Zicuiran den 15 januari känns lite osäker.

Nederbördsmängder över 100 mm på 24 timmar rapporterades vid några tillfällen, dels från den amerikanska västkusten, dels från Mexiko. Villahermosa i sydligaste Mexiko fick 156 mm den 9 januari.

Asien – Omväxlande kalla och milda områden
Januari var varm framför allt i sydvästra Asien och i ett band från nordligaste Kina till centrala Sibirien. I de här områdena var det på många håll temperaturavvikelser på 3-6 grader.

Däremot hade man på sina håll i till exempel Indien 1-2 grader kallare än normalt.

Den 18 januari sjönk temperaturen till -57,5° i Delyankir i Sibirien och den 17 var det 37,2° i Karwar i Indien. En temperatur på 37,3° i Bangkok den 2…………..Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: