Morgonnyheter i Sverige idag 11/02/2019

Morgonnyheter i Sverige
Morgonnyheter i Sverige

Sveriges NyheterJust nu: Anna Johansson(S) kräver Hermanssons avgång
Socialdemokrater i Göteborg kräver gruppledare Ann-Sofie Hermanssons avgång, bekräftar partiet till P4 Göteborg.

Ann-Sofie Hermansson har kallat till presskonferens kl. 11 under måndagen. SVT Nyheter var först att rapportera att det handlar om makten i partiet och att “En enig distriktsstyrelse har meddelat att man inte längre har förtroende för Ann-Sofie”.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

Hennes pressekreterare Lisa Nylén bekräftar för P4 Göteborg att Anna Johansson som är ordförande i Göteborgsdistriktet kräver att Ann-Sofie Hermansson avgår från sin post som gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg.

Anna Johansson håller även hon pressträff under måndagen.

Väntas yrka på flerårigt straff i terrormål
I dag lägger åklagaren fram sitt yrkande om straff för de personer som är åtalade för terrorfinansiering och förberedelse till terrorattentat.

– Jag räknar med att åklagaren kommer yrka på cirka fem till sex års fängelse för min huvudman om han blir dömd för samtliga åtalspunkter, säger advokat Kristofer Stahre försvarar en av männen, som nekar till brott.

Vad tänker du om det?

– Nu är ju min uppfattning att han inte ska dömas överhuvudtaget, så det kommer inte bli aktuellt med påföljd för hans del.

Enligt åklagaren ska de sex åtalade männen ha fört över pengar som varit avsedda för personer som då stred för terrorgruppen IS i Syrien.

Tre av männen är också åtalade för att ha förberett ett attentat i Sverige.

Enligt åklagaren ska männen bland annat ha skaffat kemikalier i syfte att bygga en bomb.

Rättegången inleddes i januari och efter tio rättegångsdagar då domstolen bland annat hört förhör med de misstänkta, och olika expertvittnen inleds i dag slutanförandena.

Först ut är åklagaren, som då ska yrka på de straff han anser att domstolen ska döma ut om männen anses skyldiga.

Åklagare Per Lindqvist vill inte ge intervjuer under rättegången, men i ett av fallen som gäller terrorfinansiering sa han i rätten i förra veckan att han ansåg att straffvärdet där var ett års fängelse.

Alla sex åtalade nekar till brott.

Flera av försvararna har under rättegången sagt att det inte finns bevisning som stödjer det åklagaren påstår.

Advokat Thomas Olsson, som försvarar en av männen, säger att det blir en viktig poäng i hans slutanförande.

– Det viktigaste är väl det som inte har kommit fram: nämligen att det funnits några planer på att bygga en bomb, eller att några pengar förts över till personer eller organisationer som det är förbjudet att föra över pengar till.

– I de delarna menar jag att åklagaren inte har fört någon bevisning som bekräftar de påståendena som åtalet anger, säger advokat Thomas Olsson.

Skogsägare blir utan hundratusentals kronor
Skogsägare som väntar sig ersättning för skyddad skog blir utan pengar tills vidare. Det efter att Skogsstyrelsens budget blivit mindre. En av de som påverkas av beskedet är Jenny Karlsson vars familj inte längre får avverka sin skog i Roslagen eftersom den anses vara skyddsvärd.

– Det var chockartat och det kändes som ett svek i och med att vi så många gånger hade fått besked att det inte fanns någon som helst anledning att oroa sig, säger hon.

Den nya budgeten som riksdagen klubbade igenom i december förra året innebär nedskärningar på Skogsstyrelsen. Därför har myndigheten tills vidare stoppat arbetet med att formellt skydda skog, och markägare som väntar sig ersättning i och med biotopskydd eller naturvårdsavtal får nu inga pengar på obestämd tid framöver.

Jenny Karlssons familj väntar på drygt 600 000 kronor och hade gjort investeringar innan Skogsstyrelsen drog i bromsen.

– I och med att vi blev utlovade pengar redan 2018 så har ju vi gjort en del investeringar på gården, till exempel i en ny brunn eftersom vattnet sinade här i somras. Så det är pengar som vi hade räknat med men som inte kommer.

Flera domar har också gett ägare till fjällnära skog rätt till ersättning när de blir hindrade från att avverka. Det kan bli ytterligare en kostnad för Skogsstyrelsen om domarna står sig i högre instans, vilket också är en orsak till att myndigheten nu pausar pågående ärenden.

– Som jag ser det så väljer man inte att tillföra mer pengar i och med domsluten och då har vi bara nya förlorare i landet, Jenny Karlsson.

Skogsstyrelsens specialist på områdesskydd, Johan Åberg, förstår att det finns kritik.

– Jag kan förstå att markägare som är i ett skede där man väntar på ersättning och inte kan få den är besvikna. Men vi kan inte göra nåt annat än att göra en paus i arbetet med bildandet av biotopskydd och avtal.

Tre kvinnor antastade samma kväll
Flera kvinnor blev sexuellt ofredade i Uppsala på söndagskvällen. Beskrivningen av tafsaren stämmer överens med sju tidigare fall.

Det första övergreppet ska ha ägt rum vid korsningen Eriksgatan-Vindhemsgatan halv sex på kvällen. En man sprang upp bakom en kvinna i 25-årsåldern och försökte ta henne på rumpan.

– Hon skriker ganska högt. Han verkar ha blivit chockad och sprang därifrån, säger Sanja Vukicevic, befäl vid polisens regionledningscentral.

Kort tid efter det blir en ensam promenerande kvinna antastad på Tiundagatan.

– Hon beskriver hur hon hör steg som närmar sig bakom henne. Sen är det någon som tar henne på rumpan.

Och strax efter sju ska en tredje kvinna blivit antastad på samma sätt av en man på Tartugatan.

Kvinnorna beskriver mannen som mellan 170-175 centimeter lång. Han ska ha burit ett munskydd som liknar det läkare använder.

Enligt Vukicevic stämmer både signalementet och tillvägagångssättet överens med sju liknande fall i samma område de senaste veckorna. Totalt ska alltså tio kvinnor blivit utsatta på kort tid.

– Vi skickade alla resurser vi har. Vi är på tårna och vill verkligen ta fast den här mannen. Men det är svårt, man hinner komma rätt långt till fots, säger Vukicevic.

Tvingas vänta på assisterad befruktning
Sedan 2016 får man som ensamstående genomgå assisterad befruktning i Sverige, men det är stora skillnader på väntetiden i olika delar av landet.

I Västra Götalandsregionen är väntetiden längst, 4 år, och Ann Thurin Kjellberg, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset säger att väntetiden i Göteborg gör att många åker till Malmö istället.

– 20 procent av patienterna som gör spermiedonationsbehandling i Malmö är från Göteborgsregionen, säger hon.

Ann Thurin Kjellberg har tidigare berättat för Ekot att reproduktionsmedicinska mottagningen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg saknar resurser.

Särskilt sedan 2016, då ensamstående får genomgå assisterad befruktning. På Sahlgrenska har man endast gjort 7 stycken behandlingar på ensamstående medan man i Malmö, vid Skånes universitetssjukhus, har gjort 350 stycken.

I Uppsala och Örebro man gjort mellan 100 och 200 donationsbehandlingar med ensamstående och totalt i landet mer än 800 behandlingar.

Jonas Andersson (L) är ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen. Han menar att man måste utreda hur man på mest effektivt sätt minskar väntetiden i Göteborg. Han vill därför inte än lova mer pengar.

Men tycker du att det är orättvist mot Skåne?

– Ja, det kan man möjligen säga om just detta området. Men vi har väldigt många medicinska områden där patienter rör sig mellan olika delar av landet. Det kan nog förekomma det omvända också, säger han.

Men det är inte bara till Malmö som barnlängtande personer söker sig till. Linda Johansson skulle egentligen genomgå assisterad befruktning i Uppsala, men ett års väntetid var för långt för henne. Hon åkte då istället till Danmark.

– Jag hade självklart hellre gjort det i Sverige men jag vet att det bland annat på grund av brist på donatorer och resurser inte finns möjligheter att korta väntetiderna i Sverige just nu, säger hon.

Mello-biljetter har blivit 30 procent dyrare – på fem år
Senast Melodifestivalen var i Lidköping var 2014. Då kostade biljetterna 495 kronor – nu är de 30 procent dyrare.

Det är dyrare att gå på Melodifestivalen i Lidköping nu jämfört med för fem år sen. Priset på dom billigaste biljetterna har gått upp 30 procent – eller 155 kronor – sedan sist. Från 495 kronor till 650 kronor.

– Det tycker jag känns som en orimlig höjning nästan, säger Peter Andersson från Lidköping.

Alexandra Nordling reagerar annorlunda.

– Det är kul att det händer något och då får man betala. Det är så med allt, säger hon.

Peter Uksila är projektansvarig på Live Nation för Melodifestivalen och säger så här om prisökningen:

– Det är en ganska normal utveckling om man jämför priser överlag på festivaler eller konserter…………..Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: