Kvällsnyheter i Sverige idag 10/02/2019

الأخبار في السويد
الأخبار في السويد

Sveriges Nyheter:  En person död efter explosion i bostad

Det pågår en polisinsats söder om Stockholm efter en explosion i bostad.

هل تستعد لرحلة أو سوف تسافر لأي مكان بالعالم .. سجل هنا لتحصل على تخفيضات بالفنادق تصل ل90 % اضغط هنا

En person har hittats död. Anhöriga är underrättade, uppger polisen på sin hemsida.

En person har dött i en kraftig explosion i en bostad i stadsdelen Vårberg i södra Stockholm. En stor polisinsats pågår på platsen och ett helt kvarter är avspärrat.

– Explosionen har inträffat i ett rum i en bostad, ett radhus. Bombskyddet är på plats och närliggande bostäder har evakuerats tills vi vet vad som exploderat, säger polisens presstalesperson Anna Westberg till TT.

Polisen ser händelsen som isolerad och uppger att det inte finns någon anledning för utomstående att vara rädda. Ambulans och räddningstjänst skickades till platsen.

– Vi hjälper till och säkrar åt polisen, säger Per Johansson, ledningsoperatör på Storstockholms räddningstjänst.

Larmet kom klockan 15.03. Säkerhetspolisen har informerats om det inträffade men hänvisar till polisen.

– Vi känner till händelsen och i vårt arbete har vi en tät kontakt med polisen och får uppgifter om det skulle vara något som rör vårt verksamhetsområde. Men för att vara tydlig så är det här ett polisiärt ärende, säger presschefen Karl Melin.

Man häktad för regaliehäleri

En man har häktats misstänkt för grovt häleri av de stulna begravningsregalierna som stals i Strängnäs domkyrka i somras.

Mannen nekar till brott, säger hans advokat Åke Broné.

– Han förnekar all inblandning. Han säger att han inte har haft någon befattning med de här riksregalierna, säger Åke Broné, mannens försvarsadvokat.

Mannen häktas på skälig misstanke vilket är den lägre misstankegraden. Enligt Åke Broné kommer de att överklaga häktningsbeslutet.

– Jag tycker att det är felaktigt, samtidigt så får man ha viss respekt när det utredningshäktning. Men vi tycker att det ser tunt ut så här långt.

Mannen misstänks för grovt häleri efter det att regalierna påträffades tidigare i veckan. De hade då varit försvunna sedan kuppen i Strängnäs domkyrka i somras, då föremål från 1600-talet stals. Det rör sig om två kronor och ett riksäpple, från kung Karl IX och drottning Kristina den äldres begravningar i början av 1600-talet.

Johan Dalman är biskop i Strängnäs stift, och så här reagerade när han var med i Studio ett i tisdags, efter att regalierna hittats.

– Pust och lättnad, det är helt otroligt.

Begravningsregalierna hittades i en soptunna i Åkersberga, norr om Stockholm.
Värdet uppskattas till omkring 65 miljoner kronor, men det är egentligen inte så man ska mäta regaliernas värde tycker biskop Johan Dalman.

– Pengavärdet kan lika gärna vara 650 miljoner och noll kronor. Det viktigaste värdet är att de är riktiga statussymboler från svenska nationalstatens vagga. De har en jätteberättelse.

I tisdags pausades också den rättegång som då pågick mot en man misstänkt för själva stölden av regalierna, eftersom utredningen nu ska återupptas. Och igår greps ytterligare en man misstänkt för stölden.

– Den som är gripen och anhållen är anhållen på sannolika skäl misstänkt för grov stöld, säger Karin Rosander, presstalesperson på Åklagarmyndigheten.

Har du någon information om misstanke om fler inblandade?

Matten och språket kartläggs i förskoleklass

Nu ska lärarna redan i förskoleklass kartlägga hur långt barnen kommit i sin förståelse för språk och matematik. Det för att tidigt fånga upp elever som behöver stöd.

Förskoleklass är obligatoriskt numera och från och med i höst ska lärarna kartlägga barnens kunskapsnivå. Det är en bred kartläggning där lärarna tittar på sådant som vilket intresse barnet visar för bokstäver eller hur det tar sig an en uppgift kring att sortera olika föremål.

Kan vi upptäcka de här barnen tidigt, så kan ju de få stöd och hjälp, och det är ju bara positivt.

Christine Forsgren, förskollärare på Sävar skola

Tanken är att tidigt fånga upp både elever som kan behöva särskilt stöd och elever som har kommit längre och behöver utmaningar. Kartläggningen grundar sig i nya bestämmelser i skollagen som börjar gälla i sommar och som ska garantera tidiga stödinsatser.

Kustbevakningen agerar efter misstänkt jäv

En anställd på Kustbevakningen i Karlskrona får inte längre granska fakturor från ett företag som han tidigare var delägare i. Förändringen görs efter ett avslöjande i P4 Blekinge.

– Lagstiftningen har inte gett oss ett entydigt svar. Men vi har beslutat att tillämpa en försiktighetsprincip så att myndigheten med god marginal ska uppfattas som trovärdig, säger Henrik Johnsson som är chef för Kustbevakningens materiel- och lokalförsörjningsavdelning.

Det var i november förra året som P4 Blekinge kunde avslöja att en anställd på Kustbevakningen i Karlskrona under tre år haft som arbetsuppgift att granska och godkänna fakturor från ett företag som han tidigare var delägare i.

Den anställde hade därmed möjlighet att gynna företaget, som numera drivs av en släkting till honom.

Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem var i samband med avslöjandet mycket kritisk mot Kustbevakningens agerande.

– Om han har skött uppgiften klanderfritt så har han inte gjort sig skyldig till brott. Däremot finns det ett systemfel hos Kustbevakningen som tillåter att det uppstår jäv-situationer, sa Sven-Erik Alhem i november.

Nu har Kustbevakningens interna utredning kommit fram till att den anställde inte längre ska granska och godkänna fakturor från företaget som han tidigare var delägare i.

Av utredningen framgår också att myndigheten kommer att se över det egna regelverket.

Har den anställde gynnat det företag som han tidigare var delägare i?

– Den interna utredningen har inte visat att han begått några fel.

Explosion i bostad i södra Stockholm

Wuendy från Venezuela: Småbarn och gamla kvar.Wuendy från Venezuela: Småbarn och gamla kvar
Explosion i Vårberg, söder om Stockholm.JUST NU: Sprängdåd i bostad i Stockholm – en person död
bostad i södra Stockholm.
En explosion har inträffat i en bostad i Vårberg i södra Stockholm. En polisinsats pågår på platsen.

– Explosionen har inträffat i ett rum i en bostad, ett radhus. Bombskyddet är på plats och närliggande bostäder har evakuerats tills vi vet vad som exploderat, säger polisens presstalesperson Anna Westberg till TT och fortsätter:

– Vi ser händelsen som isolerad, så det finns ingen anledning för utomstående att vara rädda.

Ambulans och räddningstjänst har också skickats till platsen.

– Vi hjälper till och säkrar åt polisen, säger Per Johansson, ledningsoperatör på Storstockholms räddningstjänst.

Larmet kom klockan 15.03. Det finns inga uppgifter om skadade. Säkerhetspolisen känner till händelsen men hänvisar till polisen.

– Vi känner till händelsen och i vårt arbete har vi en tät kontakt med polisen och får uppgifter om det skulle vara något som rör vårt verksamhetsområde. Men för att vara tydlig så är det här ett polisärt ärende, säger presschefen Karl Melin.

Misstänkt för mord i Gävle häktad

Räddningstjänsten larmades till skärmbrasa.Räddningstjänsten larmades till skärmbrasa
En man i 40-årsåldern som misstänks för att ha mördat en kvinna i 35-årsåldern i ett flerbostadshus i Gävle har häktats, skriver SVT Gävleborg. Mannen häktades som skäligen misstänkt för mord, vilket är den lägre misstankegraden.

Mannen förnekar brott.

– Min klient nekar till all inblandning i det här, säger mannens advokat Johan Möllgren till SVT.

Det var under onsdagseftermiddagen som polisen larmades till ett flerbostadshus i centrala Gävle. Polisen var förtegen om vad som har hänt och sade endast att det handlade om ett grovt våldsbrott. Senare berättade åklagaren att det handlade om ett misstänkt mord på en kvinna.

– De är inte obekanta men hur de känner varandra kan jag inte gå närmare in på, har kammaråklagare Arek Nowak tidigare sagt till …………….Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

 

 

Facebook kommentarer

هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: