Morgonnyheter i Sverige idag 10/02/2019

Morgonnyheter i Sverige
Morgonnyheter i Sverige

Sveriges NyheterSydligaste Sverige snuvat på vintern

Sydligaste Sverige ser ut att kanske inte få någon vinter alls i vinter, i alla fall ingen meteorologisk sådan.

– Det kan mycket väl övergå direkt från höst till vår. Men det är inte ovanligt att det inte blir vinter över huvud taget, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

Det brukar ju heta att vi har fyra årstider i Sverige. Men det stämmer inte alltid, i alla fall inte om man pratar om meteorologiska årstider som är baserade på temperaturförhållanden.

I Skånes kustland är det fortfarande, enligt den meteorologiska definitionen, höst. Vintern som kräver att dygnsmedeltemperaturen är 0 grader eller lägre under fem dygn i följd har helt enkelt inte infunnit sig i år.

– Och prognosmässigt ser temperaturerna ut att ligga på plussidan större delarna av dygnet den närmaste tiden, säger Max Lindberg Stoltz.

Så troligen hoppar Sveriges sydspets direkt från höst till vår i år. Men hur vet man då när hösten, som definieras av varaktiga temperaturer mellan noll och tio plusgrader, slutar och våren som har samma temperaturkrav börjar?

SMHI har efter den milda vintern 2007/2008, när vinterkriterierna inte uppfylldes i södra Sverige, satt ett senast möjliga datum för hösten. Eftersom den 15 februari är tidigaste möjliga datum för vårens ankomst är 14 februari satt som senaste möjliga datum för höst.

Om dygnsmedeltemperaturen ligger stabilt över noll grader i sju dygn så övergår alltså hösten direkt i vår den 15 februari.

Föräldraledigheten mer ojämlik än statistiken

Uttaget av föräldraledighet är mindre jämställt än försäkringskassans statistik visar. Mammor tar nämligen ut fler obetalda dagar med sitt barn än papporna gör.

Per Holmäng har varit föräldraledig med sin son Lars, 16 månader, sedan september förra året.

Precis som många andra föräldrar har Per och hans flickvän Hillevi valt att inte ta ut föräldrapenning alla dagar i veckan. Hillevi har tagit ut tre dagar per vecka, medan Per tagit ut fem. Resten av dagarna är de hemma utan ersättning.

– Vi har inte behövt tänka så mycket på den ekonomiska biten, vi har velat spara så mycket dagar som möjligt tills Lars är lite äldre.

Men trots att Hillevi varit föräldraledig något längre än Per kommer det i Försäkringskassans statistik se ut precis tvärtom, alltså som att Per skulle ha varit hemma mest.

Försäkringskassan räknar nämligen endast antalet dagar med föräldrapenning när man redovisar statistiken över hur länge föräldrarna är hemma med sina barn. De obetalda dagarna syns inte.

Då ser det ut som att papporna i genomsnitt tar ut en fjärdedel av föräldraledigheten under barnets två första år med mammorna tar ut resten.

Men för några år sedan började myndigheten göra skattningar över hur länge föräldrarna är hemma med sitt barn, oavsett om de får ersättning eller inte.

Skattningarna visar att papporna i genomsnitt bara är hemma med barnet en femtedel av tiden. Niklas Löfgren är analytiker på Försäkringskassan.

– Det betyder att kvinnor är hemma mer obetalt, det påverkar ekonomin och pensionen.

Bank varnar för ny typ av bedrägeri

Den senaste veckan har flera kunder vid Kinda-Ydre Sparbank i Östergötland utsatts för en ny typ av bedrägerier och fått sina konton länsade.

Den nya typen av bedrägerier går till så att kunden får ett samtal från någon som säger sig vara en leverantör och berättar att ett paket är på väg. När kunden då svarar att inget paket väntas, så blir svaret “oj då, då är det bäst att vi kopplar till din banks säkerhetsavdelning, för det är på väg att dras pengar från ditt konto”.

När kunden då vill stoppa den påstådda betalningen och ger ut någon form av access till sitt konto, så är bedragarna inne och tömmer kontot på pengar.

Bankens VD, Johan Widerström, vill nu gå ut med en varning:

– Banken ringer aldrig och ber någon att logga in eller lämna ut några koder eller sådana saker, aldrig, aldrig.

De tre bedrägerier som inträffat i veckan är alla polisanmälda.

Uteblivna patienter dyrt för sjukvården

Patienter som inte kommer på inbokade läkarbesök eller planerade operationer kostar sjukvården miljarder varje år och att andra patienter får vänta längre än nödvändigt.

I Region Stockholm uteblev cirka två procent av läkarbesöken inom öppen- och slutenvården under 2018.

– Det innebär att det blir tider oanvända som andra patienter kunnat få och leder till att resurser som vårdpersonal och operationssalar kan stå outnyttjade, säger Johan Bratt, chefsläkare i regionen.

Andelen patienter som inte dyker upp varierar mellan olika vårdgrenar. Många vårdgivare rapporterar att det är vanligare att patienter inte dyker upp till besök inom psykiatrin.

– Där kanske det i högre grad kan handla om de svårigheter som patienter har i sin psykiatriska diagnos, det vill säga ångest och oro och olust inför att ta sig till besöket. Så där är det extra viktigt att skapa förtroende så att de kommer till sina besök, säger Johan Bratt.

Störst ekonomiska konsekvenser blir det när patienter inte dyker upp vid planerade operationer. Under 2018 ställdes cirka 2 100 operationer i regionen in till följd av att patienter avbokat för sent eller uteblivit, vilket motsvarar cirka 1,7 procent av alla planerade operationer.

Enligt Johan Bratt kan det handla om oro eller ångest inför ett ingrepp, eller att man fått en luftvägsinfektion och glömt ringa vårdgivaren för att diskutera om operationen skulle behöva skjutas upp.

I Region Skåne registrerades cirka 123 000 uteblivna vårdbesök under 2018, vilket är en minskning med tre procent jämfört med året före. Siffran omfattar både läkarbesök samt besök hos andra vårdprofessioner. Regionen tar sedan 2012 ut en dubbel patientavgift när vuxna patienter inte dyker upp. Den högsta avgiften vid uteblivet besök är 800 kronor.

Under 2018 genererade avgifterna för uteblivna besök cirka 25 miljoner kronor, vilket dock inte går att jämföra med kostnaderna i form av förspillda resurser.

I slutet på 2018 publicerade Västra Götalandsregionen preliminära siffror för antalet uteblivna besök vid regionens åtta sjukhus. Statistiken, som bland annat plockades upp av Dagens Medicin, visar att cirka 163 000 besök uteblev, vilket motsvarar cirka sex procent. Andelen patienter som inte dyker upp vid avtalad tid har ökat med nio procent på två år.

Enligt regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström leder till att regionen inte kan uppfylla löftet om vårdgaranti.

– Vi har köer till behandling och så står vi uppställda och väntar och så kommer det ingen. Det är väldigt olyckligt att ingen annan kan få den tiden.

I Västra Götlandsregionen uppskattar man att cirka en halv miljard kronor om året förspills när patienter uteblir. Ett hårt slag mot den redan pressade regionen som väntas redovisa ett underskott på cirka 250 000 kronor för 2018.

I ett försök att minska andelen patienter som inte dyker upp övergår regionen alltmer till tidsbokningar på webben och så kallad omvänd tidbokning där patienten själv får boka tiden.

– Det är bättre för då är det oftast en tid när man har kollat sin kalender i stället för att man får tiden hemskickad, säger Ann Söderström.

Även i Region Stockholm är tekniken i fokus i arbetet med att minska uteblivandet.

– Många av våra vårdgivare arbetar med SMS-påminnelser och de som gör det rapporterar att det minskar de uteblivna besöken, säger Johan Bratt.

Han understryker även vikten av relationen mellan vårdgivare och patient, att bygga förtroende och ge bra information till exempel inför ett ingrepp.

– Till exempel ringer många vårdgivare upp patienten inför en operation och frågar om de har något som de oroar sig för. Jag tror den interaktionen är jätteviktig.

På Södersjukhuset i Stockholm registrerades nästan 6 200 uteblivna besök under 2018. Det är en minskning med 3 procent jämfört med 2017, och 16 procent på två år.

På Karolinska sjukhuset i Solna uteblev cirka 9 300 patienter från avtalad läkartid vilket motsvarar cirka 1,4 procent. Under samma period fick cirka 500 operationer ställas in till följd av att patienten inte kom, vilket motsvarar cirka 1 procent.

Dramatik när operapremiär avbröts av sjukdomsfall – två gånger

Det var en något ovanlig premiär för Göteborgsoperan under lördagskvällen. Cavalleria rusticana och Pajazzo fick avbrytas inte mindre än två gånger när två olika personer behövde akut läkarvård.

– Det är helt osannolikt det här. Det är otroligt dramatiskt, säger Britta Svanholm Maniette på P2.

Svartsjuka och ond bråd död länkar samman de två enaktarna ”Cavalleria rusticana” och ”Pajazzo”, men det var inte på scenen det var mest dramatiskt under lördagens premiär på Göteborgsoperan. Inte mindre än två gånger fick premiären avbrytas efter att någon ropade efter läkarhjälp.

– Det var helt otroligt. Här kan man snacka om dramatisk opera, man bara hoppas att det gått bra för de som blivit sjuka, säger Annalena Persson som sjunger Santuzza till P2.

Beskedet från Göteborgsoperan under lördagkvällen är att de två som skickades iväg med ambulans efter omständigheterna ska må bra.

Ingen ersättning för dålig plogning

Mellan måndag och fredag förra veckan fick Stockholm stad ta emot 756 klagomål på grund av halkan. För de plogföretag som inte utfört snöröjningen som de ska kan gå miste om ersättning.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) säger till Svenska Dagbladet att för de företag som inte plogat som de ska kommer betalning utgå eller viten kunna föreläggas.

Helldén säger också att Bromma, Liljeholmen och Skärholmen ska få snabbare snöröjning nästa vinter, då staden tecknat nya upphandlingar för stadsdelarna…………..Läs mer

Följ oss på Facebook och håll dig uppkopplad!

Facebook kommentarer
هل لديك عقار أو شقة أو فيلا خالية في أي مكان بالعالم .. سجل من هنا لتعرضه لحجوزات المسافرين باليوم او الاسبوع او الشهر وأحصل على أكبر مقابل مالي .. سجل عقارك هنا .اذهب الى اعلى الصفحة

Klicka här för att återgå till huvudsidan

Dela detta:

Du kanske gillar även...

اترك رد

error: Content is protected !!
%d مدونون معجبون بهذه: